Cara membiasakan anak bersolat

"Prof, saya jaga cucu-cucu saya sewaktu mak ayah mereka berkerja. Mereka berumur 10, 12 tahun. Tapi, mereka cukup liat untuk bersolat. Sudah berkali-kali saya menyuruh mereka solat. Tapi sangat susah untuk mereka mengerjakannya. Adakah perlu dipukul?"

Beginilah lebih kurang soalan yang saya dengar dalam radio IKIM.fm oleh seorang nenek. Soalan ditujukan kepada Prof Muhaya. Dalam slot Islam Itu Indah, setiap hari rabu jam 10 pagi.

Jawapan Prof Muhaya lebih kurang begini:
Puan, anak-anak ini ikut perlakuan kita dan apa yang mereka nampak. Adakah puan, masuk waktu solat, cepat-cepat ambil wuduk, bentang sejadah, pakai telekung, solat sendirian dalam bilik? Pintu bilik ditutup. Selepas solat, suruh cucu-cucu pergi bersolat?

Jika ya jawapan oleh puan yang bertanya soalan itu, ia menandakan dia tidak menunjukkan perlakuan bersolat kepada cucu-cucunya. Dia hanya menyuruh tanpa memberi contoh.

Prof Muhaya menambah:
Puan sepatutnya, solat bersama mereka. Ambil wuduk dan tunggu mereka bersolat bersama.
"Selagi cucu-cucu tidak ikut solat belakang nenek, nenek tak akan solat." Ha, guna ayat ugutan macam ini. Takkan cucu-cucu nak biar nenek menunggu lama-lama atas sejadah.

Slot Islam itu Indah di radio IKIM.fm sudah lama saya ikuti. Alhamdulillah, tips ini sangat berguna. Walaupun saya masih belum mengugut anak gaya begini. Hihihi.

Namun saya pastikan, setiap waktu solat, saya akan solat berhampiran anak-anak. Di mana mereka berada, di situ saya solat. Tiada bilik atau ruang khas untuk solat. Saya solat di ruang tamu, tepi katil tempat anak-anak tidur, atau seboleh mungkin tempat yang anak-anak saya nampak perbuatan tersebut.
Sebelum solat, saya akan cakap, "Amad, mama nak sembahyang ni, jom sembahyang sama-sama."

Nasih, 4 tahun, biasanya ikut saya solat. Kadang-kadang habis 4 rakaat. Kadang-kadang 1 rakaat. Kadang-kadang mendahului imamnya iaitu saya. Kadang-kadang dia yang jadi 'imam'. Saya ikutkan saja rentaknya. Tiada paksaan. Hanya ajakan. Sambil menerangkan, berapa rakaat yang perlu dibuat.

Selepas solat, saya memuji dia. Melambung ke langit perbuatannya bersolat walaupun hanya 1 rakaat setengah.
Suami balik dari kerja, saya akan bercerita tentang dia solat, di hadapan Ahmad Nasih sendiri. Suami akan memuji-muji ke langit juga. Ahmad Nasih tersenyum sampai telinga dan melompat riang macam tak cukup tanah.

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...