5 Tips agar anak suka sayur yang ibu bapa perlu lakukan

Teks: Natrah Mohamed

Nasih, anak saya, 5 tahun, payah sikit nak makan sayur. Memilih-milih sayur yang dia suka. Namun alhamdulillah, makin bagus penerimaan dia terhadap sayur. Timun, kacang panjang, brokoli, anak jagung, lobak merah memang diminati. Sayur berdaun hijau masih agak kurang makan. Kadang-kadang dah masuk mulut, dia luah balik. Kadang-kadang dia tak perasan, kunyah dan telan juga. Hehe..

Anak tak suka sayur
Saya kongsikan beberapa tips untuk ibu-ibu atau penjaga jadikan panduan supaya anak makin suka sayur.
1. Biasakan untuk ikut makan sayur bersama anak
Agar anak mahu makan sayur, sebagai orang tua, kita juga harus suka dengan sayuran. Berikan contoh dan terapkan kebiasaan menyukai sayur kepada anak tersayang. Makan sayuran bersamanya. Ciptakan aktiviti makan sayur yang menyenangkan dan mengasyikkan sehingga dia tertarik untuk ikut makan sayur. :)

b.  Hindarkan menghukum anak yang tidak mahu makan sayur
Jangan sekali-kali menghukumnya jika masih tidak suka sayur walau sudah dilatih atau diajak untuk makan sayur. Hukuman boleh mendatangkan trauma baginya dan boleh juga menghilangkan seleranya terhadap sayur sepenuhnya. Jika buah anak makan sayuran, puji dan tunjukan sikap positif. Jadikannya suatu kebiasaan bukan paksaan, hukuman, ataupun hal lainnya.

c.  Kreatifkan olahan sayur
Dalam mengolah sayuran, ibu bapa harus kreatif dalam menciptakan rasa sayur yang enak, lazat dan  lebih sedap dari daging ataupun makan berprotein lainnya. Jika memasak sayuran untuk buah hati tersayang, usahakan mengganti menu sayuran setiap hari sehingga anak tidak bosan dengan sayur. Usahakan pula untuk memberikan makanan atau lauk sampingan selain sayur sehingga anak merasa suka, tenang serta menikmati ketika harus makan sayuran.
Pelbagai kreativiti menghias menu anak

d.  Gantikan menu sayur dengan buah-buahan
Sayuran bukan hanya sumber nutrisi saja, tetapi buah-buahan adalah makanan dari tumbuhan yang memiliki nutrisi penting seperti sayuran. Bagi anak yang sama sekali tidak suka dengan sayur, boleh memberikannya buah-buahan.
e.  Berikan anak suplemen
Suplemen biasa menjadi langkah terakhir yang dilakukan orang tua agar buah hati suka dengan sayuran. Jika semua cara telah dilakukan anak tetap tidak suka dengan sayur, suplemen boleh diberikan untuk memenuhi keperluan nutrisi dalam tubuh. 
Sumber: http://bayi.info/tips-agar-anak-suka-makan-sayuran#more

Saya berikan Nasih suplemen dari Kedai Vitamin Mama Nasih. Suplemen Meal Shakes keluaran Shaklee yang mengandungi vitamin dan mineral perlu oleh badan sangat membantu anak saya terus sihat walaupun kekurangan nutrisi dari sayuran.

Meals Shakes membantu tambah selera makan dan gantikan nutrisi akibat kekurangan sayur.

Meal Shakes juga membantu ibu bapa menangani anak-anak tidak berselera makan. Dengan pelbagai masalah kesihatan dan kekangan pemakanan sihat sekarang ini, Meal Shakes wajib dijadikan menu untuk anak. Walaupun anak suka sayuran, namun adakah dijamin sayur itu membekalkan nutrisi selengkapnya? Tiada jaminan kerana proses sebelum menghidangkan sayuran itu telah meragut sebahagian nutrisinya. 

Baca lanjut khasiat Meal Shakes di sini.

Hubungi Natrah Mohamed: 011-27016822 (SMS/WhatsApp) untuk maklumat lanjut.

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...