expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 23, 2016

Tips Gigi Kekal Menawan

Gigi Sihat Menawan

Masalah yang biasa berlaku pada ibu hamil adalah, sakit gigi, gigi mula goyang, dan bengkak gusi.

Ni biasa Kak Nat sendiri alami masa hamil anak sulung dan ke 2. Masa hamil tu la sakit gigi menyerang dengan sesuka hati. Owh, seksa tak terkata. Sakit gigi ni boleh sebabkan migrain dan rasa nak hempas kepala ke dinding. Adoiii.

Ni Kak Nat kongsikan sikit panduan untuk ibu-ibu hamil. Bukan ibu pun boleh je amal.


1. Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari
2. Gunakan berus yang lembut dan gosok secara perlahan-lahan dan berhati-hati
3. Jika gigi sensitif, gunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif
4. Jika gusi berdarah, rawat dengan ketulan ais. Vitamin C juga bagus untuk elak gusi berdarah.
5. Flos gigi setiap hari. Jika boleh, setiap kali selesai makan
5. Kurangkan gula dan makanan manis, termasuk biskut, kek dan minuman soda
6. Dapatkan pemeriksaan gigi secara berkala

Masa Kak Nat hamil anak 1 dan 2 dulu, terpaksa cabut gigi. Doktor cakap, IBU Hamil TIADA MASALAH untuk cabut gigi. Mereka akan berikan ubat pelali dos paling rendah dan sesuai untuk ibu hamil.

Jumpa doktor jika:

✔ Gusi berdarah dengan banyak
✔ Gusi sangat sakit
✔ Nafas berbau busuk tidak hilang walaupun selepas memberus gigi
✔ Gigi longgar
✔ Ada benjolan atau ketumbuhan dalam mulut
✔ Gigi terasa sakit

Alhamdulillah. Sepanjang Kak Nat mengandung anak ke 3, tiada masalah gigi sakit.
Kak Nat amalkan pil kalsium yang bernama Ostematrix. Syukur sangat, dengan adanya ostematrix tersangat membantu.

Ye lah, masa kita hamil ni, kalsium badan kita diserap oleh baby. Kita cukup atau tak cukup kalsium, baby serap je. So, bila kita makan ostematrix, kalsium cukup. Gigi tak mereput dan longgar. Maintain cunnn je.


Cukupkan kalsium harian ibu

Ibu-ibu yang alami masalah sakit gigi ni, apa kata cuba amal ostematrix. Kak Nat memang sangat puas hati la... Very recommended orang kata 👍👍👍

Tapi kalau gigi berlubang, kena jumpa doktor untuk tampal atau cabut tau.

Terima kasih sudi baca blog Kak Nat. Kak Nat tengah cari orang untuk buat part time bisnes dari rumah. Bonus tiap-tiap bulan. Kalau berminat, whasap Kak Nat 011-27016822.
Eh, nak cuba ostematrix pun guna no yang sama tau. Tata 👐👐👐


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design