Punca Sakit Tumit, Petua dan Cara Atasinya

Pernah alami sakit tumit kaki? Sebelah kanan, sebelah kiri, atau kedua-dua belah?

Atau sakit tumit semasa hamil?

Saya pernah alami semasa hamil. Seksanya, sakit tumit ni dialami sewaktu hujung-hujung kehamilan. Mahu berjalan pun seksa. Terpaksa tukar selipar. Beli selipar baru. Masa tu terpikir, mungkin sebab tapak selipar yang keras kan? Waktu itu juga,. saiz kaki membesar bab anak gajah. Hahaha. Seiring dengan saiz badan makin bertambah.

Cara atasi sakit tumit kaki

Di sini saya senaraikan beberapa punca kepada sakit tumit

Beberapa punca kepada sakit tumit adalah:
  • Plantar fascitis: Keradangan pada tisu yang dikenali sebagai plantar fascia disebabkan stress yang kronik kepada kaki. Aktiviti berjalan dengan satu jarak yang jauh boleh menyebabkan perkara ini.
  • Calcaneal spur: Tumbuhnya tulang yang tajam pada tulang kalkeneal. Ia mencederakan tisu disekeliling tulang tersebut ketika pesakit mula berjalan
  • Pad lemak pada kaki yang mengecut(Fat pad atrophy)
  • Sindrom terowong tarsal: Ia disebabkan penghimpitan saraf tibial didalam terowong tarsal. terowong tarsal terletak pada buku lali bahagian dalam.
  • Keretakan pada tulang kalkaneal disebabkan stress yang berulang
  • Ketumbuhan pada tulang
Sumber: Ediagnosa

Rawatan

Rawatan yang selalu dilakukan adalah lebih kepada rawatan sokongan dan mengurangkan faktor risiko supaya pesakit dapat mengelakkan daripada kesakitan itu berlaku
Kurangkan stress pada kaki
Bermaksud pesakit perlulah mengurangkan aktiviti ataupun mencari cara untuk mengurangkan stress pada tumit kaki. Ianya adalah:
  • Mengelakkan aktiviti yang mengunakan tapak kaki seperti berlari. Pesakit boleh mengamalkan aktiviti seperti berbasikal dan berenang untuk mengurangkan stress pada tumit kaki
  • Mengurangkan berat badan
  • Menggunakan kusyen lembut pada tumit kaki
  • Menggunakan sliper lembut ketika di dalam rumah

Pencegahan

Beberapa perkara perlu dilakukan untuk mengelakkan perkara ini
  • Mengelakan aktiviti yang selalu menggunakan kaki
  • Jika hendak bersenam, gilirkan ia dengan senaman yang tidak menggunakan kaki seperti berenang ataupun berbasikal
  • Kurangkan berat badan
  • Amalkan suplemen untuk kurangkan keradangan

Suplemen untuk atasi sakit tumit kaki

Shaklee untuk atasi sakit tumit kaki

1. Vivix
Vivix adalah minuman yang kesihatan yang tinggi antioksidan. Vivix kaya dengan resveratrol. Ia bertindak pada peringkat sel membantu baikpulih sel yang rosak dan bagi tenaga kepada sel badan.
Kenali Vivix dengan lebih lanjut di sini: Kenapa jadi pilihan rakyat Malaysia

2. Omega Guard
Omega Guard memang terbaik untuk sakit tumit kaki. Sebab sakit bermakna ada radang pada otot kaki.
Omega Guard berfungsi untuk melawan keradangan/ bengkak di dalam tumit. Bengkak itu menyebabkan saraf terkepit dan sakit.
Omega bantu surutkan bengkak dan perbaiki pergerakan darah dalam salur darah.
Info lanjut Omega boleh tengok sini Kenapa Omega Shaklee?
3. Ostematrix
Ostematrix adalah pil kalsium yang bekalkan kalsium kepada saraf dan otot. Ostematrix bantu pergerakan otot  lebih baik sekaligus melegakan kesakitan pada saraf kaki.
Nak tahu lebih lanjut pasal Ostematrix, klik sini: Kenapa Perlu Ostematrix

4. B Complex
B Complex ialah vitamin anti stress yang melegakan kesakitan pada tumit. Ibarat ubat tahan sakit semualajadi. Selain itu ia melegakan urat supaya kurang sakit.
Cerita lanjut pasal B Complex, boleh jenguk sini B Complex Pilihan Wajib
Ha, itu pasal suplemen.
Kami juga sedang giat mendidik rakyat Malaysia amal gaya pemakanan sihat, kurus dan cantik dengan lakukan detox.
Pelbagai ilmu detox, diet dan kesihatan yang dikongsi untuk sihat. Banyak testimoni ahli group yang sudah turun berkilo-kilo hasil detox bersama kami.

 Klik sini
Nak kurus, klik sini


********************************************

Hubungi saya bila-bila masa untuk saya bantu cadangkan yang terbaik buat anda. Jangan risau, konsultasi PERCUMA 😄😃 http://NatrahM.wasap.my

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
10 Kelebihan Daftar Ahli Shaklee Bersama Kami:
 1. Yuran Keahlian Yang Rendah (hanya rm68.90) atau KEAHLIAN PERCUMA dengan belian produk 200 UV (~rm680) dalam 1 Resit.
 2. Diskaun Harga Ahli (Jimat 15-20%)
 3. Promosi Bulanan untuk Penjimatan Hebat.
 4. Cash Bonus Bulanan (Walaupun hanya makan sendiri, anda layak apabila cukup point)
 5. Jemputan ke Group Exclusive Facebook & WhatsApp untuk Ahli Shaklee di bawah naungan LNM
 6. Peluang Menjana Income 2-3-4-5 Angka setiap bulan.
 7. Peluang Mendapat Pelbagai Bonus Menarik Seperti Bonus Peribadi, Bonus Kereta, Bonus Kepimpinan, Trip Percutian Tempatan atau Luar Negara serta Umrah PERCUMA.
 8. Kelas Bimbingan NUTRISI & KESIHATAN oleh PAKAR NUTRISI secara Online & Offline.
 9. Kelas Bimbingan BISNES oleh SHAKLEE LEADERS secara Online & Offline.
 10. Aktiviti dan hadiah menarik setiap bulan untuk yang aktif berkongsi Shaklee.
 Daftar Ahli Shaklee Di Sini: http://www.shaklee.com.my/?joinnow=923339 Klik Join Now/ Sertai Hari Ini Sebarang Pertanyaan Hubungi http://NatrahM.wasap.my
 
Terima Kasih 

Natrah Mohamed
 Founder Legasi Nasih Maju
 SID Since 2013
Location: Malaysia
Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...