expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, June 22, 2015

20 Tips kurus di Bulan Ramadhan

Alhamdulillah. 5 Ramadhan hari ni. Moga terus diberi kekuatan untuk terus beribadah dan menambah amalan.

Ha, saya nak share sikit tip dari Kevin Zahri. Pakar dalam bab mengKURUSkan badan. Bulan Ramadhan ni, waktu terbaik untuk kurus dan sihat. Maklumlah, perut banyak berehat dan makan pun tak kerap. Peluang untuk kurus sangat besar dan sangat mudah.


Tips 1-5. Mudah sahur.

1. Ambil karbo kompleks.
Karbohidrat adalah pembekal sumber tenaga kepada badan kita.
Contohnya:
Roti perang, nasi perang, atau nasi putih yang tinggi serat dan mempunyai Glisemik Indeks rendah.

2. Elakkan pengambilan garam berlebihan.
Makanan masin akan pegang/simpan air. Ini akan percepatkan dehydration yang akan sebabkan kita cepat dahaga.

3. Target kalori 500kcal.
Perlu ambil menu dan anggar dalam lingkungan 500kcal.
Contohnya:
} Segenggam nasi + lauk + sayur + air.
} Roti perang 2 keping + sapu tuna ikan dalam sos tomato. (Awasi pengambilan sos. Kerana ia tinggi garam)
} 1 mangkuk cereal berserat + susu rendah lemak.

4. Elakkan minuman berkafein.
Minuman berkafein seperti kopi, teh, nescafe, dan Milo adalah diuretik. Diuretik adalah kualiti yang memaksa badan buang air. Oleh itu badan cepat terdehidrat semasa berpuasa.

5. Air: minum banyak atau sikit?
Jangan minum banyak sangat ketika bersahur. Lagi banyak kita minum, lagi cepat badan kita buang air.
Anggaran 2,3 gelas sewaktu sahur.
Contohnya: 1 gelas air manis, 2 gelas air kosong.
Suhu: suam.


Ok, saya akan sambung 15 tips lagi dalam entry akan datang.

Mahu dapatkan eBook 20 tips mudah kurus Ramadhan oleh Kevin Zahri?
PM saya atau emel ke : natrah.mohamed@gmail.com

Jumpa lagi..

Nak kurus dengan set Shaklee, amatlah mudah di bulan Ramadhan ini. Iya. Cuba dan usaha. Insyaallah berjaya. :)

Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi,
Pos ke seluruh Malaysia.


Tuesday, June 16, 2015

16 Idea kreatif dari pinggan kertas

Pagi ni, mood Nasih untuk ke sekolah sedikit menurun. Mungkin sebab tidur lambat malam tadi dan badan belum cukup tidur. Bangun pagi mencuka. Salam dengan papanya pun tak mahu senyum. Oh, Anak!

Setelah papanya keluar ke tempat kerja, saya gesa Nasih untuk mandi dan bersiap ke sekolah. Tapi dia masih termenung. Dia minta untuk belek telefon saya. Waktu itu saya sedang mengaji. Janji pada diri untuk mengaji al Quran 4 mukasurat setiap kali lepas solat. Maka 'terpaksa' ditunaikan. Maklumlah, baru nak mula, kena paksa diri!
Saya berikan telefon dan dia mencari-cari sesuatu dalam Facebook saya. Senarai kawan yang sedang online ditekan-tekan dan diskrol dari atas ke bawah, dari bawah ke atas.

"Nasih nak cari apa?"
" Nasih nak cari yang buat kerusi tu, yang ada gantung-gantung tu. Nak tunjukkan Tecer. Nak suruh tecer buat."

Oooo...

Saya cepat-cepat buka FB Nasyrah Bangi Azita. FB cikgu di Tadika Nasih. 2,3 hari lepas kami tengok di FB Tecer Azita, benda-benda kreatif dibuat daripada pinggan kertas. Nasih begitu minat untuk membuatnya. Maklumlah stok pinggan kertas banyak. Beberapa minggu lepas dah banyak dihabiskannya untuk pelbagai bentuk-bentuk ikut kreativitinya.. Hahahaha..

Nasih perhati dan membelek setiap gambar yang dishare dari page DIY Creative Project ke wall Tecer Azita. Beria mintak saya bagitahu tecernya untuk dibuat di sekolah.

"Nasih mandi dulu, pergi sekolah, balik nanti kita buat sama-sama."

Ok. Dah berjaya pujuk dia. Moga petang nanti diberi kerajinan untuk membuat pelbagai dekorasi dari pinggan kertas.


Jom kita tengok..

Ini yang paling Nasih berkenan.
Seronok ni kalau buat dengan anak-anak.



Cantiks dan kreatif kan?


Jom jadikan rujukan. Boleh buat bila-bila masa.

Natrah Mohamed
011-27016822.
Pengedar Shaklee, surirumah dan ibu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design