7 Sebab badan kita WAJIB ambil suplemen!

7 SEBAB TUBUH BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMENT


1.  Melengkapkan dos vitamin yang diperlukan dalam seharian 
Dalam sesetengah situasi, tubuh badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang kita perolehi dari makanan yang diambil. Contohnya Vitamin E dan Vitamin C yang diperolehi dari makanan semata-mata tidak mencukupi untuk memberi pencegahan terhadap penyakit dan anti-penuaan.

2.  Kebanyakan buahan dan sayuran telah disembur racun perosak
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam kebanyakkannya telah disembur dengan racun perosak yang menjejaskan kualitinya. 


Buah dan sayuran juga ditanam di tanah yang tidak subur dan mengandungi bahan galian yang kurang berbanding buah dan sayur yang ditanam secara organik. Ini akan mempengaruhi kualiti dan zat yang ada di dalam buah-buahan dan sayuran tersebut. Malah, terdapat juga buah dan sayur yang telah di 'wax' untuk memastikan ianya tahan lama!

   

3.  Zat makanan mudah hilang
Zat dan vitamin yang terdapat didalam makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.


 Ini akan mengurangkan khasiat yang terdapat didalam makanan tersebut. Sebagai contoh, Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba ketika proses memasak makanan berlaku.

4. Pengambilan ubat-ubatan menggangu penyerapan zat makanan
Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik mengganggu proses penyerapan zat makanan.

5. Makanan seharian yang tidak seimbang
Dos vitamin yang diperlukan juga tidak mampu dicapai akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang mengikut piramid makanan yang disarankan. Amalan diet yang tinggi lemak, kafien, gula dan garam menyebabkan simpanan zat didalam tubuh badan berkurangan.

Memilih menu tidak sihat


6. Gaya hidup tidak sihat
Keperluan nutrisi didalam tubuh juga tidak dapat dipenuhi akibat gaya hidup yang tidak sihat. Mereka yang berkerjaya lebih menggemari makanan segera akibat kesuntukan masa. Kebanyakan warga kota juga lebih gemar membeli makanan diluar rumah yang tidak diketahui kebersihan dan kualiti makanannya. Amalan merokok dan mengambil minuman beralkohol juga menyebabkan nutrisi didalam badan berkurangan.

7. Pencegahan dari awal
Supplement yang diambil dapat membantu kita untuk mencegah beberapa penyakit kritikal. Ini penting sebagai langkah pertama menghindari penyakit merbahaya seperti sakit jantung, kanser, diabetes, arthritis dan sebagainya.
1 daripada 5 rakyat Malaysia menghidap diabetes. Cegah sebelum kena.Jadi, walaupun kita mungkin telah mengambil  makanan yang dirasakan sesuai, boleh jadi kita masih sakit dan tidak segar kerana sebab-sebab di atas. Supplement juga merupakan makanan tambahan, bukan bertindak sebagai pengganti. Supplement berfungsi menambah nutrisi yang diperlukan dan bukan satu-satunya tempat pergantungan untuk mendapatkan nutrisi.


Alhamdulillah, ramai yang telah memilih untuk mengambil suplemen sebagai membantu menampung kekurangan nutrisi. Pastinya pilihan no 1 rakyat Malaysia adalah SHAKLEE. Saya pengedar dan pengguna produk2 Shaklee hampir 80% produknya saya sudah gunakan. Alhamdulillah, cukup berpuas hati. Bermula dengan alfalfa yang kurangkan gastrik, ESP yang turunkan diabetes sewaktu mengandung dan sekarang ini gastrik saya sudah sembuh. Ostematrix yang sebabkan tulang saya padat. Set berpantang dan menyusu yang menyihatkan badan saya semasa pantang dan memeriahkan susu saya serta pelbagai lagi produk yang cukup saya sukai.


Mahu dapatkan produk Shkalee?
Hubungi saya, Natrah Mohamed: 011-27916822 atau jenguk FB Natrah Mohamed untuk berkenalan dengan saya.
Bersama upline saya, Master Farihah Abu Kasim, pelajar pHD bidang pemakanan.


Jemput jalan-jalan dalam blog saya. Jemput tinggalkan komen atau pertanyaan juga.

Assalamualaikum,
Natrah,
Efektif Leader Shaklee..

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...