Berpantang dengan apa?

Teks: Natrah Mohamed

Ini set pantang yang saya guna. Set berpantang Shaklee, pilihan ramai. Pilihan no 1 rakyat Malaysia. Betul. Ramai yang guna rupanya. Baca koleksi testimoni berpantang dengan Shaklee.

Set Berpantang Shaklee

Ada 6 produk utama dalam Set Pantang Shaklee ini. Iaitu, Vitalea, Zink Complex, B Complex, Vita C Plus, ESP dan OsteMatrix.


Kelebihan setiap produk dalam set pantang ini:

1. Vitalea/Multivitamin

Memandangkan kita kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan maka  perlulah memastikan pengambilan makanan yang seimbang dan berkhasiat agar dapat menggantikan semula darah yang keluar semasa proses melahirkan. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu kelihatan pucat, letih, lesu dan tak bermaya. Bagi ibu yang mempunyai niat menyusukan anak perlulah memastikan pengambilan zat besi dititikberatkan agar pertumbuhan dan pembesaran anak adalah sangat baik.


2. B Complex


Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.


3.  Vitamin C
Vitamin C Shaklee adalah berkonsepkan pelepasan masa. Ia akan melepaskan vitamin c secara sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Memandangkan vitamin C adalah jenis vitamin larut air maka konsep pelepasan masa ini sangat bagus demi memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara berterusan. Vitamin C sangat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran.

4. Zinc
Ianya adalah antara galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita. Ikan haruan antara makanan yang kaya dengan zinc. Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi.

5. Energizing Soy Protein (ESP)
ESP adalah protein. Protein membantu bina dan baiki sel-sel dalam badan. Ibu bersalin mengalami banyak luka semasa proses kelahiran. Jadi ESP membantu percepatkan pulih luka kerana ia membekalkan jumlah protein yang sepatutnya diambil dalam diet harian.
Protein juga memberi rasa kenyang yang lebih lama berbanding karbohidrat. Sangat penting bagi ibu menyusu anak di dalam pantang supaya sentiasa rasa kenyang. ESP juga membekalkan tenaga yang sangat diperlukan oleh ibu berpantang. Tenaga banyak digunakan untuk mengurus diri dan anak semasa berpantang ini.

6. Ostematrix
Ostematrix menjadi pilihan ramai kerana ia membantu mengatasi sembelit. Sembelit adalah perkara normal bagi ibu berpantang. Siksanya, ibu berpantang saja yang tahu. Jadi, atasi ia dengan Ostematrix. Ostematrix ini adalah sumber kalsium yang membekalkan 1000mg kalsium yang diperlukan oleh badan setiap hari. Apabila mengandung dan seterusnya bersalin dan menyusu badan, kita berkongsi kalsium dengan anak. Jika kalsium yang diperlukan tidak mencukupi, ibuibu berisiko mengalami reput tulang, gigi rapuh dan sakit-sakit badan.


Jadual Pengambilan vitamin Set Berpantang:

1. Vita-C (1 biji) selepas sarapan atau makan tengahari.
2. B-Complex (1 biji) selepas sarapan
3.  Zinc (1-2 biji) sebelum sarapan atau semasa perut kosong.
4.Vitalea (1 biji ) selepas makan tengahari
5. ESP (1-3 sudu besar) sebagai minuman pagi, minum petang atau minum malam.
6. Ostematrix (1-4 biji) sebelum tidur malam.


Kelebihan Set Berpantang Shaklee
- Boleh diambil seawal hari pertama selepas bersalin
- Boleh terus diambil walaupun anak ada juandis (kuning)
- Sesuai untuk ibu yang bersalin secara normal ataupun pembedahan
- Dapat membantu ibu mengurangkan stress
- Dapat membantu ibu mendapat tenaga sepanjang tempoh berpantang.


Ok, terima kasih sudi baca entry ini. Jemput baca lagi ya. Jemput share juga kepada yang memerlukan set berpantang. Pasti saya akan syorkan set Shaklee ini, kerana saya sendiri telah rasai perbezaannya. Alhamdulillah.

Shaklee pilihan no 1 rakyat Malaysia.


Natrah,
Berpantang dengan Shaklee.
011-27016822

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...