expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, August 28, 2015

Pengalaman menarik ibu mengandung ini wajar dibaca

Teks: Natrah Mohamed

Ini kisah benar. Ditulis dengan sepenuh hati oleh Puan Mareeya Muda. Saya ambil dan kongsi di sini untuk manfaat semua.

Jom kita baca cerita Puan Mareeya ini. Yay! 0/

PERBEZAAN MENGANDUNG PERTAMA & KEDUA

Sekarang kandungan saya dah masuk 23 minggu. Kira dah nak masuk 6 bulan. Saya alami perbezaan yang ketara antara mengandung sekarang dan yang pertama dulu.

Kehamilan pertama: saya belum kenal Shaklee.  Saya makan vitamin klinik kerajaan which is ada folik asid, b complex, iron tablet & Vit c.
Tapi saya bukan jenis yang compliance sangat. Selalu saya skip ubat-ubat klinik ni. hihi...
Saya selalu minum susu dutch lady & fresh milk. Saya tak minum Anmum sebab misi klinik kata tak bagus (saya pernah minum skali je. Dah beli sekotak anmum coklat, then lepas Misi kata tak elok terus saya stop.)

Kehamilan sekarang: Saya makan full set Shaklee untuk Ibu mengandung which is ada ESP, VITALEA, VITAMIN C, OSTEMATRIX, B COMPLEX. OMEGA saya akan start consume lepas 6 bulan nanti. Sama macam pregnant 1st dulu, saya bukan la jenis compliance sangat. Hihi... Tapi saya lebih disiplin sikit berbanding pregnant 1st dulu.  Susu saya jarang minum sekarang.  Sangat jarang!


Kehamilan pertama :
•• saya alami alahan sangat teruk. Lembikkk ! Saya selalu ke emergency department. Kena cucuk masuk air. Kena masuk wad semalaman sebab hyperemesis gravidarum (alahan teruk). Saya selalu MC sebab alahan teruk sampai selalu geng-geng wad mengata. (Tapi Ada aku kesah? aku yang rasa, bukan hampa. hahaha)

•• Saya selalu kena tangkap mengkarung sebab tak cukup kalsium. Alaaaa, kejang kaki tu. Setiap malam saya menjerit panggil laki suruh tarik kaki. Haha..
 Smpai dia kata, "Awak ni jangan la jerit malam-malam..Kang apa plak orang pikir."
 Hahaha (ada aku kesah!)

•• Seawal kandungan 5 bulan keluar stretch mark!  Banyak! Hitam! Ya Allah. Sangat stress! Dari awal kehamilan saya sapu macam-macam, Bio oil laa, minyak Johnson laa.. Tapi ada jugak. (Tak dapat terima kenyataan). Dan paling tak best kesan stretch mark tu saya jadi sangat gatallllll !! Tergaru-garu perut macam monyet.. hahaha..

•• saya mudah letih, sakit pinggang.

•• Saya alami keputihan yang teruk. (Sangat teruk sampai kena masuk pessari. Ok, Tak nak cerita banyak bab ni).

Kehamilan ke 2 :
•• alahan still ada.. Melepek jugak tapi tak seteruk yang pertama.  Saya tak pernah ke emergency department, tak pernah masuk wad, dan TAK  PERNAH MC !

•• Setakat ni dah 23 minggu, saya tak pernah lagi kena tangkap mengkarung. Kira malam-malam tiada la saya terjerit-jerit. Hahaha..

•• Setakat ni masih tiada stretch mark.... Tiada langsung.. Saya sapu minyak Johnson je..Hihi... So tiada lagi aksi tergaru-garu macam monyet.

•• Saya lebih bertenaga of cozzzz
•• Tiada langsung keputihan! Magic!!

Ok, ini testimoni Puan Mareeya ya. Bukan Puan Natrah. Puan Natrah mula makan Shaklee di minggu-minggu terakhir kehamilan ke 2. Apa yang saya rasa waktu itu? Sungguh lega, kerana masalah simpul biawak, kaki krem, kejang kaki, tangkap mengkarung dan istilah sewaktu dengannya tidak lagi menjengah. Ini hasil makan Ostematrix la. Ostematrix memang vitamin kesayangan saya. Sungguh. Fullstop. Hihi.. ^^


Sebenarnya kisah Puan Mareeya ini hampir sama dialami oleh raaamai ibu-ibu lain. Alhamdulillah set mengandung Shaklee sangat membantu. Betul. Tak percaya? Kena cuba.




Sesuai untuk ibu hamil sehingga berpantang
Set mengandung Shaklee

Nak cuba set mengandung ni? Tanya saya segera ya. Saya akan berikan konsultasi dan cadangkan produk mengikut situasi terkini anda. Don't worry2, jenguk FB saya Natrah Mohamed dan tinggalkan sebarang persoalan di inbox saya.

Pengedar Shaklee No 1 di Bandar Baru Bangi serta seluruh Malaysia.
011-27016822

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design