Monday, August 31, 2015

Oh, Merdeka!

Assalamualaikum wbt.

Selamat ulang tahun kemerdekaan Malaysia buat semua rakyat Malaysia. Hihi.. Syok kan cuti? Sambut merdeka kat mana? Saya balik kampung di Sungai Petani, Kedah. Rumah mertua.

Pagi ni, saya nak share sikit set vitamin Shaklee dan kenapa anda perlu jadi ahli Shaklee? Hehehe..

Dengan yuran seMURAH RM68.90 SEUMUR HIDUP, anda boleh dapatkan produk memenuhi nutrisi untuk :

+ Kesihatan Keluarga
+ Ibu Hamil
+ Ibu Berpantang
+ Ibu Menyusu
+ Kesuburan
+ Kuruskan Badan
+ Persediaan Ramadhan
+ Anak Sihat dan Bijak
+ Suami Sihat dan Bertenaga
+ Ayah, mak, nenek dan sekeluarga yang lebih sihat

+ Awet muda
+ Kulit cantik
+ Gemukkan badan
+ Bina otot supaya taff macam abang sado.
dan pelbagai lagi.

Produk Shaklee dengan harga murah, pelbagai diskaun dan promosi yang Shaklee tawarkan setiap bulan tak wajar dipandang sepi. Ceeewah...

Anda perlu jadi sebahagian dari kami untuk nikmati diskaun serta promosi sekaligus BONUS yang Shaklee berikan.
SMS/whatsapp: 011-27016822 (Natrah Mohamed)
Dapatkan harga ahli untuk penjimatan berganda!

Kami sedia membimbing anda!


Oh ya, peluang terbaik untuk dapatkan MULTIVITAMIN secara PERCUMA.
Dengan setiap pendaftaran dan pembelian produk Shaklee, otomatik anda layak mendapat sebotol multivitamin bernama Vita-lea. Ulang suara, IA PERCUMA :)

Vitalea PERCUMA menanti ahli baru.

Ha, ni la khasiat Vitalea ni. Tak sungguh, orang tak kata. Tak cuba, tak tahu kan? Ni Vitamin PERTAMA DUNIA tau :)


Siapa perlukan Vitalea?
Oh ya, kalau nak daftar ahli untuk makan sendiri dan keluarga, saya sangat alu-alukan. Eh, kalau nak daftar untuk berniaga, jana pendapatan dengan Shaklee, oh, ia sungguh dialukan juga. Saya sedia bimbing dan tunjuk ajar. Heheh :)

Selamat menyambut merdeka buat semua. Cepat-cepat hubungi saya untuk tanya pasal Shaklee atau daftar ahli :)

Natrah Mohamed

011-27016822
31 Ogos 2015

Sunday, August 30, 2015

Kenapa perlu pilih kami?

9 SEBAB PERLU JADI AHLI SHAKLEE:

ヅ 

☼ Harga lebih MURAH sehingga 25%
☼ Jenama makanan kesihatan no 1 di Malaysia.
☼ Sistem order secara online yang cepat dan senang.
☼ Stokis Shaklee di bandar utama seluruh negara
☼ BONUS dibayar bulanan terus ke akaun peribadi.
☼ Peluang mendapat bonus kereta serta melancong
ke luar negara atau UMRAH.
☼ 26 jenis vitamin untuk memenuhi keperluan nutrisi.
☼ Produk dihantar terus ke pintu rumah.
☼ Jutaan warga dunia hidup lebih sihat sejak 50 tahun lalu.


daftar ahli Shaklee


Tunggu dulu!


5 SEBAB PERLU JADI AHLI SHAKLEE BERSAMA KAMI:

❦ Dibimbing secara ONLINE tanpa perlu keluar rumah.
❦ Kami adalah leader yang menerima anugerah dalam National Conference Shaklee.
❦ JADUAL makan vitamin diberikan PERCUMA.
❦ Kumpulan sokongan yang aktif dan sedia membantu.
❦ Nota panduan dan maklumat produk disediakan.


✆ Hubungi/SMS/WhatsApp: 011-27016822

☛ Atau layari: DAFTAR AHLI di sini

☛ Atau PM ke inbox kami: https://www.facebook.com/messages/KMamaNasih


Like | Komen | Share
➫ Like page kami : Legasi Nasih Maju

➫ Share post ini untuk membantu orang lain yang sedang mencari peluang menyertai Shaklee.

Saturday, August 29, 2015

Di FTC: Biar gambar bercerita

Teks: Natrah Mohamed

Saya nak share gambar-gambar sewaktu Kelas Asas Blogging hari tu. Baru berkesempatan kumpul gambar dan share. Hehehe..

Kita layan gambar ye hari ni :)



Suasana di Faizworld Training Centre.


Nampak kan anak-anak kecil dalam gambar kami? Beginilah training atau program Shaklee kami. Mesti bawak anak-anak. Memeriahkan suasana. menghiruk pikukkan mama-mama gojes nak belajar. Hihi.. Dah kami ni kebanyakan Work At Home Mum, anak-anak tiada pengasuh, kena la bawak ke mana-mana saja kan. heheh


Nurseri untuk anak-anak bermain
Nampak Nasih dalam gambar di atas. Muka monyok sebab sedang demam.

Saya berada di hujung dan belakang sekali.


Satu-satunya lelaki dalam gambar di atas adalah jiran saya. Kami setaman perumahan, tapi lorong lain-lain. Sideline yang selalu bertukar-tukar vitamin terutama time urgent nak COD kepada customer.

Nasih, Nafiz dan Farabi sedang main

Saya dan Nafiz. Handbeg gojes tu milik Master Cery, owner training centre ni.

Meriah betul nurseri ni.

Yaqeen Ahmad sedang buat Karada test
Saya bawak Karada Scan untuk buat test dan tunjukkan cara penggunaan kepada Yaqeen Ahmad, downline Shaklee saya. Ha, siapa nak buat Karada Scan test ni, kena set temu janji dengan saya.

Yaqeen, Uzayra dan Farabi di nurseri. Masa untuk santai-santai.

Okes, itu saja gambar-gambar sekitar hari kelas blogging itu hari. Hasil daripada join kelas blog itu, saya lebih rajin mengupdate blog ini. Dan baaaanyak ilmu baru yang saya baru tahu pasal berblog walaupun sudah lebih 3 tahun berblog.

Ok, jumpa lagi dalam entri akan datang. Jemput datang lagi tau. :)

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.



Friday, August 28, 2015

Mama jangan kacau, dia tengah sibuk kerja tu

Teks: Natrah Mohamed

"Mama, jangan la kacau, dia kan tengah sibuk tu. Dia tengah kerja tu."

Ni ayat yang Nasih ulang-ulang sebut sewaktu saya kalut telefon Customer Services Shaklee tadi.

Alkisahnya, saya balik dari ambil Nasih dari sekolahnya, saya sambung membuat panggilan ke Shaklee Malaysia. Untuk buat order barang Shaklee. Sejak pagi lagi saya cuba tembusi talian Shaklee, tapi gagal. Maklumlah, rakyat Malaysia baru dapat gaji selepas sebulan lebih sambut raya, order Shaklee bertingkek-tingkek. Tarikh tawaran diskaun 50% ISTIMEWA untuk ahli pun hampir tamat. Semua pakat serbu nak buat oder.

Apabila saya telefon Shaklee, saya pasang loudspeaker kerana malas pegang telefon di tangan. Operator yang menyahut mengulang-ulang ayat: 
"Kami sedang sibuk, Perunding jualan kami akan melayan anda dengan segera, harap bersabar."

Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin.

Nasih, sesuai dengan namanya iaitu penasihat, terus nasihatkan saya supaya tidak kacau Shaklee. Hihihi ;)

Oh anak. 

Tapi saya tak dengar nasihat dari Nasih. Akhirnya saya dapat juga bercakap dengan pegawai bertugas dan membuat belian Shaklee.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.
011-27016822 

Pengalaman menarik ibu mengandung ini wajar dibaca

Teks: Natrah Mohamed

Ini kisah benar. Ditulis dengan sepenuh hati oleh Puan Mareeya Muda. Saya ambil dan kongsi di sini untuk manfaat semua.

Jom kita baca cerita Puan Mareeya ini. Yay! 0/

PERBEZAAN MENGANDUNG PERTAMA & KEDUA

Sekarang kandungan saya dah masuk 23 minggu. Kira dah nak masuk 6 bulan. Saya alami perbezaan yang ketara antara mengandung sekarang dan yang pertama dulu.

Kehamilan pertama: saya belum kenal Shaklee.  Saya makan vitamin klinik kerajaan which is ada folik asid, b complex, iron tablet & Vit c.
Tapi saya bukan jenis yang compliance sangat. Selalu saya skip ubat-ubat klinik ni. hihi...
Saya selalu minum susu dutch lady & fresh milk. Saya tak minum Anmum sebab misi klinik kata tak bagus (saya pernah minum skali je. Dah beli sekotak anmum coklat, then lepas Misi kata tak elok terus saya stop.)

Kehamilan sekarang: Saya makan full set Shaklee untuk Ibu mengandung which is ada ESP, VITALEA, VITAMIN C, OSTEMATRIX, B COMPLEX. OMEGA saya akan start consume lepas 6 bulan nanti. Sama macam pregnant 1st dulu, saya bukan la jenis compliance sangat. Hihi... Tapi saya lebih disiplin sikit berbanding pregnant 1st dulu.  Susu saya jarang minum sekarang.  Sangat jarang!


Kehamilan pertama :
•• saya alami alahan sangat teruk. Lembikkk ! Saya selalu ke emergency department. Kena cucuk masuk air. Kena masuk wad semalaman sebab hyperemesis gravidarum (alahan teruk). Saya selalu MC sebab alahan teruk sampai selalu geng-geng wad mengata. (Tapi Ada aku kesah? aku yang rasa, bukan hampa. hahaha)

•• Saya selalu kena tangkap mengkarung sebab tak cukup kalsium. Alaaaa, kejang kaki tu. Setiap malam saya menjerit panggil laki suruh tarik kaki. Haha..
 Smpai dia kata, "Awak ni jangan la jerit malam-malam..Kang apa plak orang pikir."
 Hahaha (ada aku kesah!)

•• Seawal kandungan 5 bulan keluar stretch mark!  Banyak! Hitam! Ya Allah. Sangat stress! Dari awal kehamilan saya sapu macam-macam, Bio oil laa, minyak Johnson laa.. Tapi ada jugak. (Tak dapat terima kenyataan). Dan paling tak best kesan stretch mark tu saya jadi sangat gatallllll !! Tergaru-garu perut macam monyet.. hahaha..

•• saya mudah letih, sakit pinggang.

•• Saya alami keputihan yang teruk. (Sangat teruk sampai kena masuk pessari. Ok, Tak nak cerita banyak bab ni).

Kehamilan ke 2 :
•• alahan still ada.. Melepek jugak tapi tak seteruk yang pertama.  Saya tak pernah ke emergency department, tak pernah masuk wad, dan TAK  PERNAH MC !

•• Setakat ni dah 23 minggu, saya tak pernah lagi kena tangkap mengkarung. Kira malam-malam tiada la saya terjerit-jerit. Hahaha..

•• Setakat ni masih tiada stretch mark.... Tiada langsung.. Saya sapu minyak Johnson je..Hihi... So tiada lagi aksi tergaru-garu macam monyet.

•• Saya lebih bertenaga of cozzzz
•• Tiada langsung keputihan! Magic!!

Ok, ini testimoni Puan Mareeya ya. Bukan Puan Natrah. Puan Natrah mula makan Shaklee di minggu-minggu terakhir kehamilan ke 2. Apa yang saya rasa waktu itu? Sungguh lega, kerana masalah simpul biawak, kaki krem, kejang kaki, tangkap mengkarung dan istilah sewaktu dengannya tidak lagi menjengah. Ini hasil makan Ostematrix la. Ostematrix memang vitamin kesayangan saya. Sungguh. Fullstop. Hihi.. ^^


Sebenarnya kisah Puan Mareeya ini hampir sama dialami oleh raaamai ibu-ibu lain. Alhamdulillah set mengandung Shaklee sangat membantu. Betul. Tak percaya? Kena cuba.




Sesuai untuk ibu hamil sehingga berpantang
Set mengandung Shaklee

Nak cuba set mengandung ni? Tanya saya segera ya. Saya akan berikan konsultasi dan cadangkan produk mengikut situasi terkini anda. Don't worry2, jenguk FB saya Natrah Mohamed dan tinggalkan sebarang persoalan di inbox saya.

Pengedar Shaklee No 1 di Bandar Baru Bangi serta seluruh Malaysia.
011-27016822

Thursday, August 27, 2015

Sebiji umpama 7 biji setengah?

Teks: Natrah Mohamed

Ada ibu-ibu baru bersalin berusaha cari dan minum jus buah oren. Makan buah oren juga. Untuk cepat baik dari luka katanya. 

Tapi...
Makan dan minum oren ni boleh sebabkan baby kecil tomei tu cirit birit pula.
Aduhai, kesian baby.

Apa kata makan Vitamin C kami.
Sebiji Vitamin C ini bersamaan dengan 7½ biji buah oren. Kan jimat tu. Tak perlu makan 7 biji oren. Sebiji pun cukup. Baby pun tiada masalah.

vitamin C Shaklee bekalkan khasiat umpama 7 setengah biji oren
Vitamin C Shaklee

Ha, lagi 1, vitamin C kami sustained release tau. Akan dilepaskan ke dalam badan kita sejam sekali.
Kan huntung tu!

Mahu dapatkan Vitamin C ini? Hubungi saya segera. Sebotol Vitamin C ni ada 180 biji. InsyaAllah boleh digunakan hingga 6 bulan. Kan JIMAT tu!

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.
011-27016822

Tip mudah ransang anak bijak

Teks: Natrah Mohamed
Tip ni diambil dari Facebook page Perkongsian Buat Ibu-Ibu Terhebat.
Ringkas dan mudah. Semua ibu-ibu hebat mesti dapat amalkan, insyaAllah.
1) Rajin berbual dengan bayi kerana ia membantu membina kemahiran bertutur dengan lebih pantas.
Tips ransang anak bijak
Anak bijak


2) Rajin baca buku. Walau baby masih belum faham tetapi ia membantu merangsang koordinasi mata dan telinga.
3) Mengenalkan alam. Ia merupakan pelajaran asas sebuah kehidupan.
4) Bermain warna. Si kecil boleh belajar warna daripada pelbagai objek sekelilingnya.
5) Ajar mengira. Sambil dukung baby, ajar dia kira 1 sampai 10 sambil bergurau senda.

Terima kasih sudi baca entri ini. Jemput datang lagi.

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Cara pasang CommentLuv di Blogspot

Teks: Natrah Mohamed
Malam tadi, saya cuba buat untuk letakkan CommentLuv di blogspot. Berpeluh-peluh juga di bawah kipas yang berputar sambil layan si Nafiz yang pelbagai ragam malam tadi.
Eh, apadia CommentLuv ni? Ha, nak habaqnya, ia sejenis backlink atau mudahnya, bila orang tinggalkan komen di blog kita, dia akan otomatik tinggalkan link entrinya di situ. Memang berbaloi untuk blogwalking kan? Mesti syok dapat tinggalkan link entri terkini di blog orang lain <3

Saya tiru sebijik-bijik macam step yang diajar oleh Ariff Shah dalam blognya. Banyak kali terkeliru. Hasilnya?  Ha, kena perbaiki lagi agaknya.
Langkah-langkah untuk memasang CommentLuv di Blogspot:
Ok, saya bagi step-step yang diajar oleh blogger Ariff Shah ini. Buat ikut step ye. Kalau tak dapat, harap bersabar sebentar, telan B Complex dulu. Then, sambung balik. Hihi :)
Sebelum pasang CommentLuv, install dulu IntenseDebate kat Blogspot masing-masing. Register kat IntenseDebate.com. Login atau sign up.
1. Login dan klik Install IntenseDebate.
2. Dah add tu, jangan continue dengan step dia lagiKlik Sites> Blog anda> Plugins> Activate CommentLuv. Edit la segala options yang ada, boleh letak Facebook share button sekali kalau nak. (Step ni saya tunggu dan klik pelbagai link. Tiada options untuk edit.)
Klik Sites di bahagian atas dan pilih nama blog. Tak perlu masukkan nama blog dan klik next step.

3. Dah set up, klik Tools> Reinstall.
4. Select installation type: Aku cadangkan supaya pilih Template. Tak susah sangat sebenarnya.
5. Install only on all new post, kalau tak komen-komen lama akan hilang (hidden).
6. Buka Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML> Download Full Template. (Yang terkini, perlu pilih Template instead off Layout)
Pastikan korang simpan copy .xml file tu seperately, just in case kalau apa-apa terjadi, boleh restore balik.
7. Browse file .xml tadi, klik Upload file and continue.
8. Dah upload, copy code (CTRL+A dan CTRL+C) yang telah di modify.
9. Lepas tu pergi semula ke Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML>, paste (CTRL+A dan CTRL+V) code baru.
Semua step ni, dalam website IntenseDebate ada diajar. Atas ni terjemahan ke Bahasa Melayu oleh Ariff Shah.
Cuba buat dan tinggalkan komen anda di entri ni :)
Moga menjadi dan bermanfaat.
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Wednesday, August 26, 2015

Doa batuk dan sakit dada

Teks: Natrah Mohamed

Hari ni, hari ke 5 Nasih batuk. Nasih, 5 tahun cukup berbeza dengan Nafiz yang sangat gemarkan Omega Guard. Jika Nafiz demam, saya berikan Omega Guard, Alhamdulillah dia tak sempat batuk atau berkahak. Namun si Nasih ni amat sukar untuk diberikan Omega. Lari sebatu agaknya. Hihi :)

Nasih mula demam hari Sabtu lagi. Kami berikan Vitamin C Shaklee untuk kawal demamnya. Lap badan dengan Basic H untuk kawal suhu badan. Ubat demam memang sedia ada. Tapi dia enggan makan. Suami bawa ke klinik pada petang Ahad, terpaksa dipakaikan nebulizer kerana Nasih memang ada asthma. 

Petang semalam, selepas kelas di Faizworld Training Centre tentang blog, saya bawa ke Hospital Azzahrah lagi. Kerana badannya masih lemah. Akibat tiada selera makan, Nasih cukup longlai. Darah diambil dan dibuat nebulizer sekali lagi.

Nasih diberikan nebulizer di hospital Azzahrah
Hasil laporan darah menunjukkan ada sejenis kuman/virus dalam darahnya. Namanya Mycoplasma. Sepatutnya perlu masuk wad untuk pemantauan, namun wad hospital tersebut penuh. Kami balik ke rumah dan pantau keadaan Nasih. Setelah diberikan antibiotik tapi muntah kembali, Nasih tidur. Hampir jam 12 malam, dia masih batuk dengan kerap. Suami ambil keputusan untuk bawa ke KPJ Kajang bagi dapatkan pendapat ke 2 dari doktor di sana. Lagipun kami risau juga, kalau kami tertidur dan tak sedar dia sesak nafas.

Jam 2 pagi tadi, suami balik ke rumah membawa Nasih, doktor sahkan paru-paru Nasih tiada jangkitan. Walaupun dia tidur tak lena dan sering batuk, namun kami agak lega sedikit.

Oh ya, malam ini, kak Farihah cadangkan saya bacakan doa batuk. 

Doa batuk dan sakit dada

Terus saya google dan jumpa ayat ini. Surah Yunus, ayat 57. Pendek saja ayatnya. 4 patah perkataan. Cara bacanya: letakkan tangan di dada dan baca ayat ini. Cukup mudah. InsyaAllah mujarab. Saya bacakan di dada sendiri dan minta Nasih ikut sewaktu dengar dari Youtube bacaan Ustaz Sharhan. Alhamdulillah, Nasih sedang bermain riang sekarang ni. Jika waktu tidur nanti Nasih masih lagi batuk, insyaAllah kami akan bacakan. :)

Boleh dengar dari Youtube cara yang diajar oleh Ustaz Sharhan Safie ini.




Moga bermanfaat buat semua.
Oh ya, saya juga makan Omega Guard jika batuk. Alhamdulillah, sejak amalkan Omega Guard ni, kalau demam pun tak sempat batuk. Jika batuk pun, tak sempat lama. Paling lama sehari semalam. Alhamdulillah :)

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Cara turunkan tekanan darah tinggi

Teks: Natrah Mohamed

Ini adalah testimoni upline Shaklee saya. Master Coordinator Firdhaus Zulkifli. Oh ya, Master Coordinator adalah rank tertinggi dalam Shaklee. Jom kita baca testimoni yang ditulis sendiri olehnya ini :)

TEKANAN DARAH CANTEEEEK 

👍
---------------------

Alhamdulillah, sambil kawal makan dan berat badan, dapat BONUS bacaan tekanan darah baik 👌
Awal tahun ni semasa saya menjalani pemeriksaan kesihatan dengan doktor 'favourite' di Melaka, saya punya tekanan darah ialah 140/100 dan kolestrol 6.0.

Doktor dah bagi warning dan dah mula start ubat Caduet 5mg/day.
Sebab tau apa sideeffect maka mulalah komited nak kuruskan badan.
Dan pada hari ini, berat saya dari 79kg dah turun sampai 66kg dan BONUS sekali turun juga tekanan darah pada lebih normal dan baik 117/80.


Tekanan darah normal

Alhamdulillah.
Allah SWT bagi peluang menikmati kesihatan lebih baik sambil ikhtiar dengan Omega Guard Shaklee secara konsisten.
Jangan lupa exercise dan kawal makan juga ya :)

Nak tau rahsia lebih details?
PM ke inbox Natrah Mohamed
Atau hubungi 011-27016822.
Emel ke natrahmohamed@gmail.com

Saya komited untuk bantu mereka yang ingin pelihara kesihatan lebih baik.

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia :) 

Doa selepas solat

Teks: Natrah Mohamed

Pagi ni nak berkongsi tentang doa selepas solat. Tentu setiap orang dah ada skrip doa masing-masing kan? Ini bacaan doa ringkas yang saya ambil dari blog Panduan Malaysia.

Doa selepas solat

Bismillah hir'rahma nirra'him Alhamdulillah hirob bil a'lamin Wassola tuwas sala mua'la saidina Muhammadinn asrofin mursalin, wa'ala alihi wasob bihi ajma'in Allahumma ahyiina bil iiman, wa'amit naa bil iiman, waiz kholnaal jannata maal iiman waad khilnal jannata ma al iiman 
Allahummarfirlana, zunubana, waliwaa lidainaa, warham humaa, kama rob baya naa sokhiroo Allahummaah timlana bi'khusnil khotimah, wala tahtim tahtam alaina bisuu ii' khotimah Robbana laa tuziq qulubana, baq daiz hadaitana, wahab lana min ladun kharohmah, in'naka antal wahab Robbana a'tina fid'dun yaa hasanah, wafil a' khirotil hasanah, waqinaa azab'bannar Wasollallah huala saidina Muhammad, wa'ala a'lihi wasobihi was'salam Walham dulillah hirob'bil a'lamiin - 
See more at: http://www.doaharian.mytoha.net/2013/04/doa-selepas-solat-ringkas.html#sthash.dS1xYkRZ.dpuf

Maksudnya:


 Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya. 

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil. 

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. 

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka. 

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Alhamdulillah, kami doakan semua mendapat manfaat.

Jumpa lagi dalam entri lain. Jemput komen.

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Doa perniagaan memberi manfaat kepada orang lain.

Teks: Natrah Mohamed

Assalamualaikum..

Saya doakan semua ceria hari ni.

Kedai Shaklee saya sentiasa buka. Boleh PM ke inbox Natrah Mohamed untuk sebarang pertanyaan tentang Shaklee.

Doa perniagaan memberi manfaat kepada orang lain.
"Bismillahhirrahmanirrahim...
Ya Allah, aku berniaga kerana Mu Ya Allah, untuk aku menambah nilai hidupku dan memberi manfaat kepada hidup orang lain.
Semoga dengan izin dan rahmatMu Ya Allah, membimbing kami ke SyurgaMu Ya Allah...
Amin ya rabbal 'Aalamin"

Legasi Nasih Maju


Natrah Mohamed
011-27016822
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Tuesday, August 25, 2015

10 Fungsi hati yang perlu tahu.

Teks: Natrah Mohamed

Hari ni kita cerita tentang hati. Hati kita semua. Kerana kita semua ada hati kan? heheh

Jom kita kenali hati dulu. Ni saya ambil daripada web Wikipedia.
Hati merupakan organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah. Ia menghasilkan hempedu yang penting bagi penghadamanIa melaksana dan mengawal pelbagai fungsi biokimia jumlah besar yang memerlukan tisu khas. Istilah perubatan yang berkaitan dengan hati sering kali bermula dari perkataan Greek bagi hati iaitu hepar, menjadi hepato- atau hepatic. Hati berwarna perang kemerahan dan terletak di bawah diafragma iaitu di dalam rongga abdomen. Hati menerima makanan terlarut dalam darah apabila makanan ini tercerna dan diserap di usus. 

Fungsi hati
Berikut adalah fungsi-fungsi hati:
  • Mengawal aras glukosa darah dengan menyimpan glikogen di dalam hati.
  • Menyimpan vitamin dan garam mineral tertentu.
  • Mengawalatur metabolisme karbohidrat, lipid dan asid amino.
  • Menghasilkan hempedu yang akan disimpan di dalam pundi hempedu.
  • Menghasilkan protein-protein plasma tertentu seperti albumin.
  • Menghasilkan faktor-faktor pembekuan darah I (fibrinogen), II (protrombin), V, VII, IX, X and XI
  • Menyahtoksik bahan-bahan beracun terutama dadah dan bahan-bahan bernitrogen seperti ammonia.
  • Sebagai tempat penghasilan sel-sel darah merah fetus.
  • Menguraikan molekul hemoglobin tua.
  • Menyingkirkan hormon-hormon berlebihan.



Masalah hati


Ada saudara mara yang alami tanda-tanda hati bermasalah seperti di atas? Atau menjalani gaya hidup tidak sihat? Sarankan DTX Complex kepada mereka. Rawat dan cegah segera. Kerana ia boleh mengakibatkan kanser hati. Kanser hati lambat dapat dikesan. Selalunya sudah tahap 4 ia baru dikesan. Sudah terlambat untuk berubat.

Hubungi saya segera untuk dapatkan DTX Complex. Cari Natrah Mohamed di FB atau dail 011-27016822. Saya pengedar produk Shaklee di Bandar Baru Bangi dan lakukan pengeposan ke seluruh Malaysia setiap hari.

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia
011-27016822

Training Centre paling best di Bangi !

Teks: Natrah Mohamed

Alhamdulillah, hari ini dapat peluang untuk Kelas Belajar Asas Blogging di Faizworld Training Centre, Bangi. Bawak Nasih yang masih demam dan batuk serta diri sendiri yang agak kurang sihat. Nasib baik Yaqeen Ahmad tolong tumpangkan. Jam 9.45 kami sampai. Sempat lagi sertai sesi taaruf.

Kelas blogging ni untuk semua ahli di bawah group Jutawan Shaklee, milik Master Cery Mama Faiz, upline Shaklee saya. Syok kan? Ada sesi belajar benda-benda asas tentang blog ni. Bersama sideline dan upline.
Faizworld Training Centre.

Faizworldtrainingcentre-bangi ni milik upline Shaklee saya. Ni kali ke 3 saya sertai training di sini. Bawa anak-anak. Tapi yang syoknya, kebanyakan peserta memang bawak anak masing-masing. Maka, meriahlah acara kan. hehehe.. Jangan risau, ada nurseri disediakan. Pelbagai mainan yang menarik hati si anak serta mak ayah.

Ok, saya nak teruskan sesi belajar blogging. hihi

Assalamualaikum..

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi.
011-27016822

Rehat & Santai di D'Puncak Lui

Teks: Natrah Mohamed

Alhamdulillah, berkesempatan untuk 'bercuti' sekejap sambil refresh minda di D'Puncak Lui, Hulu Langat. Kalau nak tahu, Hulu Langat ni memang antara lokasi berehat dan bersantai yang sangat meriah di Negeri Selangor. Allah kurniakan sungai-sungai yang mengalir tenang di kawasan Hulu Langat, menjadikan ia destinasi pilihan hujung minggu untuk berehat bersama keluarga dan sahabat-sahabat, Mesti pernah tahu kan, Sungai Gabai, Sungai Congkak, Sungai Lui, Sungai Tekala, Sungai Tekali dan pelbagai lagi lokasi yang sesuai untuk adakan sesi santai mahupun kem-kem pemantapan diri. 

Oh ya, saya memang betul-betul berehat dan bersantai rasanya pada Sabtu dan Ahad lepas. Saya sekeluarga bertolak lepas Zohor dari Bangi ke Hulu Langat. Mencari D'Puncak Lui. Beberapa kali kami tersesat dan tersalah jalan. Kerana tak jumpa signboard tempat tersebut. Heheh.. Kami ikut sebuah kereta sahabat di depan. Ikut dengan penuh yakin, rupanya mereka juga tak dapat maklumat tepat tentang lokasi itu.

Akhirnya hampir jam 5 petang, kami sampai. Alhamdulillah. Saya bawa baju sendiri dan Nafiz sahaja. Nasih dan papanya akan pulang ke rumah kembali. Selepas minum petang dan keluarkan barang-barang keperluan memasak, suami ambil keputusan untuk bawa balik ke dua-dua anak. Saya tak yakin juga, kerana Nafiz, 2 tahun masih menyusu badan dan tak boleh tidur malam tanpa saya. Nasih, 5 tahun, pada awalnya mahu ikut saya bermalam di situ. Ramai kawan-kawan sedang mandi kolam dan dia sudah teruja untuk mandi sama. Tapi akhirnya dia mahu balik juga. Kerana dia demam dan mahu rehat di rumah katanya. :)

Akhirnya, jam 6.30 petang saya lepaskan anak-anak balik ke rumah dengan papanya. Nafiz dengan bahagia melambai saya,
"Bai mama, jumpa agi."

Saya doakan anak-anak selamat di bawah pengurusan suami. Dan saya dapat mengikuti program di situ dengan lancar, Oh ya, saya sebenarnya bukan ke D'Puncak Lui untuk bersantai-santai. Tapi ada retreat yang perlu saya sertai. Tapi, sepanjang acara, saya banyak sertai acara menyediakan makanan dan makan. Hihi.. AJK JAMUAN kan. ^^

Malamnya, selepas selesai membantu untuk BBQ serta bantu mengemas kawasan, saya dan 2,3 AJK lain mula memotong daging untuk dibuat rendang. Sambil itu kami merebus nasi himpit untuk jamuan raya tengahari esoknya. Hanya 1 dapur sahaja yang ada, maka kami terpaksa menyediakan bahan dan mula memasak waktu malam.

Hampir jam 1pagi kami selesai menyediakan bahan dan mesyuarat ringkas dengan ketua team kami tentang perancangan program-program akan datang, barulah kami kembali ke dorm untuk tidur. Oh ya, waktu mesyuarat tersebut, kami menghidangkan diri sendiri dengan kopi yang sedap. Kopi puith + hazelnut. Saya lupa jenamanya. Tapi disebabkan kesedapan dan keharuman kopi tersebut, saya terminum. Heheh. Maka, tak dapat lelapkan mata sewaktu berada di dorm. Saya sembang dengan seorang peserta lain yang tidur di sebelah tilam saya sehingga hampir jam 3 pagi. Padahal saya perlu bangun jam 5 pagi untuk rebus daging. Berjayakah saya bangun jam 5 pagi? Berjaya. Sebenarnya saya memang tak boleh minum mana-mana kopi. Kopi sebabkan saya tak boleh lena malamnya. Tapi saya telan 3 biji OSTEMATRIX sebelum lelapkan mata hampir jam 3 pagi tersebut. Alhamdulillah, Ostematrix memang membantu untuk tidur lena dan bangun dengan mudah.

Disebabkan anak-anak tiada di sisi, saya memang santai-santai saja di sini. Tambah pula telefon rosak, maka tiada la keadaan membelek telefon di tangan. Kebanyakan masa saya banyak bersembang dengan sahabat-sahabat seperjuangan yang sudah lama tidak bertemu serta membantu untuk masak.


Pagi yang berkabus di D' Puncak Lui
 Pagi Ahad, saya dan 2,3 kawan memang fokus untuk memasak. Jadi kami tak masuk ke dewan bagi sertai slot-slot yang perlu. Saya ambil kesempatan untuk nikmati pemandangan dan berfikir. Apa yang difikir? Kalaulah dapat beli tanah di kawasan sebegini dan jadikan tempat bersantai macam D'Puncak Lui ni. Memang sangat berbaloi. Ha, berangan panjang saya. InsyaAllah, kalau Allah izinkan, saya akan kotakan angan-angan ini. Doakan.
Kolam renang tempat anak-anak bermain.
Ok, terima kasih kerana sudi membaca catatan ini. Gambar-gambar saya ambil dari blog D'PuncakLui kerana tiada gambar sendiri. Telefon saya kan rosak, maka tiada gambar selfie. Hihi :)

Jumpa lagi dalam entri akan datang. 

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.
24 Ogos 2015

Monday, August 24, 2015

Mana dapat domain .com ?

Teks: Natrah Mohamed

Alhamdulillah. Masih berkesempatan update blog ni. Alkisahnya... Telefon saya rosak sejak minggu lepas. Hari Jumaat lepas 21 Ogos, domain blog ni sudah tamat. Disebabkan telefon rosak, tiada telefon 'spare', saya tak dapat membuat bayaran untuk sambung domain ni. Hari Sabtu, 22 Ogos baru suami tolong bayarkan, Alhamdulillah. Jadi, blog ini kembali berfungsi. Oh ya, saya beli domain www.natrahmohamed.com ini dari PakarNiaga.

Pakar Niaga tawarkan servis tukar .blogspot ke .com dengan harga yang cukup berbaloi. Servis mereka pun pantas dan mesra. Setiap tahun hanya RM39.90 saja. Boleh hubungi mereka jika berhajat untuk tukar domain kepada yang lebih eksklusif dan menarik.

Ok, Terima kasih sudi jenguk blog ini. Nantikan sambungan cerita hujung minggu saya. ;) Doakan telefon saya segera pulih. Setakat ini masih belum tahu apa masalahnya. Sedang hantar servis.

Boleh hubungi saya dengan SMS atau telefon ke 011-227016822 untuk sebarang pertanyaan tentang Shaklee. Hihihi..

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.

Friday, August 21, 2015

7 Cara turunkan obesiti kanak-kanak

Teks: Natrah Mohamed

Ini keratan akhbar 10 tahun lepas. 

Masalah kesihatan berkaitan dengan obes boleh dikurangkan dengan tabiat makan yang baik dan senaman yang kerap. Menurut portal Myhealth, sekarang ini lebih kurang 30% kanak-kanak di Malaysia alami obesiti. 
Portal MyHealth oleh Kementerian Kesihatan Malaysia menyarankan aktiviti berikut untuk  menurunkan tahap obesiti di kalangan kanak-kanak.
1. Kegiatan fizikal setiap hari, selama sekurang-kurangnya 1 jam. Ini berkesan untuk mengawal berat badan dan mengurangkan risiko penyakit, di samping meningkatkan kekuatan otot. Kanak-kanak patut terlibat dalam pelbagai aktiviti fizikal yang menyeronokkan seperti senaman berpasukan, berenang, yoga, berbasikal, menari, atau berjalan-jalan pada waktu petang selepas makan malam. Senaman yang dilakukan tidak semestinya terlalu berat atau terlalu memenatkan. Senaman yang baik sepatutnya melibatkan pergerakan sendi dan penggunaan otot untuk menggalakkan pembinaan otot. Untuk kanak-kanak pra sekolah, permainan di taman permainan atau aktiviti diluar rumah perlu digalakkan.
 2. Sokongan dan minat ibu bapa terhadap aktiviti anak-anak mereka. Aktiviti yang dirancang perlulah sesuai dengan minat dan keupayaan fizikal kanak-kanak. Ibu bapa perlu memantau aktiviti fizikal anak dan membuat catitan menggunakan satu carta. Pujilah mereka sekiranya mencapai matlamat. Ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik dan menjadikan aktiviti fizikal sebagai aktiviti sekeluarga.

3. Hadkan aktiviti sedentari, iaitu tidak boleh melebihi 2 jam sehari (video atau wayang, permainan video, aktiviti komputer). Ini tidak termasuk ulangkaji dan kerja sekolah. Elakkan penggunaan lif dan lebihkan penggunaan tangga.

4. Galakkan kanak-kanak makan 5 hidangan sayur dan buah-buahan setiap hari. Hiaskan pinggan makan untuk kanak-kanak dengan pelbagai warna menggunakan tomato, brokoli, jagung, karot, ubi kentang dan kacang hijau. Hidangkan buah-buahan segar seperti tembikai, belimbing, limau dan elakkan jus.
Galakkan anak makan sayur dan buah segar

5. Makan mengikut masa, iaitu untuk sarapan pagi, tengahari dan malam. Tanpa sarapan pagi, kanak-kanak akan berasa terlalu lapar menyebabkan terlebih makan kemudian.

6. Makan sarapan pagi, tengahari dan malam di rumah bersama ahli keluarga. Elakkan makan sambil menonton televisyen.

7. Jangan meletakkan televisyen di bilik tidur anak.
Bagi yang ada masalah anak alami obesiti, boleh cuba set Shaklee ni. Omega Guard  dari minyak ikan terbaik dunia tersangat bagus untuk otak yang cerdas sekaligus membakar lemak dalam salur darah. Baca tentang kelebihan Omega Guard Shaklee di siniMealshakes pula membantu untuk bekalkan nutrisi seimbang untuk badan anak. Baca tentang Mealshakes di sini.

Mealshakes dan Omega untuk anak sihat ceria
Mahu dapatkan suplemen bagi menggurangkan masalah obesiti? Hubungi saya :)
Mahu dapatkan nasihat tentang produk-produk Shaklee? Hubungi saya :)

Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia.
011-27016822
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design