10 Fungsi Utama HATI Yang Setiap Pemilik HATI Perlu Tahu.


Teks: Natrah Mohamed.

Hati, organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Saiznya sebesar bola sepak. Mak aiii, besarnya!


Serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan makanan bertoksin berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Sebab itulah hati boleh didermakan. Kan? Kan?

Keadaan hati
Hati manusia
Hati boleh dianggap sebagai KILANG PEMBERSIHAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikal untuk memperbaiki. Subhanallah. Hebatnya hati ni. Kita memang tak perasan fungsi hati tau. Sebab ia berkerja secara senyap-senyap. Hihi..


Mari kita ketahui fungsi-fungsi hati.  • Mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati.
  • Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
  • Mengawalatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
  • Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
  • Menghasilkan protein-protein plasma tertentu seperti albumin.
  • Menghasilkan faktor-faktor pembekuan darah I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX, X and XI
  • Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti ammonia.
  • Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
  • Menguraikan molekul hemoglobin tua.
  • Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.

(Sumber: Wikipedia)

Kadang-kadang kita terabai segala kerja yang dilakukan oleh hati. Kita fikir hati hanya menahan perasaan, sakit hati, puas hati, suka hati, berhati-hati saja. Hihi.. ^^,

Beberapa pakar perubatan mengatakan, kerosakan hati dapat dilihat dengan menggunakan CT scan. Namun, gangguan organ hati dapat dilihat dari bentuk fizikal seseorang.

 
Apa tanda hati kita bermasalah atau alami kerosakan? Jom kita cek..

1. Lingkaran gelap pada mata

Lingkaran gelap pada atas dan bawah mata berkaitan dengan kerosakan organ hati. Memang pada dasarnya banyak yang beranggapan bahawa lingkaran hitam di sekitar mata hanya bentuk kelelahan tubuh. Tetapi hitamnya lingkaran mata adalah satu tanda bahawa seseorang mengidap penyakit hati.


2. Mata berwarna kuning

Mata yang berwarna putih akan berubah menjadi kuning. Ini merupakan tanda agar kita harus segera melakukan pemeriksaan perubatan.


Mata menjadi kuning


3. Perut menjadi buncit

Perut yang membesar tetapi tidak mencerna banyak makanan merupakan tanda dari gangguan organ hati. Sebabnya perut yang membengkak akibat adanya infeksi dan kerosakan di hati.


4. Bau mulut yang busuk atau menyengat

Bau mulut seperti ikan busuk atau bawang busuk juga dinilai salah satu gangguan dari fungsi hati. Hal ini berkait dengan faktor kelebihan ammonia yang dihasilkan dalam tubuh.

Dalam Shaklee, kami fokuskan 1 produk yang bertindak khusus untuk merawat masalah hati iaitu DTX Complex.

Jom kita berkenalan dengan DTX Complex..


DTX Complex antara produk Shaklee yang jarang disebut. Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex, ekstrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protin bagi membantu menjana semula sel-sel hati. 


DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik, ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu).Bahan kandungan DTX ComplexHati kita berfungsi untuk membuang bahan toksin dalam badan Oleh itu, hati itu sendiri yang perlu sihat dan sejahtera. Kita memang sangat digalakkan membersihkan hati sentiasa. Secara batinnya, bersihkan hati dengan zikir-zikir dan sangka baik. Secara fizikalnya, bersihkan hati dengan tonik hoti: DTX Complex. Boleh gitu?

Selain mengamalkan vitamin DTX Complex ini, gaya hidup seseorang perlu diubah. Pengarah Unit Perniagaan Penjagaan Kesihatan Pengguna Sanofi, James Wong, berkata membran sel hati boleh terjejas disebabkan gaya hidup kurang sihat seperti pengambilan makanan berminyak, minum arak, merokok, pengambilan terlalu banyak ubat atau jangkitan daripada virus tertentu. 

''Apabila membran sel hati dibaiki dan digantikan secara beransur-ansur, hati sembuh secara perlahan-lahan, seterusnya memulihkan kesihatan," jelasnya. 

"Pendekatan menyeluruh perlu digunakan untuk mencegah penyakit hati. Selain daripada mengambil ubat, individu perlu mengubah gaya hidup dengan mengamalkan diet yang sihat dan bersenam. 

''Amalan gaya hidup yang sihat meningkatkan kesihatan hati sambil menggalakkan kesejahteraan umum," tambahnya.

Ada saudara mara yang alami tanda-tanda hati bermasalah seperti di atas? Atau menjalani gaya hidup tidak sihat? Sarankan DTX Complex kepada mereka. Rawat dan cegah segera. Kerana ia boleh mengakibatkan kanser hati. Kanser hati lambat dapat dikesan. Selalunya sudah tahap 4 ia baru dikesan. Sudah terlambat untuk berubat.


Hubungi saya segera untuk dapatkan DTX Complex. Cari Natrah Mohamed di FB atau dail 011-27016822. Saya pengedar produk Shaklee di Bandar Baru Bangi dan lakukan pengeposan ke seluruh Malaysia setiap hari.

Untuk dapatkan Vitamin dan konsultasi, hubungi saya: www.wasap.my/601127016822 Natrah Mohamed


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


10 Kelebihan Daftar Ahli Bersama Kami:
 1. Yuran Keahlian Yang Rendah (hanya rm68.90) atau KEAHLIAN PERCUMA dengan belian produk 200 UV (~rm680) dalam 1 Resit.
 2. Diskaun Harga Ahli (Jimat 15-20%)
 3. Promosi Bulanan untuk Penjimatan Hebat.
 4. Cash Bonus Bulanan (Walaupun hanya makan sendiri, anda layak apabila cukup point)
 5. Jemputan ke Group Exclusive Facebook & WhatsApp untuk Ahli Shaklee di bawah naungan LNM
 6. Peluang Menjana Income 2-3-4-5 Angka setiap bulan.
 7. Peluang Mendapat Pelbagai Bonus Menarik Seperti Bonus Peribadi, Bonus Kereta, Bonus Kepimpinan, Trip Percutian Tempatan atau Luar Negara serta Umrah PERCUMA.
 8. Kelas Bimbingan NUTRISI & KESIHATAN oleh PAKAR NUTRISI secara Online & Offline.
 9. Kelas Bimbingan BISNES oleh SHAKLEE LEADERS secara Online & Offline.
 10. Aktiviti dan hadiah menarik setiap bulan untuk yang aktif berkongsi Shaklee.
 Daftar Ahli Shaklee
Di Sini: http://www.shaklee.com.my/?joinnow=923339 Klik Join Now/ Sertai Hari Ini Sebarang Pertanyaan Hubungi http://NatrahM.wasap.my Terima Kasih Natrah Mohamed Founder Legasi Nasih Maju SID Since 2013


No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...