6 Petanda Kolestrol Tinggi. Semua orang wajib tahu.

Assalamualaikum..

Dah menjengah Disember dah kan. Cepat sangatasa berlalu. Dah nak tahun baru 2016 pulak.

Ok, ni saya nak share sikit pasal tanda-tanda ada masalah kolestrol tinggi.

Ada beberapa petanda kemungkinan anda mempunyai kadar kolestrol tinggi:

1)Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal belakang leher

Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan sengal-sengal sebagai gejala awal. Gejala ini muncul akibat kurangnya oksigen akibat gangguan kolestrol yang menghalang oksigen berjalan lancar.

2. Cepat mengantuk
Terutama bila reading sudah tinggi sekali, misal trigliserida yang normalnya dibawah 200 mg atau 150 mg, ada yang sampai 600 atau 700 mg  biasanya akan menyebabkan mengantuk

Hal ini terjadi kerana kurangnya aliran oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang semakin sempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolesterol.

 3. Rasa keletihan
Kadar kolesterol yang tinggi dapat menyebabkan aliran darah menjadi kental sehingga oksigen menjadi berkurang. Maka, badan akan mudah keletihan kerana kurang oksigen untuk badan.

Ketika plak terbentuk di dinding arteri, ia boleh  menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koroner (PJK) dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah lelah.


 4. Timbunan lemak di atas kelopak mata ( bintik kolesterol)
Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi.

 5. Sering sakit kepala
Ini kerana kolesterol yang tinggi dalam darah menyebabkan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis.  ini akan membuat arteri menjadi sempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit di kepala.

 6. Kaki bengkak
Kaki merupakan organ tubuh yang paling jauh dari jantung. Ketika pembuluh darah semakin sempit dan aliran oksigen berkurang, maka tentu saja yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki menjadi seperti bengkak. Keadaan ini hampir sama dengan keadaan ketika anda terlalu lama duduk ketika dlm perjalanan jauh.


Ok, itu saja berkaitan dengan kolestrol tinggi. Nak tahu cara untuk elakkan kolestrol tinggi?
Ya. Semua dah tahu. Amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan menyihatkan. Berhati-hati terutama bab pemakanan. Kira berapa kolestrol dalam menu harian kita.


Kolestrol dalam menu harian rakyat Malaysia
Terlebih pengambilan kolestrol harian

Dalam entri akan datang, saya akan terangkan pasal suplemen untuk kawal dan bantu turunkan kolestrol. Kipidad.


Jangan lupa dapat kan Promosi ISTIMEWA Disember ni.

Lecithin: pembakar lemak, bagus untuk kawal kolestrol, juga bagus untuk perkembangan minda.

Collagen Powder: Bantu anjalkan, gebukan dan cantikkan kulit. Malah sangat bagus untuk kesihatan sendi dan rawan.

Vitalea For Children: Multivitamin terbaik untuk anak-anak kerana ia dilengkapi dengan 18 vitamin dan mineral. Sedap dan pasti digemari anak-anak.


Ok. Jom dapatkan sekarang. Hubungi saya 011-27016822, Natrah Mohamed atau emel natrah.mohamed@gmail.com untuk sembang-sembang lanjut. Boleh hubungi saya bila-bila masa. Saya di Bandar Baru Bangi, Selangor. 😃😃😃


No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...