expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, September 23, 2017

7 Senaman Mudah Di Rumah

Bila mula detoks minggu ni, Kak Nat agak sukar untuk bersenam. Heheh. Nak mulakan tu, payah. Namun, Kak Nat cekalkan hati, buka Youtube dan mula bersenam. Salah satu senaman wajib setiap hari adalah Senaman Penguin. Satunya sebab dalam video tu semua menutup aurat, jadi terasa senang dan tenang untuk buka depan anak-anak kecik.

Kak Nat cuba cari video yang tak mendedah aurat. Terutama untuk senaman kempiskan perut. Setakat ni tiada. Takpa. Ni Kak Nat tunjukkan gambar cara senaman yang mudah dibuat di rumah.

Check it out😀

1. Berjalan
Gunakan tangga di rumah masing-masing untuk lakukan senaman. Sekiranya rumah tidak ada tangga, cuma perlu berjalan sekitar rumah untuk beberapa pusingan kerana ia akan membantu untuk kuatkan otot kaki.


2. Lompat katak

Lompat seperti katak amat mudah,  kanak-kanak pun boleh buat. Jom lompat dengan anak-anak. Senaman ini bagus untuk panaskan badan dan juga untuk senaman kardio.



3. Naikkan kaki

Senaman ini bagus untuk kuatkan dan bina otot pada kaki anda. Sekiranya anda berasa sukar untuk luruskan kaki anda, cuba bengkokkan sedikit. Ia pasti berhasil. Atau mula dengan sandarkan kaki pada dinding.



4. Crunches

Latihan terbaik untuk bina dan kuatkan otot-otot perut. Jika baru bermula, jangan bimbang kalau tak dapat nak naikkan kepala sampai ke atas. Selagi kita berasa regangan otot, itu sudah memadai.


5. Squat

Ini adalah latihan yang baik untuk kaki dan punggung. Anda boleh cuba dengan duduk dan berdiri semula dari kerusi secara tetap. Lakukan senaman ini untuk beberapa kali dan rasai perbezaan badan.


6. Push up

Sangat senang untuk lakukan push up. Jika awal-awal tak dapat luruskan kaki, tak mengapa. Mula dengan sedikit. Boleh juga cuba dengan berdiri pada dinding. Ia akan membina kekuatan lengan dan bekerja di luar otot di kawasan dada.


7. Menari

Menari meupakan satu senaman yang sangat indah kerana ia bagus untuk hati anda. Malah, ia boleh menaikkan semangat anda! Jom menari. Menari dengan anak-anak pasti lebih mengukakan


Ok, ini adalah sebahagian senaman yang boleh dilakukan di rumah. Tak perlu peralatan mahal. Yang penting semangat waja untuk kembali sihatkan badan. InsyaAllah.

Saranan Kak Nat, buat 7 kali bagi setiap senaman. Dan rehat 10 saat bagi setiap senaman. InsyaAllah, tak sampai setengah jam boleh siap.

Setiap hari Kak Nat amalkan bersenam secara santai di rumah. Untuk pastikan badan bergerak cergas dan berpeluh. Serta maintain berat ideal😀 Anak anak pun seronok sertai bersenam ni. Hehe.

Ok, nak cerita jugak, detoks minggu lepas, Kak Nat berjaya turunkan 4.2kg berat. Ya. Seminggu dengan makan nasi. Detox dengan set produk detox sangat membantu. Ramai team Kak Nat yang buat detox tanpa produk. Ya, mereka juga turun beratnya. Namun turunnya tak sebanyak yang buat detoks tanpa makan nasi dan amalkan produk detox. Alhamdulillah. Jika nak sertai team detox kami, boleh wasap k
kak Nat http://NatrahM.wasap.my

Jumpa dalam group wasap😂

Assalamualaikum wbt.

Natrah Mohamed
Legasi Nasih Maju
Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia
http://NatrahM.wasap.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design