5 Pesanan buat ibu bapa dalam mendidik anak-anak

Teks: Natrah Mohamed

Saya ambil dari fanpage Dr Azizan Osman. Sekali baca, saya sungguh tertarik dengan isi-isinya. Saya berpendapat, masyarakat kita sangat perlukan artikel sebegini. ya, sangat perlu dalam memberi panduan mendidik anak-anak. Tulisan daripada pakar motivasi kejayaan dan kekayaan ini dapat memberi gambaran kepada kita, peranan IBU BAPA adalah terpenting.

Jom kita baca tulisan Dr Azizan Osman ni :)

Pesanan saya buat mereka yang ada anak! 

Anak kita, urusan dan tanggungjawab kita! 

Itulah mesej saya kepada ibu bapa pagi ini di majlis penutup Kem Khalifah Super Insan. 

Ada 5 pesanan utama saya:- 

1. Anak-anak hari ini lebih mudah terdedah kepada sesuatu yang tidak baik 

2. Ibu bapa tidak peruntukan masa untuk "mengenali" anak-anak kita. Kita tidak tahu siapa kawan dia, bagus tak kawan dia? Ada tak kawan yang "rahsia"? Ada tak buat perkara2 yang "rahsia"? Kena suspect dan inspect bukan untuk sangka anak kita jahat tetapi kita kena surprise dia sebelum dia surprise kita nanti naudzubillah 

3. Sistem pendidikan di sekolah hari ini telah gagal untuk mendidik anak-anak yang soleh dan solehah serta beradab walaupun di sekolah agama, ia tidak menjamin anak-anak kita akan menjadi seorang anak yang soleh atau solehah. Banyak sekolah agama memberikan ilmu tetapi tidak akhlak dan adab. Saya sendiri menghantar anak-anak saya sekolah cina untuk sekolah rendah dan petang sekolah agama, result UPSR mereka Alhamdulillah bagus tetapi kemudian bila masuk sekolah menengah, Insya Allah saya mampu untuk hantar mereka sekolah swasta sistem british, jepun atau cina tetapi saya pilih hantar anak saya yang sulong dan kedua ke madrasah yang dhaif atau biasa-biasa kerana saya mahu mereka belajar ilmu Al-Quran dan kitab serta belajar adab dan akhlak, biasakan susah tidur atas lantai alas papan atau tilam nipis. Kadang-kadang dalam hati ini menangis juga melihatnya tetapi saya tabahkan kerana saya mahu mereka belajar susah agar hati mereka kuat serta hanya ada Allah swt dan Rasulullah saw serta Al-Quran mudah-mudahan. Bila mereka cinta Allah swt dan Rasulullah saw, hal dunia itu tidak susah Insya Allah. Saya mahu mereka berniaga Insya Allah satu hari nanti, Insya Allah itu saya boleh ajar, ilmu itu banyak kemudian boleh belajar. Ilmu Al-Quran No.1 dan kemudian hidupkan dalam hidup. Biar menangis hari ini jangan menangis kemudian. 

4. Mak bapa selalu ajak anak tonton tv, tengok wayang, pergi shopping, jalan-jalan. Cuba peruntukan masa ajak anak ke masjid, solat berjemaah setiap hari paling kurang Suboh, Maghrib dan Isyak. Pastikan tv adalah haram dibuka pada waktu maghrib. Ajak mengaji bersama selepas maghrib 1-2 muka surat. 

pesanan untuk ibu bapa
Anak ibarat kain putih. Ibu bapa bertanggungjawab mencorak anak masing-masing.


5. Anak lelaki kena jaga ketat ibarat pagarkan dia letak seekor harimau jaga jangan bagi keluar atau masuk. Tetapi anak perempuan kena jaga letak 70 ekor harimau jaga tetapi harus diingat, Ipad, Youtube, Facebook , TV, Movie dalam rumah adalah saluran untuk merosakkan anak-anak kita. Jika anda tidak sayang anak anda hari ini dan akan datang. Anda tidak perlu baca dan ikut cadangan ini. Ini adalah ingatan dari saya untuk diri saya dan ingatan buat yang suka diingatkan. Solat Berjemaah MukaSurat Al-Quran (Bukan mukabuku) Spend time bercakap dengan mereka setiap hari. "Siasat" apa yang mereka buat. Sentiasa bawa mereka ke masjid dan majlis ilmu sejak dari kecil. Anak adalah aset kita dunia akhirat tetapi boleh menjadi liabiliti dunia akhirat. 

#IngatanBuatDiri Love 
#AzizanOsman 
Majlis Penutup Kem Khalifah Super Insan bersama Dr Azizan Osman anjuran Richworks.

Alhamdulillah. Sudi-sudikan untuk share. Moga bermanfaat buat kita semua.

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...