Tuesday, September 22, 2015

Bercuti di Cameron. Part 1

Kami merancang balik kampung untuk meraikan AidilAdha di Kelantan. Tapi kebetulan suami ada mesyuarat di Cameron Highland. Di Hotel Copthorne. Hari ni 22hb.

Jadi? Kami terus ambil keputusan, bermalam di Copthorne dan esok teruskan perjalanan ke Kelantan. Dah jimat banyak masa dah. 1/3 perjalanan dah lepas. Nanti kami akan teruskan melalui Lojing ke Gua Musang dan ke kampung saya di Kuala Krai.

Alhamdulillah, jam 12 tengahmalam tadi kami check in di hotel ni. Kami bertolak lambat sebenarnya dari Bangi. Sepatutnya selepas Zohor bertolak. Tapi suami uruskan kerja dan hujan sewaktu balik dari pejabatnya, maka lepas Asar baru kami bertolak.

Pagi ni, kami di bilik saja Sementara menunggu suami habis meeting tengahari ni. Anak-anak dah tak sabar nak ke ladang strawberi. Hihi. Sabar dulu. Lepak dalam bilik dulu.

Jom layan gambar sat.

Ada countryside tour. Nak jalan-jalan dengan van yang hotel sediakan, bermula jam 9 pagi.

Rupanya bilik ni tiada aircond. Tapi sejuk. Udara luar sangat sejuk.

Nafiz menikmati suasana pagi tadi. Hihi.. Nak juga tengok. Kita bagi kerusi.

Nasih dan Nafiz meneruskan aktiviti mereka. Main kejar-kejar. Ruang tamu yang luas. Suka la mereka. Baju sejuk beli malam tadi di Mydin Simpang Pulai.

Aktiviti biasa di rumah. Main kerusi. Kat sini pun ada kerusi sorang satu. Layan.

Nafiz ni. Tengok pemandangan

Suasana dari tingkap hotel.

InsyaAllah, saya kongsikan lagi pengalaman kami di Cameron Highland ni. Tunggu. Jangan lupa jenguk lagi blog ohsem saya ni :)

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)

 Jutawan. Muslimah. Dermawan.
Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia.
011-27016822

Sunday, September 20, 2015

Atasi masalah ANGIN dengan cik A?

Haip, cik A mana?
Heheh.. Cik A ni adalah produk Shaklee pertama yang saya kenal. Bermulanya saya kenal Shaklee juga.

Saya ni sejak kecik sampailah ke besar dan ada anak, memang ada gastrik. Makan lambat je, badan dah berangin. Bila puasa, memang sepanjang malam melayan angin dan gastrik.

Tanda-tanda gastrik

Alhamdulillah, tahun 2012, saya diperkenalkan kepada cik A. Sebelum tu, saya makan spirulina jenama HPA. Tapi sejak spirulina HPA sukar didapati, saya mula mencari alternatif lain. Diperkenalkan dengan Cik A, saya tak tahu fungsi-fungsi lain Cik A. Saya hanya tahu ia sebagai pelega masalah angin dan gastrik saja. Rupanya banyak sungguh manfaat Cik A ni. 

Malah, Cik A juga disebut dalam al-Quran, dalam surah AnNaba, ayat 16.

Ayat 16  surah An Naba' sebut alfalfa.
Cik A adalah ALFALFA. Hihihi ;)

Alfalfa Shaklee disebut Alfalfa Complex. 

Rupanya banyak khasiat Alfalfa ni. Ada yang sebut, Alfalfa ni umpama farmasi. Lengkap untuk seluruh badan. Ya. Kerana Alfalfa membuang toksin dalam darah di seluruh badan. 

Antara khasiat Alfalfa Shaklee ialah:

1. Merawat masalah pencernaan


2. Mengawal kadar kolestrol dalam darah


3. Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh


4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok


5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah


6. Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan


7. Mengurangkan simptom menopous


8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan


9. Merawat masalah sembelit.


10. Menyahkan toksin dalam tubuh


11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi


12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh


13. Membantu masalah penghadaman


14. Membantu membanyakkan susu (milk booster)


15. Mengurangkan masalah pundi kencing


16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati


17. Meningkatkan kesihatan prostat


18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita


19. Menghangatkan hubungan suami isteri


20. Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

Alfalfa ni kaya dengan vitamin dan  mineral. Alfalfa mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. Ia juga mengandungi mineral Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak dan Antioksidan. 


Ha, sebab tu disebut farmasi. Lengkap.
Inilah produk utama yang saya cadangkan kepada pelanggan jika ada masalah kesihatan tapi mengalami masalah kekurangan bajet. Hehehe.. 

Sebotol terlalu murah. Ada dua saiz botol. 330 biji dan 700 biji. Memang wajib disimpan di rumah.

 Bila alami masalah angin, terus ngap, eh maksud saya, telan saja. InsyaAllah, angin beransur hilang. Begitu juga masalah-masalah lain. Cara pengambilan berbeza mengikut tujuan. Boleh hubungi saya untuk saya jelaskan dan berikan panduan untuk makan alfalfa ni. 

Eh, terlebih dahulu, jemput beli alfalfa dari saya, Pengedar Shaklee No 1 Malaysia. :)



Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 
Moga bermanfaat :) 

+++++++++++++++++++++++++++

Jutawan. Muslimah. Dermawan. Natrah Mohamed Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 011-27016822

Campak oh campak: Part 2

Jom kita sambung cerita campak.
Nafiz disahkan naik campak, selepas saya google dan pastikan gambar dan simptom di badan Nafiz sama dengan gambar yang di google.

Hari Ahad,13 September, saya sekeluarga ke program master celebration anjuran Shaklee. Masa tu badan Nafiz dah mula panas dan makin banyak biji-biji naik. Masa tu saya gigihkan juga ke program ni. Nak dengar sharing daripada orang yang sudah 20 tahun berada dalam Shaklee.

Kami bersama Master hajjah Salwa yang diraikan pada hari itu
Ok, saya akan buat entri pasal Master Celebration tersebut.
Ni nak cerita pasal Nafiz yang demam campak dan bagaimana saya hadapinya. Hihi

Isnin, suami ke tempat kerja seperti biasa. 
Telefon saya rosak. Entah apa halnya, tak dapat buka.
Sepanjang hari, saya menemani Nafiz yang demam. Makin banyak biji ruam yang naik di badannya. Ada yang telah pecah, tapi naik yang baru pula. 
Saya mandikan Nafiz. Air campur dengan beberapa titisan Basic H. Untuk hilangkan gatal-gatal nya.
Memang payah nak mandi sebenarnya. Sebab badan dia pedih bila kena air. Tapi saya sapu-sapu air bercampur basic H tersebut di seluruh badan.
Lepas mandi tak lap. Biar kering sendiri. Dan sapu krim Herbal Blend.
Seluruh badan saya sapukan. Alhamdulillah, kedua-dua ini sangat membantu untuk hilangkan gatal di badannya. Sekaligus menurunkan suhu badan Nafiz.

Komen daripada seorang kawan Facebook saya tentang demam campak.
Sepanjang demam, kami tak berikan ubat demam. Kecuali sekali. Hari ke 4, Selasa, kami ke Hospital Azzahrah. Untuk pastikan suhu dan dapatkan nasihat doktor. Waktu itu, suhu badan Nafiz 39 darjah celcius. Doktor nasihatkan untuk masukkan ubat melalui punggung. Ya. Sekali itu sajalah.

Ubat-ubat dan krim yang diberikan oleh hospital kami ambil. Tapi kami tak gunakan pun.
Setia dengan Basic H dan Herbal Blend. 

Cecair pelbagai guna rebutan ramai, Basic H



Hari ke 5, Rabu, 16 September, sukan untuk sekolah Nasih. Di Dewan Gemilang UKM. Kami terpaksa pergi juga. Berikan sokongan untuk Nasih. Nafiz setia di dalam carrier saya. Saya berada di bahagian penonton. Sesekali turun ke bawah mengambil gambar Nasih. Balik rumah petangnya, Nafiz berehat dan agak ceria. Dia sudah pulih dari demam.

Nafiz yang cukup ceria selepas tengok abangnya bersukan.

Hari ke 6, biji-biji di badan Nafiz kering dan mula berkuping. Kami berehat di rumah. Nafiz masih saya sapukan badannya dengan Basic H sewaktu mandi. Dan sapu krim Herbal Blend sebelum dipakaikan baju dan seluar.

Hari ke 8, hari ni.
Alhamdulillah, kuping semua dah luruh.  Campak nampaknya sudah naik ke seluruh badannya hingga ke kaki. InsyaAllah akan pulih sepenuhnya. Sekarang fasa menyapu herbal blend untuk hilangkan parut-parut.

Herbal Blend krim kesayangan Nafiz

Oh ya, saya dapat banyak petua dari kawan-kawan yang komen di status FB saya untuk hadapi campak ni.
Ni saya senaraikan. Untuk panduan kita semua.
1. Elakkan terkena hujan. Saya pun tak tahu sebabnya.
2. Elakkan mandi. Agaknya supaya badan tak pedih. Tapi sebab saya nak sapu Basic H, saya mandikan jugak. Masyam pulak jika tak mandikan. Hihi..
3. Minum air kelapa. Kami beli air kelapa, tapi Nafiz tak mahu minum. Hihi.. Kami anak beranak pakat habiskan.
4. Lapik tempat tidur dengan daun semambu. Atau garukan badan yang gatal dengan daun semambu. Kami memang tak sempat cari daun semambu pun. Sebab dah sapu herbal blend.
5. Jika demam, jangan makan ubat panadol. Nanti campak atau cacar air tu berhenti bertumbuh.
6. Kurangkan aktiviti luar atau kuarantin. Hihi.. Mak atau penjaga pun kena kuarantin jugak.

Ok. Itu saja laporan saya (hihi) pasal demam campak Nafiz. :)

InsyaAllah, doakan Nafiz cepat sembuh dan kami anak beranak tak berjangkit. Nak balik beraya haji ni kan.

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)

-----------------------------------
Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 
011-27016822

Thursday, September 17, 2015

Campak oh campak. Part 1

Hari ke 6 Nafiz naik campak.

Bermula hari Sabtu, saya nampak sebiji di belakang badannya. Masa tu saya abaikan saja. Saya agak tu mungkin sebab ekzema.

Pagi sabtu, kami ke program S2u Families main bowling di Alamanda, Putrajaya. Petangnya, saya ke Hotel Palm Garden. Bersama team Shaklee ke Leadership Development Program.
Nasih dan Nafiz suami bawa balik ke rumah. Bagi berehat kerana malamnya kami akan ke KLIA2 untuk hantar tokma dan kak long.

Balik dari hantar ma, saya tengok di badan Nafiz makin bertambah biji-biji berisi air. Badannya tak demam. Saya sebenarnya tak tahu macamana sebenarnya campak atau cacar air itu. Jadi, saya hanya syak saja yang sedang tumbuh di badan Nafiz tu campak.

Pagi esoknya, saya Google tentang campak/ cacar air. Tengok gambar-gambar yang dijumpai.

Ya. Sama macam yang sedang naik di badan Nafiz.

Ok. Nanti saya sambung ya.

Jumpa lagi :)


Nasih kena demam campak/cacar air


Wednesday, September 16, 2015

Sambal tempoyak ikan bilis. Yummy!

Assalamualaikum..

Pernah makan sambal tempoyak ikan bilis ? 


Hehehe.. Seingat saya, saya pernah makan di rumah biras di Felda Raja Alias, Jempol. Hehehe. Saya ingat, bila ke rumahnya, kami dijamu makan macam-macam. Fuhhh, semua menu kampung. Sedapnya, tak tau nak habaq. Kikiki.. Mak biras tu, suka masak dan jamu orang makan. Dan semuanya cukup menyelerakan. Daging salai yang digulai, itik salai, ayam kampung masak rendang, kerabu pucuk ubi, ayam masak pedas, sambal ikan bilis tempoyak dan pelbagai menu lagi. Masa kali pertama kami sekeluarga berkunjung, selepas adik ipar bertunang, saya terbeliak tengok menu yang dihidangkan. Saya anggap sebab kami ni bakal besan, mak ayah datang sekali. Maka dijamu dengan pelbagai menu kampung sebegitu. Tapi.. Lepas adik dah kahwin dan kami hantarkan dia balik Jempol setelah ambil dari airport LCCT, kami dijamu sekali lagi. Saya tak ingat menunya. Tapi penuh hidangan dengan masak kampung. Ia sebabkan saya makan bertambah-tambah. Hihihi.. Saya ni suka makan. Kalau boleh, dalam resume nak tulis hobi atau kepakaran: MAKAN. Nasib baik tak perlu buat resume setakat ni ;)

Ok lah, nak cerita pasal sambal ikan bilis tempoyak sebenarnya. 


2 hari ni, mulut dan lidah teringin sangat nak makan sambal. Stok sambal-sambal kat rumah dah lama habis. Nafiz demam campak dan saya tak sempat masak menu lain melainkan sup ayam yang katanya bagus untuk cepatkan campak keluar. Makanya kami masak sup ayam dan sayur. Menu pedas tiada. Nak masak menu lain, Nafiz meraung kat kaki. makanya masak cepat-cepat. Petang tadi, Nafiz khusyuk tengok Youtube, saya ambil ikan bilis dan bersihkan kepala dan perutnya. Tu pun bersambung-sambung nak siapkan bersih 2 genggam ikan bilis tu. Sebabnya Nafiz minta susu dan saya berhenti solat Asar. 

Selepas google resepi dan jumpa di blog Azie Kitchen, saya terus mula kerja-kerja memasaknya. Senang aja. Tengok bahan dan caranya di bawah. Senang kan? 

Bahan bahan:

2 genggam ikan bilis- dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 senduk tempoyak
1 sudu besar gula
Sedikit minyak masak
Garam

Bahan kisar:

8 -10 tangkai cili kering
Sedikit cili padi - ikut pedas disukai
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup - boleh guna serbuk kunyit

Cara cara:

1. Gorengkan seketika ikan bilis, angkat dan ketepikan
2. Tumis semua bahan kisar dan serai hingga wangi dan garing. 
3. Masukkan tempoyak, kacau sebati.
4. Masukkan ikan bilis dan kacau sebati. Siap!

Bahan dan caranya ni, saya ambil dan tiru dari Azie Kithcen.

Gambarnya pun..
Hihi..
Telefon saya rosak siang tadi. Tak dapat ambilkan gambar.


Sambal tempoyak ikan bilis
Jom cuba. Oh ya, ikan bilis ni boleh sebabkan asid urik dalam badan tinggi. Hati-hati. Terutama lelaki. Asid urik tinggi, boleh sebabkan gout tau. Cepat-cepat oder set gout dengan saya. Hihi..


Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 

Moga bermanfaat :) 

--------------------------------------

Jutawan. Muslimah. Dermawan. Natrah Mohamed Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. SMS/ Whasap: 011-27016822

Sunday, September 13, 2015

Mata oh mata: Jaga sebelum terlewat !

Balik dari majlis tahlil arwah Pak Ngah saya, Jumaat semalam, kami berbincang tentang MATA. Sejak awal perjalanan sampai ke depan pagar rumah. Panjangnya cerita. Hihihi..


Saya dan suami masing-masing mengimbas kembali macamana kami boleh bercermin mata. Saya mula pakai spek sejak darjah 4. Saya sebenarnya tidak tahu punca sebenar rabun saya. Nak kata tengok TV, rumah saya memang tiada TV waktu saya kecik-kecik dulu. Apatah lagi laptop, ipad, tab dan smartphone. Hahaha.. Nak kata suka membaca dalam gelap, saya dapat kesan masalah rabun tu sejak darjah 1. Masa tu memang tak pandai lagi membaca. Lancar membaca masa akhir-akhir tahun darjah 1. Sedangkan sewaktu masuk sesi persekolahan tahun 1 itu, saya tak boleh duduk di bahagian belakang. Saya sudah rabun. Perlu duduk di meja paling depan. Barulah jelas apa tertulis di papan hitam. Nak kata keturunan, ma dan ayah saya tidak rabun. Hanya sekarang ni saja ma saya perlukan spek jika membaca Al-Quran. Zaman dulu-dulu, tidak perlu pakai spek pun.

Cermin mata kami


Mungkinkah masalah rabun saya disebabkan masalah kekurangan nutrisi. Wallahualam. Membesar sebagai orang susah, mungkin nutrisi yang penting untuk mata, saya gagal dapat dengan secukupnya. Hehehe..

Darjah 4 saya mula pakai cermin mata. Dipanggil cik specky oleh salah seorang cikgu sekolah saya.

Cerita suami pula. Dia mula pakai spek sewaktu tingkatan 4. Katanya sewaktu dia tingkatan 3, dia suka membaca di waktu petang dan maghrib. Memang tak jaga mata sejak waktu itu dan naik ke tingkatan 4, terpaksa membuat cermin mata. 

"Jangan bagi Nasih tengok laptop dekat-dekat."

Ini pesanan normal suami saya.

"Budak lelaki, kalau dah pakai spek, memang tak dapat aktif. Main bola pun payah. Nak bersukan pun terbantut."

Ini ayat yang suami saya ulang-ulang.

Suami saya risau anak-anak lelakinya turut rabun dan terpaksa memakai spek.

Kan? Risau anak mengalami nasib macam kita.

Terutama di zaman laptop, ipad, tab dan telefon bimbit sentiasa di tangan kita dan kadang-kadang diberikan untuk penggunaan anak-anak.

Kami tidak berikan laptop dan telefon pintar khas untuk anak-anak. Kami hanya berikan masa tertentu untuk anak tengok youtube. Tiada games atau apps yang mereka sendiri boleh akses di dalam telefon kami. Ya. Anak-anak kami memang dilarang keras main games. Malah kami tiada aplikasi untuk anak-anak dalam telefon kami. Hanya youtube saja kami benarkan. Itupun saya carikan dan taip tajuk-tajuk cerita dan lagu yang sesuai untuk mereka tonton.

Oh ya, mari kita baca cara menjaga mata yang disarankan oleh oleh Pakar Perubatan Dr Salmiah Md Sharif  yang dipetik dari website Myhealth.

Bagaimana penjagaan mata yang betul?

Menonton TV/Laptop:

  • Dengan jarak lebih daripada 2 meter
  • Jika anda mendapati diri anda menonton TV terlalu dekat dengan skrin, anda perlu menjalani ujian penglihatan
  • Jangan menonton TV secara berbaring

Semasa membaca:

  • Memegang bahan yang dibaca pada jarak 33cm hingga 40cm
  • Jangan membaca sambil berbaring

Semasa menggunakan komputer:

  • Ambil masa untuk rehatkan mata anda. Alihkan pandangan dari skrin dan pandanglah objek lain selama 10 saat bagi setiap 10 minit
  • Lakukan pertukaran posisi bekerja. Lakukan pergerakan di kawasan sekeliling sekurang-kurangnya 2 jam selepas menggunakan komputer. Ia dapat merehatkan mata dan badan anda
  • Kelipkan mata anda! Kurang berkelip boleh mengurangkan air mata bagi melincirkan mata, yang mana menyebabkan mata kering dan tidak selesa. Anda digalakkan untuk menggunakan ubat titis air mata tiruan sekiranya anda menggunakan komputer dalam jangka masa yang lama
  • Lakukan aktiviti regangan dan meluruskan badan. Kedudukan yang baik membantu menghalang kesakitan di bahagian otot leher dan belakang badan
  • Ubah kedudukan monitor komputer anda. Monitor perlu berada di kedudukan 20 hingga 30 inci daripada mata anda, lebih kurang ½ depa
  • Ubah kedudukan papan kekunci (keyboard). Letakkan papan kekunci di hadapan monitor
  • Jika perlu, pakai cermin mata yang bersesuaian. Jika anda memakai cermin mata atau kanta lekap pastikan cahaya mencukupi bagi membantu anda menggunakan komputer

Pastikan anda mendapat cahaya yang mencukupi semasa membaca:

  • Cahaya lampu 60 watt hingga 100 watt adalah paling sesuai bagi individu yang mempunyai penglihatan yang normal
  • Cahaya lampu 150 watt hingga 200 watt adalah paling sesuai bagi individu yang mempunyai tahap penglihatan yang kurang
Gunakan alat pelindung mata semasa menyertai aktiviti sukan.
Lebihkan makanan yang mengandungi vitamin A seperti lobak merah, bayam, betik dan tomato.

Jangan memandang dengan tepat ke arah matahari:

  • Cara yang paling berkesan untuk melindungi mata daripada cahaya matahari ialah memakai cermin mata gelap yang direka khas untuk menghalang radiasi ultra ungu
  • Jangan memandang tepat ke arah matahari walaupun menggunakan cermin mata gelap
Elakkan penggunaan sebarang ubat mata tanpa arahan.
Oh ya, kenapa kami bercerita tentang mata?
Sabtu lepas, cermin mata suami saya rosak. Nasih terpijak sewaktu melompat-lompat di atas sofa. Suami saya sedang semak laporan kerjanya dan membuka cermin mata bagi rehatkan matanya seketika. Dia letakkan di atas sofa. Nasih terpijak dan cerminnya pecah. Saya pun tak tahu nak salahkan siapa. Bapa yang letak cermin mata di tempat tak sepatutnya atau anak umur 5 tahun yang terlompat-lompat naik turun sofa. Haha. Abaikan. Suami terus ke kedai spek di Warta, Bangi untuk membuat yang baru pada petangnya. 

Alhamdulillah, power spek suami saya turun lagi 50. Sekarang power untuk rabun hanya 100 saja. Yang tinggi silau. Suami masih boleh memandu, bawa motor, buat kerja tanpa memakai spek. Tapi matanya lebih cepat penat tanpa bantuan spek mata. Hehehe..

Oh ya, nak tahu rahsia untuk turunkan power spek, kurangkan rabun?

Meh nak cerita.

Beberapa bulan lepas, suami saya merungut kerana dia selalu pening jika menghadap laptop terlalu lama. Maka dia mula makan CAROTOMAX. Produk yang sangat bagus untuk kurangkan rabun, silau, malah bantu pesakit katarak untuk sembuh juga.
carotomax ada alpha carotene yang sangat bagus untuk mata rabun, katarak dan silau
Carotomax. Mengandungi alpha carotene yang sangat baik untuk mata.

Selepas sebotol (30 biji) suami saya makan, dia jalani ujian mata di kedai spek. Ujian tu kan free saja. Alhamdulillah, power speknya turun sebanyak 50. Kan? Sukanya. 

Kemudian suami saya membuat spek di kedai tersebut dan dinasihatkan oleh optometris untuk memakai spek dengan kanta yang betul. 

Ya. Rahsia ke dua, pakai kanta yang betul. Sesuai dengan mata kita. Apabila memakai kanta yang betul, power yang betul, gejala rabun boleh dikurangkan. InsyaAllah.

Oh ya. Nak tahu serba sedikit pasal CAROTOMAX?

Ini saya ringkaskan khasiatnya. Bukan untuk mata saja tau :)

  • Lebih selamat dari Vitamin A
  • Ahli saintis menemui beta karotena satu prekursor Vitamin A dan didapati selamat untuk pengambilan.
  • Mempertingkatkan Penglihatan
  • Menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan dalam gelap.
  • Meredakan Penyakit Kulit
  • Melindungi Epithelial
  • Melawan kanser dan oksidasi
  • Mengukuhkan sistem imun
  • Melambatkan penuaan
  • Menghalang pembentukan sel-sel kanser
  • Mengurangkan radikal bebas
  • Menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida
  • Menghalang infeksi
  • Memelihara kesihatan yang baik

Jangan biarkan masalah mata membelenggu hidup kita. Dan jangan abaikan penjagaan mata anak-anak. Mereka masih muda lagi untuk menghadapi masalah rabun. Biarkan hidup mereka bebas daripada spek mata agak kehidupan mereka lebih bahagia berlari dan bermain.

Mahu tanya lebih lanjut tentang CAROTOMAX, hubungi saya: Natrah Mohamed di FB. Atau hubungi 011-27016822 anytime. 


Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 
Moga bermanfaat :) Jemput datang lagi tau.

----------------------------------
 Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia.  
SMS/ WhatsApp:011-27016822

Friday, September 11, 2015

Alfatihah buat Pak Ngah Yusoff

Teks: Natrah Mohamed

Semalam, sewaktu sedang siapkan entri MLM ni, saya terima panggilan daripada Kak Long saya. Masa tu khusyuk mengadap laptop, abaikan telefon dan tak tengok pun whatsapp. Kak Long saya maklumkan, pakcik kami yang dipanggil Pak Ngah sudah meninggal. Innalillahhiwainnailayhiroojiun.. Terkedu seketika.
.
.
.

Pada paginya, Abang Fatah maklumkan dalam group kami, keadaan Pak Ngah sedang kritikal. Waktu itu, saya terfikir, 'apa kata aku tukar tarikh tiket Ma. Anjak lebih awal.'

Saya buka website AirAsia. Baca cara-cara untuk tukarkan tiket penerbangan. Tapi sebab kena daftar Big Shot (apa ntah ni. Hihi), saya tangguhkan dulu. Saya buat kerja-kerja lain.

Sebenarnya, saya sudah belikan tiket Air Asia bertarikh 12hb, jam 9.25 pagi. Untuk ma, kak long dan abang long kami datang ke KL dan menziarah pak ngah (adik kepada ma) yang baru lepas pembedahan jantung pada selasa, 8hb. Sebenarnya nak belikan awal lagi, tapi kekangan kak long yang berkerja dan abang long yang berniaga, jadi kami ambil tiket bertarikh 12hb, Sabtu dan balik terus malamnya.

Namun, tengahari itu kami dimaklumkan, pak ngah sudah pergi menghadap Ilahi. Saya betul-betul terkedu dan terkejut. Kak long minta saya cuba tukar tiket penerbangan. Terketar-ketar jari saya menaip untuk daftar Big Shot AirAsia dan membaca syarat sekali lagi. Rupanya, sudah lepas tempoh 48 jam daripada tarikh tiket. Ya Allah, jika saya buat pertukaran awal pagi tadi, mesti dah sempat ma kami naik fligth dan sempat ziarah jenazah pak ngah. Namun begitu, itulah ketetapan Allah.

Selepas dapat panggilan kak long dan baca info dalam group keluarga kami, saya hubungi suami yang sedang bermesyuarat di Melaka. Suami gagal dihubungi. Samada masih dalam mesyuarat atau telefon habis bateri.
Jam 2 lebih suami hubungi dan bagitahu sedang bertolak dari Melaka. Saya bersiap-siap. Jangkaan suami sampai jam 4 petang dan kami terus ke hospital atau lokasi kubur. Sepupu maklumkan, jenazah akan dikebumi selepas asar di Salak Selatan.

Suami sampai jam 4.30 dan saya sedang tunaikan solat Asar. Kami terus keluar mencari lokasi kubur. Doa-doa agar sempatlah kami menatap wajah jenazah Pak Ngah buat kali terakhir serta sertai solat jenazah. Dalam perjalanan, kami tersesat-sesat. Masuk ke perumahan berdekatan (kerana ikut Waze). Berkali-kali hubungi sepupu yang juga baru sampai dari Melaka kerana berkursus.

Akhirnya jam 5.30 barulah sampai ke Tanah Perkuburan Islam Salak Selatan. Tanah kubur tersebut betul-betul tepi jalan raya. Dan kami pernah lalu kawasan ini rupanya. Saya sampai ke sini sewaktu talqin sedang dibaca. Sepupu dan abang saya yang sampai lebih awal pun tak sempat melihat jenazah. Pantas. Pengurusan ke atas jenazah pak ngah kami cukup pantas. Jam 12.30 meninggal, jam 5 petang selamat dikebumikan. Janji Allah kan. Orang mudahkan kerja-kerja Allah, Allah mudahkan urusannya.

Status saya di FB semalam

Pak ngah saya ini ada komplikasi jantung, diabetes dan sedang jalani dialisis. Ni adalah pembedahan ke 3 ke atasnya dan risikonya 50-50. Akhir Ogos hari tu, saya sempat ziarah di rumah anaknya di Bandar Seri Putra, Bangi. Pak Ngah tinggal bersama anaknya di sini, sedangkan dia ada rumah sendiri di Sungai Besi. Setiap kali kami datang ke rumahnya, kami akan parking depan surau dan solat di surau depan rumahnya. Setiap kali itulah saya terserempak dengannya di surau. Kadang sedang dalam perjalanan untuk solat, kadang-kadang telah selesai solat. Pak ngah berjalan begitu perlahan, namun tak lekang dengan senyuman menyapa sesiapa yang dijumpainya. Saya selalu berfikir, untungnya pak ngah berumah depan surau. Setiap waktu dapat solat di surau. Untungkan.

Malamnya, kami terus ke rumah di Sungai Besi, Pangsapuri Permai. Untuk majlis tahlil buat arwah pak ngah. Di sini juga, rumahnya terletak depan surau dan dia antara orang yang banyak membantu untuk bangunkan surau tersebut. Patutlah, jenazah pak ngah begitu cepat diuruskan. Allah pilih untuk memudahkan urusan ke atasnya :) Moga kita juga dimudahkan oleh Allah. Menurut sepupu lelaki yang turut sama mandikan jenazah di hospital PPUM, muka arwah pak ngah umpama sedang tidur dan tersenyum.

Moga Allah ampuni roh Yusoff bin Mat dan tempatkannya di kalangan yang beriman dan beramal soleh. InsyaAllah, Aminn..

ayat alfatihah
alfatihah



Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)

-------------------------------------

 Jutawan. Muslimah. Dermawan. Natrah Mohamed Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. SMS/WA: 011-27016822

Thursday, September 10, 2015

MLM: Saya dah serik tertipu!

"Kalau nak cepat kaya, buatlah MLM."
"Buat bisnes jual barang, jangan buat MLM."

Ha, ayat-ayat yang saya biasa dengar. Ada yang suruh buat MLM, ada yang larang.




Zaman muda-muda dulu. Zaman belajar di UKM seingat saya, saya mula selalu dengar istilah MLM ni. Saya pun konpius sebenarnya. Dulu-dulu la. Saya tak tahu pun MLM ni apokobondo. Naif jugak, budak baru belajar kan. 

Suatu hari, kawan sekolej di UKM, ajak dengar penerangan daripada abang dan kakak iparnya. Abang dan kakak ipar tu terangkan kepada kami, 4 orang pada masa tu, tentang MLM (Nama dirahsiakan) yang super bestt dan plan marketing yang sangat mengujakan. Katanya, kami perlu daftar keahlian dengan yuran RM400++ dan perlu daftarkan lagi 3 orang bawah kami. Istilahnya, pasang 3 kaki bawah setiap dari kami,  Kaki yang dah dipasang tu, daftar lagi 3 kaki. Macam tu lah dan seterusnya. Maka, kami akan dapat income beribu-riban. Masa tu, kami dah terpengaruh bila tengok pamplet ada gambar pulau yang best dan peluang dapat income setiap bulan. Nak cari 3 orang bayar RM400 tu, rasanya mudah kot, sebab masa tu kami semua bakal dapat PTPTN.

Maka, minggu berikutnya, kami bawa RM400 (saya tak ingat jumlah tepatnya) dan daftar keahlian di bawah kawan kami tersebut. Maklumlah, kami baru saja dapat wang PTPTN yang segedebuk itu. Kami dapat beberapa kotak kopi dan starter kit yang ada marketing plan (yang saya pun tak tahu nak baca macam mana). Tapi kesibukan kami mengejar tugasan, kelas, fieldwork sebabkan kami tak dapat bergiat membuat MLM tersebut. Kawan yang menjadi upline kami tersebut, kalau tak silap mendapat habuan bonus dari syarikat MLM yang kami sertai, RM1200 katanya. 

Ha, ini cerita 10 tahun lepas, saya pun dah ingat-ingat lupa. Tapi saya ingat kawan tersebut dan nama abang serta kak iparnya. Masuk tahun 2, saya berpindah ke kolej Zaaba, kawan-kawan yang lain masih kekal di kolej lama kami. Saya abaikan cerita MLM dan halalkan duit yang telah dibayar. Banyak benda lain yang perlu fikir. 

Itulah permulaan cerita saya pasal MLM, sejak itu, saya pandang skeptikal tentang MLM. Bila orang ajak buat MLM, cepat-cepat saya tolak. Bila sebut syarikat ni berasaskan MLM, saya terus larikan diri. Sebatu agaknya saya larikan diri. Hihihi. Apa yang saya faham, MLM ni cari orang untuk daftarkan keahlian bawah kita, pasang kaki atau ada yang sebut kepala, lagi ramai orang masuk, lagi masyuuuk duit ke poket kita. Inilah yang telah tertanam di minda saya pasal MLM.

Ada lagi 1 cerita saya pasal MLM ni. Sewaktu saya mula membuat kerja-kerja RA (Research Assistant) dan belajar master di UKM, seorang housemate saya (nama dirahsiakan. Hihi ^_^) mula terlibat dengan 1 MLM yang agak glamer masa tu. Ada kawan kami yang lain, ajak join untuk jana income. Kalau saya sebut jual apa, mesti ramai yang tahu nih. Kawan saya ni, ikut saja ke BOM yang dianjurkan. Saya awalnya tak ambil tahu. Tapi suatu hari, saya diajak sama. Saya pun ikut. Ingat lagi, orang yang bagi talk kepada group kami tersebut, cerita pengalaman dia ke Hongkong yang ditaja oleh syarikat tersebut. Dia tunjukkan gambar-gambar dan suasana semasa di Hongkong. Saya hanya perhati saja. Memang dalam hati, nekad tak akan join. Saya nak tahu saja. Saya tahu, ini MLM yang tak logik. Jual 1 produk saja. Bukan produk yang orang perlukan pun. Tapi jika pandai 'menggoreng', produk yang tak diperlukan ini memang boleh laku. Hihihi

Akhirnya kawan saya sertai MLM ini dengan ambil pakej yang paling rendah. Saya pun tak ingat, berapa harga pakej tersebut. Rasanya RM2000 ke atas. Jika nak ambil yang lebih mahal. perlu buat pinjaman peribadi. Naya tu, kami ni sedang belajar. Mana la ada duit kan. Heheh.. Lama-lama, ianya kelihatan tidak menjadi. Dan kawan saya terus berhenti. Semua yang lain juga turut berhenti dan kami fokus kepada pelajaran dan memulakan hidup dengan kerjaya masing-masing.

Itulah kisah-kisah saya dengan MLM. Multi Level Marketing. Sewaktu saya masih jahil tentangnya.

Seiring dengan usia, saya banyak membaca dan mengkaji. Rupanya MLM yang saya nyaris terlibat itu, bukannya MLM yang patuh syariah. MLM sebegitu sebenarnya fokus untuk daftar ahli saja. Menjual barang dijadikan aktiviti sampingan. Bonus, komisen atau apa-apa imbuhan, bergantung kepada yuran pendaftaran ahli. Sebab itu yurannya mak oiii mahalnya.


Sedangkan konsep MLM ini sebenarnya untuk mempercepatkan pengedaran produk sesuatu syarikat kepada pengguna. 

Ok, nak tahu tak, masa upline saya ajak join Shaklee ni, saya tertanya-tanya, Shaklee ni MLM, HALAL ke? PATUH SYARIAH ke? Saya tak nak dah tertipu macam dulu. Tak nak pisang berbuah 2 kali. ceewah ^^ 

Jadinya saya tanya betul-betul upline saya tu, Master Farihah Abu Kassim (Master adalah pangkat tertinggi dalam Shaklee). Dia bagi penerangan ringkas dan bagi link untuk saya baca tentang MLM yang patuh syariah. Saya juga jenguk web Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman dalam artikel Multilevel Marketing Menurut Syariah

Alhamdulillah, penerangan dan bacaan di web Ustaz Zaharuddin serta blog Master Farihah cukup meyakinkan saya untuk sertai Shaklee serta turut berkongsi kebaikan Shaklee kepada rakyat Malaysia dan seluruh dunia.


:)

Meh kita semak kriteria MLM samada patuh syariah atau tak yang digariskan oleh Ustaz Zaharuddin. 


1. Harga tinggi dari biasa

Produk Shaklee ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan. Contoh paling asas. Multivitamin Shaklee ditawarkan dengan harga RM81 untuk 120biji iaitu RM0.70 sebiji. Malah, harga ahli adalah lebih rendah. B Complex Shaklee berharga RM0.40 sebiji. Boleh bandingkan dengan produk jenama lain. Begitu juga harga Vitamin C Shaklee yang sustained release. Harga pasaran RM94 untuk 180 biji. Sebiji hanya RM0.40.
Harga vitamin C Shaklee berbanding jenama lain.

2. Terdapat juga syarikat MLM yang melakukan manipulasi dalam menjual produknya, atau memaksa pembeli untuk menggunakan produknya atau yang dijual adalah barang haram.

Tiada barangan haram dalam Shaklee. Semuanya mendapat pengiktirafan halal. Tiada paksaan pembelian atau penggunaan. 


Sijil Halal Shaklee dikeluarkan oleh Islamic Services of America dan disemak setiap tahun.


3. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). 

Produk Shaklee dikenali lebih 60 tahun sangat berkualiti berasaskan penyelidikan. Sains Shaklee menjamin produknya SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM. Baca selanjutnya di sini.
Add caption


4. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. 

Tiada penjualan emas dan perak dalam Shaklee.

5. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

Ya. Ini berlaku secara adil dalam Shaklee. Tanpa usaha, anda tidak mendapat hasil. Jangan harapkan kuantiti anak, tetapi juga perlu menitikberatkan kualiti :)

6. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

Tiada apa komisen atau bonus yang diberikan sekiranya ahli yang ditaja tidak membuat pembelian. Dia hanya bergelar ahli / downline kita sahaja, tanpa apa-apa hasil yang didapati selagi tiada belian dibuat

7. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?

Dalam Shaklee, leadership bonus hanya layak sehingga ke level 6, tidak lebih dari itu. Coaching, motivasi, pengisian atau apa-apa bentuk bimbingan bagi kumpulan kami adalah 24/7 melalui FB group. Mudah & praktikal.



9. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

"Siapa kerja lebih, dia dapat lebih" Ini adalah sistem dalam Shaklee. Ianya terbukti apabila terdapat downline yang naik pangkat lebih cepat dari upline dan ada juga downline yang menjana pendapatan lebih besar dari upline. Menjadi upline TIDAK menjamin seseorang itu sentiasa kaya, sentiasa untung



10. Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.

Buku manual pemasaran & etika perniagaan dibekalkan bersama starter kit. Setiap yang tertakluk adalah tetap. Jika terdapat tawaran baru yang ditawarkan untuk tempoh tertentu (6 bulan contohnya), pamplet dan surat pekeliling akan dikeluarkan & majlis penjelasan mengenai insentif berkenaan akan diadakan oleh pihak Shaklee.


11. Menstruktur plan pemasaran di antara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi

Ya. Nisbah perkongsian dan keuntungan dijelaskan dalam manual perniagaan secara jelas.

Ha, dah paham kan konsep dan cara Shaklee? Nak tahu lebih lanjut, kena la tanya saya. Saya akan terangkan lebih terperinci lagi. terutama bab pelan pemasaran dan bagaimana saya dapat jana pendapatan dari rumah. 

Saya suri rumah, tiap-tiap bulan terima bonus 4 angka dari Shaklee. Alhamdulillah.

Yang penting dalam Shaklee ni, ANDA BUAT, ANDA DAPAT. Eh, macam tagline seorang ustazah je. Hihihi..

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 

Moga bermanfaat :) 


Saya dan sepupu, Kak Badrul Asiyah sewaktu National Conference 2014

--------------------------------------------
Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 
011-27016822

Wednesday, September 9, 2015

Tema entri akan datang. Nantikan !

Bawah ni adalah tema entri saya yang akan datang. Hahaha. Ini sepatutnya rahsia dalam group Kelab Blogger Jutawan. Tapi saya nak post buat entri kat sini. Biarlah. Ia bukan lagi rahsia. Hihihi..

1- RAHSIA
2- MATA
3- POKOK
4- PROTIN
5- MAKANAN
6- ALFALFA
7- PENGEMBARAAN
8- BERNIAGA
9- VITAMIN C
10- AIR
11- KELAS
12- WANITA
13-SEJARAH ROM
14-DARAH
15-LEBAH
16-LEMBU BETINA
17-SUSU
18-CAHAYA
19-SEMUT
20-GUA


Setiap kali saya selesai buat entri tentang tema di atas, saya akan potong.
Doakan  saya dapat sahut cabaran upline Shaklee saya ni ya.

------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 
Moga bermanfaat :) 
 Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 
011-27016822

Cara pasang widget RECENT POST di blog

Ingin memasang widget yang cool?

Sungguh mudah. Ikuti langkah-langkah mudah ini:

1-Dashboard Blogger
2-Layout
3-Add a gadget
4-Add HTML
5-Copy kod di bawah yang berwarna ungu tu. Paste dalam HTML
6-Save 
7-View Blog. Siap!


<script style="text/javascript" src="http://helplogger.googlecode.com/svn/trunk/helplogger/recentpoststhumbs.js"></script>
<script style="text/javascript">
var posts_no = 5;
var showpoststhumbs = true;
var readmorelink = true;
var showcommentslink = false;
var posts_date = true;
var post_summary = true;
var summary_chars = 70;
</script>
<script src="/feeds/posts/default?orderby=published&alt=json-in-script&callback=showlatestpostswiththumbs"></script>
<a style="font-size: 9px; color: #CECECE; float: right; margin: 5px;" href="http://helplogger.blogspot.com/2014/11/5-cool-recent-post-widgets-for-blogger.html" rel="nofollow">Recent Posts Widget</a>
<noscript>Your browser does not support JavaScript!</noscript>
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu+Condensed' rel='stylesheet' type='text/css' />
<style type="text/css">
img.recent-post-thumb {width:50px;height:50px;float:right;margin: 5px -5px 0px 0px; border-radius: 100%; padding: 3px;background: #fff}
.recent-posts-container {font-family: 'Ubuntu Condensed', sans-serif; float: left;width: 100%;min-height: 55px;margin: 5px 0px 5px 0px;padding: 0;font-size:12px;}
ul.recent-posts-container {list-style-type: none; background: #fff;padding: 0px; }
ul.recent-posts-container li:nth-child(1n+0) {background: #F49A9A; width: 100%}
ul.recent-posts-container li:nth-child(2n+0) {background: #FCD092; width: 95%}
ul.recent-posts-container li:nth-child(3n+0) {background: #FFF59E; width: 90%;}
ul.recent-posts-container li:nth-child(4n+0) {background: #E1EFA0; width: 85%;}
ul.recent-posts-container li:nth-child(5n+0) {background: #B1DAEF; width: 80%;}
ul.recent-posts-container li {padding:5px 10px;min-height:50px; list-style-type: none; margin: 0px 5px -5px 5px; color: #777;}
.recent-posts-container a { text-decoration:none; }
.recent-posts-container a:hover { color: #222;}
.post-date {color:#e0c0c6; font-size: 11px; }
.recent-post-title a {font-size: 14px;color: #444; font-weight: bold;}
.recent-post-title {padding: 6px 0px;}
.recent-posts-details a{ color: #222;}
.recent-posts-details {padding: 5px 0px 5px; }
</style>


Senang kan?

 Tengok hasil seperti dalam gambar di bawah:

Recent post di blog Natrah Mohamed

Okes, terima kasih sudi baca entri ini.

Share untuk manfaat bersama :)

Natrah Mohamed,
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi
011-27016822

Review Klinik Assalam, Seksyen 7 Bangi.

Teks: Natrah Mohamed

Review Klinik Assalam boleh? Apahal tiba-tiba nak cerita pasal klinik orang ni? Hihi... ^-^

3 tahun lepas, suami saya bagitahu,
"Ada klinik baru buka kat Seksyen 7. Ada promosi pemeriksaan kesihatan. Abang nak buat la."

Ha, ni tahun 2013. Saya lupa bulan berapa. Tapi rasanya selepas kami berpindah ke seksyen 4.

Oh ya, April 2012, suami saya pernah dibedah dan berkampung di Hospital Pantai Kuala Lumpur. Awat pulak? Suami saya menghidap pneumothorax yang perlukan rawatan segera. Alhamdulillah, selepas pembedahan dan rawatan, suami saya kembali sembuh. Namun, disebabkan terlantar sakit itu, dia insaf dan mahu membuat pemeriksaan kesihatan, jaga makan dan banyakkan bersenam. Oh, boleh baca throwback saya dalam entri pneumothorax yang membuka mata ni.

Masa tu, klinik Assalam buat promosi RM100 untuk fullscreening keseluruhan badan. Oh ya, ambil darah dan air kencing saja. Untuk tahu tahap kesihatan dalam badan kita.

Lepas seminggu darah dan air kencing diambil untuk test, suami pergi ambil result serta jumpa doktor untuk konsultasi. Alhamdulillah, semuanya normal. Kecuali masalah LDL yang tinggi. Lebih daripada bacaan normal, 7.5 agaknya. Doktor nasihatkan untuk kawal pemakanan, dan banyakkan bersenam. Doktor juga nasihatkan supaya jangan makan ubat turunkan kolestrol yang klinik atau hospital bagi. Tapi makanlah omega. Apa-apa jenama pun boleh. Beli kat farmasi katanya.

Suami saya terus ke farmasi dan beli omega. Jenama dirahsiakan. 2 botol terus. Hihi.. Dan bermulalah episod suami saya  makan omega.

Selepas saya mula menjual Shaklee, suami mula bertukar ke Omega Guard Shaklee. Mesti la makan apa yang isteri jual. Hahaha.

Oh ya, setiap 6 bulan, suami saya buat pemeriksaan kesihatan. Tak tepat 6 bulan, tapi dalam range masa itulah. sudah 4 kali suami saya membuat pemeriksaan kesihatan. Namun yang terkini, bulan 8 2015 dia buat di Poliklinik UKM.

2 hb September 2015, saya pula membuat pemeriksaan. Saya pilih pakej Serikandi. Berharga RM180 yang melibatkan ujian air kencing, ujian darah dan pap smear. Bagi ujian pap smear, boleh buat temujanji dengan doktor perempuan dulu sebelum datang. Oh ya, katanya, elakkan daripada 'bersama' suami 3 hari sebelum pap smear. Paham kan? Hihi.. Untuk dapatkan result yang tepat dan tak terganggu kot.

Pakej untuk wanita. RM180
Pakej ini termasuk ujian mengesan kanser: Tumor Marker. Ujian tumor marker ni adik ipar saya pernah cerita, dia buat ujian di lab sewaktu master dan jadikan adik-adik junior degree sebagai 'bahan uji'. Setiap individu boleh dikenalpasti jika bakal menghidap kanser. Saya dengar ceritanya, terus saya berminat untuk buat ujian ni. Nak tahu samada badan kita ni ada sel kanser atau tak. Eh, sebenarnya memang badan kita ada sel kanser. Tapi bergantung samada aktif atau tak saja. 3 jenis kanser yang boleh dikesan: kanser Ovari, kanser usus dan kanser hati. 

Oh ya, result yang saya dapat, saya ceritakan dalam entri akan datang ye. InsyaAllah.

Pakej soleh untuk lelaki.
Untuk lelaki, ujian yang dilakukan semuanya sama saja, kecuali kanser prostat. Hihi. RM155. Oh ya, kena berpuasa dulu ya sebelum diambil darah. Puasa bermula 8 jam sebelum darah diambil. Kalau nak buat ujian jam 8 pagi, elok benar mula puasa sejak 12 malam sebelumnya.

Saya ambil result pada ahad lepas, 6hb. Sebenarnya, result dapat selepas 3 hari berkerja. Mereka sudah telefon saya untuk maklumkan yang result sudah siap. Tapi saya tak ambil awal-awal. Tak berkesempatan.

Kaunter pendaftaran
Kami sekeluarga pergi ambil result selepas makan-makan di Restoran Belauk di tepinya. Warga Bangi yang berasal dari Kelantan mesti kenal restoran ni kan? Ni la restoran paling happening di Bangi waktu pagi-pagi rasanya. Meja hampir penuh dengan peminat-peminat menu Kelantan seperti nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk dan pelbagai jenis kuih ala-ala di Kelantan. Eh, cerita bab makan plak ;)

Ruang menunggu,
Kami menunggu sekejap saja kerana masih awal pagi. Orang belum mula datang. Kalau waktu petang, biasanya klinik penuh. Anak-anak saya suka sangat dengan ruang menunggu yang luas dan tiada orang sebegini. Berguling-guling si Nafiz tu sambil peluk bantal Minnie dan Mickey.

Doktor yang berikan konsultasi kepada saya pun sungguh mesra dan penerangannya jelas. Staff di sini juga melayan dan memberi penerangan cukup baik. Oh ya, klinik ni memang dikunjungi oleh bakal-bakal ibu yang mahu buat scan 3D dan 4D bayi dalam kandungan. Ha, molek sangat la kalau nak buat scan di sini. Ramai yang berpuas hati dengan servis diberikan katanya.

Eh, saya hanya cerita pengalaman saya dan cadangkan apa yang baik untuk kita semua. Buat pemeriksaan kesihatan itu sungguh la bermanfaat bagi badan kita. Mungkin selama ni rasa badan sihat je, tiba-tiba ada penyakit menyerang. Ha, kan terkejut tu. Baik periksa badan sekali sekala. Dan jalani hidup sihat sentiasa. Kan?

Ok, Assalamualaikum. ^_^

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design