Wednesday, May 24, 2017

Ibu Berkerja dan Belajar PJJ Kembali Bertenaga Dengan Vitamin 100 Tahun.

Malam tadi, anak Shaklee Kak Nat, Afifah Mohamad yang cantik melecun ni buat sharing. Cerita kisahnya dengan Shaklee.

Alhamdulillah. Suka baca pengalaman indahnya tu. Meh ikuti kisah Afifah ni.



Saya kenal Shaklee mula tahun 2012 kalau tak silap. Masa tu kak ipar dan abang saya join Shaklee. Jadi diorang pakat promot kat family. Saya ada cuba set untuk kulit macam Vitamin B, C, E, alfalfa. Tapi waktu tu pun makan tak serious sangat. Jadi tak nampak sangatla effect dia. ๐Ÿ˜…
Makan pun secara tak istiqamah, dan lama-lama stop dah makan.

Tahun 2014 saya kahwin, saya pun tak ingat macam mana saya boleh makan balik Shaklee. Sebab tengok ada lagi botol Shaklee yang tak habis makan & expired date dua tinggal beberapa bulan je lagi. Tak lama lepas saya mengandung & barulah mula nak ambil tau pasal vitamin ibu hamil sebab HB first sekali cek 9. ๐Ÿ˜ณ Masa tu taktau menau pasal HB ni.

Sampaila kena check up tiap dua minggu, makan vitamin yang klinik bagi. HB duk takat 10 camtu. Saya pun buat research sikit pasal vitamin keperluan ibu hamil ni then baru teringat pasal vitamin Shaklee.

Saya roger balik kak ipar saya tapi nampak dia pun tak berapa aktif sangat dah. Then saya order Shaklee melalui kakak kepada kawan yang tengah aktif menjual Shaklee di FB. Sepanjang kehamilan saya order vitamin dengan dia. Alhamdulillah jugakla HB naikla sikit 10.5 duk maintain gitu sampaila nak bersalin baru naik 11. Hehe. Tapi masa ni pun kurang pendedahan pasal hal ehwal penjagaan kesihatan ibu hamil. Anak first katakan. Huhu.

Lepas beranak pulak saya habiskan vitamin yang ada. Masa ni pun taktau vitamin keperluan ibu berpantang. Dalam masa sama anak saya prolonged jaundice. Saya memang tak ambil jamu ke apa-apa. Makan pun tak boleh yang panas-panas macam lada hitam ke memang pantang sungguh. Sebulan jugakla anak saya kena kuning.

Sampaila anak dah masuk 5-6 bulan gitu semakin hari badan makin tak larat nak urus rumah tangga. Tambahan hormon kita pun belum betul-betul stabil kan dalam tempoh tu. Dalam masa yg sama saya memang ambik suntikan perancang. Setakat yg saya tau, side effect dia badan jadi cepat letih, period memang tak menentu.

So, dah lama jugakla duk berasa nak ambil Shaklee semula utk vitamin yg dapat kuatkan badan & kembalikan stabilkan hormon, akhirnya saya roger K. Nat, entah bila friend kat FB taktaula. ๐Ÿ˜‚ Boleh jadi sebab K. Nat graduan UKM, jadi ramailah mutual friends yang UKM. Mungkin ter'add masa belajar full time di UKM dulu.

Sebelum tu, saya memang belajar secara PJJ, sempat belajar full time 3 semester je di UKM. Jadi ni la bekerja sambil PJJ ni memang amatlah memenatkan dengan tanggungjawab keluarga lagi kan.

Atas sebab tulah saya decide untuk ambil vitamin Shaklee. Tapi at the same time kita kena jadi bijak jugak kan. Nak dapatkan harga murah mestilah jadi ahli. Dalam masa sama bolehla tau info tentang vitamin-vitamin ni.

Alhamdulillah lepas consume Shaklee, masalah badan penat tu lama-lama dapt diatasi. Kalau tak, lepas Maghrib je mesti tertidur dengan anak sekali. Kalau malam memang tak larat nak masak dah. Bila makan pun asyik nak beli je, saya pun rasa macam something wrong la pada diri saya ni. Kita ni perempuan bergelar isteri, ibu kalau tak masak, memang pelikla kan. Takkan nak suami kawen dengan peniaga kedai baru boleh nak makan? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Tak berapa lama jugak dalam sebulan lebih lepas tu, period saya kembali normal. Kalau tak, memang ada bulan yg tak datang period langsung. Ada bulan yg period 15 hari keluar sikit-sikit ja, hari ke-16 keluar darah banyak sungguh berketul-ketul. Jadi bila istihadhah ni, nak beribadah pun sukar. Alhamdulillah sangat hormon kembali stabil.

Antara kesan lain yg saya rasa paling ketara adalah resdung. Sebab secara tak langsung bila ambil alfalfa, vitamin B & C, saya jadi kurang bersin dah. Takde masalah dah nak belasah budu, sambal belacan. Memang peminat tegar sambal belacan. ๐Ÿ˜œ Sebelum ni macam-macam ubat resdung dah cuba. Yang paling mujarab pun ubat selesema. Haha


Alhamdulillah rasa serasi dengan Shaklee. Sampai mengandung yg kedua ni pun terasa keberkesanan Prenatal Set tu. HB atas pada 11. Lepas dapat tunjuk ajar daripada pakar-pakar dalam LNM ni. Hehe. Cara makan tu kena belajar. Lain orang lain pengalaman kan.

Tak sabar nak ambik Set Berpantang & Set Menyusu nanti. Tak menyesallah join Shaklee ni. Kita dapat ilmu pemakanan & penjagaan kesihatan yg betul. Dah ada ilmu baru kita betul-betul alert & disiplin dalam kehidupan.

Ok sekian saja perkongsian dari saya yang tak seberapa ni. Jangan putus asa untuk sebarkan kebaikan yg kita rasa. Moga manfaat yg dikongsi tu dikira sebagai pahala kebajikan di sisi Allah. ๐Ÿ˜Š

Ha, ni anak Shaklee Kak Nat. Sekarang giat sharing Shaklee. Dah rasa kesan bestkan. Mesti la nak share dengan orang lain.

Nak join rasai kebestsan Shaklee?
Roger Kak Nat 011-27016822.

Natrah Mohamed
Muslimah. Jutawan. Dermawan.
Pengedar Shaklee Bangi

Monday, May 22, 2017

Bagaimana Turun 11kg Lepas Bersalin?

Hari ni, Kak Nat kongsikan kisah Shaklee dalam group ohsem kami LNM.

Kisah Shaklee Saya

Kak Nat mula makan Shaklee pada 2012. Masa tu selalu sakit perut dan badan. Gastrik dan angin sangat teruk. Ambik alfalfa. Alhamdulillah. Legaaaa...

Masa tu kan, 2012 tu, ada anak seorang. Umur 2 tahun lebih. Sejak mengandung dan melahirkan dia, selera makan bertambah2. Almaklumlah makan untuk 2 orang๐Ÿ’๐Ÿ’
Kak Nat punya badan pun naik bagai dipam2. Haha. Banyak baju ketat.๐Ÿ˜…

Bagi yang kenal masa zaman bujang dulu, mesti tak percaya. Sebab dulu kuruh kering. Angin tiup pun boleh terbang orang kata. Ni orang kata la. Tak pernah lagi terbang tu. Kalau terbang kan best jugak. Jimat duit beli tiket kapal terbang ;p

Oh ya, badan naik banyak masa 2012 tu, nak usaha kurus jugak. Sebab rasa x sihat badan ni. Lemau semacam je. Maklumlah suri rumah. Tapi dapat perkhabaran mengandung anak ke 2. Tak sempat kurus✌๐Ÿ˜€

Pertengahan 2013, Kak Nat bersalin anak ke 2. Berat turun sikit.

Ha, masa tu Kak Nat mula start bisnes Shaklee dan amal set berpantanng & menyusu Shaklee. Yang basic semua orang patut makan. Vitalea, ESP, Vit C, B Complex, Zink, Alfalfa, Ostematrix.

Masa ni la mula sedar.. Eh, macam dah takde gastrik. Makan yang makanan berangin pun, masih maintain cun tak berguling2 sakit angin tu.

Masa tu jugak, berat kembali normal. Alhamdulillah. 49kg uollsss. Tak sangka sungguh ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Walaupun tak jaga makan, tak amalkan bersenam. Maintain makan set menyusu seperti biasa.

Ingatkan tak boleh kembali ke berat asal dah. Baju2 zaman bujang masa berat 38-43kg tu boleh pakai balik. Ni yang tak tersangka.
11kg turun dari berat sebelum mengandung. Kawan-kawan dan keluarga pun tegur kata makin kurus. Dan mereka tau, Ni Shaklee Effect la ni. Hihihi..




Kak Nat teruskan makan Shaklee. 2016 mengandung anak ke 3. Belajar la pasal detox. Tapi tak boleh buat detox lagi. Sebab tengah mengandung. Alhamdulillah. Mengandung kali ni, tiada diabetes. Berat x naik banyak. Rasa macam keajaiban plak. Dah la badan maintain sihat, boleh puasa hingga ke hari bersalin.

Masa ni Kak Nat amal set mengandung + Perfomance Drink + lecithin. Amalkan juga makan beras perang. Tapi masa bulan puasa, buka puasa kat masjid. Makan je semua menu yang dihidangkan. Malam2 terawih kat masjid. Sambil tunggu kot2 rasa nak bersalin. Heheh. Sebab masjid tu berdepan dengan hospital. Kalau rasa nak bersalin, terus boleh ke hospital๐Ÿ˜€✌

Tapi, Allah bagi peluang puasa 21 hari. Hari ke 22 tu, masuk wad untuk induce. Alhamdulillah. Ni pengalaman bersalin paling mudah rasanya. Sampai bidan kena tahan baby, sebab tunggu doktor siap jahit sorang lagi ibu yang bersalin sebelumnya. Doktor jangka jam 9 pagi baby keluar. Tapi jam 6.30 pagi dah nak keluar. Ni telan ostematrix 10 biji sebelum g masuk wad๐Ÿ˜…

Lepas beranak yang ke 3, Kak Nat berazam nak buat detox. Ha, hari ke 45 pantang tu, keluar pegi beli bahan2 untuk detox. Rujuk gambar. Hihi๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€✌๐Ÿป


Hari ke 45 bersalin. Badan masih besar dan lebar.




Alhamdulillah. Amalkan set detox. Ikut menu yang dicadangkan, tak bersenam pun, tapi dengan bantuan menyusu baby, dapat turunkan berat sebanyak 5kg. Kemudian berat turun sikit2. Hingga capai berat normal kembali. 49 kg. Sekarang ni, masih maintain berat normal lagi. Anak dah masuk 11 bulan.๐Ÿ˜

Ahmad Nazir dah 11 bulan.


Nak tau cara detox? Bagaimana Kak Nat berjaya turunkan berkilo-kilo? Meh tanya Kak Nat. 011-27016822. Shaklee Bangi.

#NatrahMohamed
#ShakleeSeMalaysia
#LegasiNasihMaju
#ShakleeBangi

Tuesday, May 16, 2017

Pusat Penghayatan Alam Wetland Putrajaya

Nak sambung cerita pasal lawatan segera kami sekeluarga ke Taman Wetland Putrajaya. Hahaha


Seronok tengok itik, burung bangau, undan dan pelbagai nama lagi bersiar-siar di tasik ni. Kak Nat tak tau nama penuh mereka. Anak-anak tanya, Kak Nat bantai jawab je. Huwa huwa.


Lokasi terakhir. Tram hantar ke Pusat Penghayatan Alam. Kemudian kena jalan kaki ke kaunter infomasi, tempat kami naik tram tadi.

Kami masuk ke pusat ni. Tapi tak sempat tengok video yang ditayang. Kami ke toilet dulu. Sementara tunggu bergilir-gilir ke toilet, sempat la Nafiz dan Nasih mewarna. Kertas lukisan dan warna dah tersedia ada.


Ha, warnakan katak tu Nafiz

Kami masuk dan jenguk setiap tingkat.
Tingkat 1, ada slide dan audio tentang wetland. Seronok anak-anak main pijak-pijak keluar rama-rama tu.



Yang ni keluar ikan ๐Ÿ˜ƒ



Nak tahu pasal wetland, baca semua info terpapar di dinding.


Tingkat 2 ada perpustakaan, sudut main, sudut komputer, dan anjung tinjau.

Tingkat G ada tayangan video. Video jam 12 tengahari dan 3 petang saja. Kami tak sempat tengok.

Ada lift untuk turun naik. Naik tangga lagi jimat masa, sebab ramai menunggu lift. He he.

Kami keluar dari pusat ni hampir jam 1 tengahari. Hujan mula turun rintik-rintik. Kami berlari melalui laluan yang kiri kanannya ada pokok getah. Sempat la perkenalkan pokok getah kepada Nafiz. Kami sampai je di kaunter infomasi, hujan turun dengan lebat. Akhirnya kami menunggu hingga hujan reda sebelum bertolak balik.

Anak-anak seronok dengan pengalaman baru. Perancangan singkat. Google info pagi tersebut dan terus keluar menuju putrajaya. Kami lupa bawa carrier Nazir. Kalau tak, Kak Nat dah naik basikal dah. Haha.



Ni basikal yang boleh disewa untuk meronda lokasi ini sendiri.


Udara segar sangat bila melalui laluan untuk ke tempat burung-burung berehat tu. Angin menderu, sungguh nyaman sekali. Hihi


Jumpa lagi ๐Ÿ˜ƒ
#KakNat
Muslimah. Jutawan. Dermawan
Shaklee SeMalaysia
011-27016822

Apa ada di Taman Wetland Putrajaya?

Alhamdulillah. Rabu lepas, cuti hari Wesak. Suami dan anak-anak cuti. Kami sekeluarga cari tempat untuk bawak anak-anak mendapat udara segar. Google dan jumpa Taman Wetland, Putrajaya. Kami pun apa lagi, bersiap dan keluar rumah.
Ni alamatnya:

Presint 13, 62000 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Malaysia.

Jangan tersilap masuk jalan. Nanti tersampai ke taman yang tempat memancing tu.

Sampai di sini, akan melalui pintu gerbang dan tapak yang nyaman.



Kami sampai jam 10.40 pagi dan terus beli tiket tram. RM5 bagi dewasa. RM4 bagi kanak-kanak. Baby percuma.
Kebetulan, tram sedang menunggu untuk bergerak. Terus kami naik dan menikmati pemandangan dan udara segar di Taman ni.



Kami meronda lihat tapak nurseri Putrajaya, lihat kolam burung bangau, berhenti di tempat rehat itik, angsa, bangau, merpati. Banyak jenis dan bangsa. Ingatkan sama jenis je semua. Habitat mereka di kawasan paya bakau.




Khusyuk Nasih dan Nafiz tengok burung dan itik pelbagai jenis tu. Tak pernah tengok. Balik kampung pun, jumpa ayam je. Hehehe.


Nazir pun terpegun sama saksikan aksi burung-burung tu.

Kami rehat2 di sini selama 10 minit. Kemudian naik tram dan sambung ke lokasi seterusnya dan terakhir iaitu Pusat Penghayatan Alam Wetland.

Saksikan dalam pos seterusnya.

Jumpa lagi.

Oh ya, jangan lupa bekalkan tenaga dengan Performance Drink. Bukan minuman bikarbonat. Bukan juga kafein. ๐Ÿ˜ƒ

#KakNat
Muslimah. Jutawan. Dermawan
Shaklee SeMalaysia
011-27016822

Monday, May 8, 2017

Berpuasa Dengan Lebih Bertenaga

Hari ni Kak Nat nak cerita tentang 1 minuman yang Kak Nat minum semasa berpuasa tahun lepas. Iaitu Performance Drink atau PD. Kami juga panggil air beskal. Hahaha.

Puasa tahun lepas, Kak Nat sarat mengandung. Menanti hari. Sambil menyusu si Nafiz yang umur 3 tahun.
Alhamdulillah. Sepanjang tu Allah bagi kekuatan untuk puasa. Malam, terawih kat masjid, Kak Nat usahakan buat sebanyak rakaat yang boleh. Sambil bawa Performance Drink sebagai peneman. Nama lagi performance. Memang power๐Ÿ˜


Kelebihan PD shaklee
✅Bebas gas atau tidak berkarbonat.
✅Kurang  kandungan gula (less sugar).
✅Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh.
✅ Atasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
✅Bersifat isotonik iaitu minuman ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia mudah diserap dan sekaligus tingkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT

๐ŸƒTERBUKTI SECARA KLINIKAL:๐Ÿƒ
1) Membantu tubuh berhidrasi dengan lebih baik berbanding air!

2) Memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina

3) Mengandungi imbangan elektrolit untuk MENCEGAH ‘DEHYDRATE’
4) Tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet yang ditambah
5) Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari. Ia terdiri daripada campuran unik karbohidrat dan kandungan garam. Fungsi karbohidrat dalam PD ini membantu menggantikan semula tenaga yang hilang.

Siapa perlukan PD ❓

1. Ahli sukan, atlet๐Ÿšด
2. Cirit birit ๐Ÿ’†
3. Demam panas๐Ÿ™‡
4. Kerja tgh panas☀
5. Ibu mengandung dan bf๐Ÿ‘ถ
6. Pesakit diabetes๐Ÿ’‰
7. Yang payah minum ayaq๐Ÿน
8. Vagina kering๐Ÿ™…
9. Gout๐Ÿ‘ท
10. Berpuasa

Sedang cari menu terbaik sepanjang Ramadhan? Cuba gabungan hebat ini:
ESP + PD + Mealshake

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design