Thursday, December 10, 2015

9 Faktor yang mempengaruhi metabolisme dan berat badan

Assalamualaikum.

Hari ni kita cerita pasal faktor yang mempengaruhi berat badan dan metabolisme badan kita. 


Ramai yang berpendapat, menurunkan berat badan adalah mudah. Ya, ia mudah bagi mereka yang makan secara sihat dan bersenam. Tapi ia akan jadi sukar apabila ada faktor lain yang mempengaruhi penurunan berat badan.


Antara faktor tersebut adalah:

1. FAKTOR KETURUNAN - Sejarah keluarga dan genetik boleh mempengaruhi berat badan. Kenal-pasti susur-galur keluarga dan juga kenal pasti siapa antara saudara-mara yang obes. Berkemungkinan susah untuk turun kerana faktor keturunan ini mempengaruhi di mana lemak disimpan dan juga selaju mana metabolisme bekerja.

2. KADAR METABOLISME- Lelaki dikurniakan dengan kadar metabolisme yang tinggi kerana mereka mempunyai jumlah otot lebih banyak berbanding wanita. Wanita mempunyai metabolisme yang perlahan kerana secara amnya, mereka perlu menyimpan lemak untuk kesuburan dan mengandung. Jadi lelaki lebih senang menurunkan berat badan.

3. UMUR - Apabila umur meningkat, kadar metabolisme semakin perlahan. Bermula dari umur 20an, kadar ini turun puratanya 1% setiap tahun, bersamaan kenaikan berat 1-2kg setahun.

4. JENIS BENTUK BADAN - Epal atau pear? Di mana lemak disimpan mempengaruhi kadar metabolisme. Bentuk badan  epal: Cenderung untuk  menyimpan lemak di bahagian abdomen. Golongan ini mempunyai metabolisme yang lebih cepat dan mudah menurunkan berat badan, namun mereka mempunyai risiko mendapat penyakit seperti jantung, diabetes jenis 2 dan kanser. Bentuk badan Pear: Cenderung untuk menyimpan lemak di bahagian punggung dan peha. Golongan ini mempunyai kadar metabolisme yang perlahan dan lambat dalam proses penurunan berat. Namun golongan ini mempunyai risiko rendah terhadap penyakit berkaitan berat badan.

5. JISIM OTOT - Lelaki mempunyai lebih otot berbanding wanita, bermaksud lebih tinggi kadar metaboliknya. Ini merana otot ialah tisu aktif yang membakar kalori dan mengeluarkan haba. lebih banyak otot, lebih banyak pembakaran. Kadar purata lemak yang dibakar otot ialah 35-50 kalori sehari.

6. JISIM LEMAK - Lebih banyak lemak di dalam badan, lebih perlahan kadar metabolisme. Kerana, lemak tidak memerlukan tenaga untuk bertahan.

7. TABIAT BERSENAM - Selalu bersenam, berjalan berlari, berenang, menari dan sebagainya. Ini ialah cara yang paling efektif untuk menstimulasikan metabolisme badan, membakar lemak dan menambah otot.


8. TABIAT MAKAN - Tabiat dan pilihan makanan mempengaruhi metabolisme. Kajian menunjukkan sesetengah tabiat, seperti mengelakkan waktu makan, menyekat pengambilan kalori, mengambil lemak berlebihan dan makan lewat malam memperlahankan metaboslime. Jika anda ingin meningkatkan metabolisme, biasakan diri makan secara kerap, dalam kadar yang sedikit dan makan lebih banyak di waktu yang anda paling aktif.


9. TEORI SET POINT -  Satu teori berkaitan metabolisme ialah teori 'SET POINT'. Teori ini menyatakan mekanisma dalaman mengawal berapa banyak berat yang dibawa tubuh. Individu yang mempunyai SET POINT yang lebih tinggi, susah menurunkan berat badan. Jika dia cuba menurunkan berat, badan bertindak menurunkan berat sehingga SET POINT sahaja. Kita boleh mengubah SET POINT badan dengan menurunkan sedikit demi sedikit berat secara perlahan, ini memberi masa kepada badan untuk ke SET POINT yang baru.

Ok, fahamkan semua ni? Hihi.. Berhajat menurunkan berat badan? Boleh hubungi saya untuk konsultasi. Saya berjaya menurunkan lebih kurang 10kg lepas bersalin. Hanya dengan set penyusuan Shaklee. Oh ya, Shaklee keluarkan produk-produk khas untuk meningkatkan metabolisme dan turunkan berat badan. Nak tahu lanjut, hubungi saya, Natrah Mohamed 011-27016822.



Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)
Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 
011-27016822

Tuesday, December 1, 2015

6 Petanda Kolestrol Tinggi. Semua orang wajib tahu.

Assalamualaikum..

Dah menjengah Disember dah kan. Cepat sangatasa berlalu. Dah nak tahun baru 2016 pulak.

Ok, ni saya nak share sikit pasal tanda-tanda ada masalah kolestrol tinggi.

Ada beberapa petanda kemungkinan anda mempunyai kadar kolestrol tinggi:

1)Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal belakang leher

Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan sengal-sengal sebagai gejala awal. Gejala ini muncul akibat kurangnya oksigen akibat gangguan kolestrol yang menghalang oksigen berjalan lancar.

2. Cepat mengantuk
Terutama bila reading sudah tinggi sekali, misal trigliserida yang normalnya dibawah 200 mg atau 150 mg, ada yang sampai 600 atau 700 mg  biasanya akan menyebabkan mengantuk

Hal ini terjadi kerana kurangnya aliran oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang semakin sempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolesterol.

 3. Rasa keletihan
Kadar kolesterol yang tinggi dapat menyebabkan aliran darah menjadi kental sehingga oksigen menjadi berkurang. Maka, badan akan mudah keletihan kerana kurang oksigen untuk badan.

Ketika plak terbentuk di dinding arteri, ia boleh  menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koroner (PJK) dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah lelah.


 4. Timbunan lemak di atas kelopak mata ( bintik kolesterol)
Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi.

 5. Sering sakit kepala
Ini kerana kolesterol yang tinggi dalam darah menyebabkan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis.  ini akan membuat arteri menjadi sempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit di kepala.

 6. Kaki bengkak
Kaki merupakan organ tubuh yang paling jauh dari jantung. Ketika pembuluh darah semakin sempit dan aliran oksigen berkurang, maka tentu saja yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki menjadi seperti bengkak. Keadaan ini hampir sama dengan keadaan ketika anda terlalu lama duduk ketika dlm perjalanan jauh.


Ok, itu saja berkaitan dengan kolestrol tinggi. Nak tahu cara untuk elakkan kolestrol tinggi?
Ya. Semua dah tahu. Amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan menyihatkan. Berhati-hati terutama bab pemakanan. Kira berapa kolestrol dalam menu harian kita.


Kolestrol dalam menu harian rakyat Malaysia
Terlebih pengambilan kolestrol harian

Dalam entri akan datang, saya akan terangkan pasal suplemen untuk kawal dan bantu turunkan kolestrol. Kipidad.


Jangan lupa dapat kan Promosi ISTIMEWA Disember ni.

Lecithin: pembakar lemak, bagus untuk kawal kolestrol, juga bagus untuk perkembangan minda.

Collagen Powder: Bantu anjalkan, gebukan dan cantikkan kulit. Malah sangat bagus untuk kesihatan sendi dan rawan.

Vitalea For Children: Multivitamin terbaik untuk anak-anak kerana ia dilengkapi dengan 18 vitamin dan mineral. Sedap dan pasti digemari anak-anak.


Ok. Jom dapatkan sekarang. Hubungi saya 011-27016822, Natrah Mohamed atau emel natrah.mohamed@gmail.com untuk sembang-sembang lanjut. Boleh hubungi saya bila-bila masa. Saya di Bandar Baru Bangi, Selangor. 😃😃😃


Thursday, November 26, 2015

Nasi Lemak Rambo

Assalamualaikum.

Siapa pernah dengar Nasi Lemak Rambo?
Apa tu? Sejenis nasi lemak. Boleh didapati di Rambo Station. Rambo Station ni dimiliki oleh kawan saya, Haji Wan Hilmi.

Alamat Restoran Rambo Station ni :
1-53A Jalan 8/35 Seksyen 8, 43650 Bangi, Malaysia.


Ni saya nak cerita kesedapan Nasi Lemak Rambo.


Pertama kali kami makan, lepas raya Haji tahun ni. Balik dari kampung, terus singgah sini. Makan Nasi Lemak Rambo yang kecoh di FB. Hehehe.. Sedap. Nasi lembut. Sambal manis. Telur separuh. Ikan bilis halus yang sangat rangup. Ayam goreng berempah yang besar dan enak. Ulam timun dan kelainan sikit, ada sayur kangkung rebus. Oh, kami oder sepinggang sorang. Memang bertabah untuk habiskan. Nasinya banyak.

Entah kenapa, 2,3 hari lepas, saya terbayang-bayang nasi lemak ini. Terutama sambalnya. Saya whasap suami, minta tolong belikan.

Alhamdulillah. Petang tu, suami bawa balik sebungkus. Dapatlah makan berkongsi dengan anak-anak. Anak-anak saya suka makan nasi saja. Suami pula, sediakan perut untuk makan char kuew teow di kedai sambil menonton bola. Kedah VS PKNS katanya. Maklumlah, rumah kami tiada TV. Kedai mamak atau kedai Char kuew teow di Seksyen 4 Tambahan jadi pilihannya untuk menonton bola. Layannnn..Asalkan bahagia.


Nasi lemak Rambo.

Ni rupa nasi lemak yang dipindahkan dari polisterin ke pinggan.

Oh ya, semalam, suami bawa balik lagi 2 bungkus nasi lemak ni. Alhamdulillah. Mengadaplah kami sekeluarga.

Lepas makan Nasi Lemak Rambo ni, saya cepat-cepat telan Omega Guard 3 biji. Hihi.. Makan malam. Elok la mohon bantuan dari omega untuk bakar lelemak. Tahu kan fungsi Omega Guard? Untuk membakar lemak yang sedia ada dalam darah dan badan manusia. Selain tu, sebelum makan, elok sangat ambil Lecithin. Lecithin ni bantu bakar dan buang lemak yang ada dalam usus dan makanan yang baru dimakan.

Nak tahu lebih lanjut pasal pembakar-pembakar lemak ni, hubungi saya ye. Natrah Mohamed 011-27016822.

Saya pengedar Shaklee di Bandar Baru Bangi dan seluruh Malaysia. 😃😃😃

Ok. Terima kasih banyak sudi jenguk blog ini. Datang lagi tau.

Assalamualaikum.


Wednesday, November 25, 2015

Nasih buat cupcake.

Sesi persekolahan 2015 dah habis. Tapi cikgu-cikgu dedikasi di Tadika Nasyrah Bangi masih buat aktiviti untuk anak-anak. Ya lah, anak-anak lain masih ke sekolah. Ada daycare bagi ibu bapa yang berkerja. Nasih kan mamanya suri rumah, dah tak ke sekolah. Tapi cikgu announce ada aktiviti buat cupcakes pada 24hb, semalam. Jadi, dengan penuh semangat, Nasih ke sekolah. Hihihi..

Ni saya share gambar-gambar yang diambil dari FB Tadika Nasyrah Bangi.

Layan gambar la ye..


Tecer Ani, tokey biskut, tart dan cupcakes sedang bagi penerangan kepada anak-anak Nasyrah
Bahan-bahan untuk membuat cupcakes

Maka, sesi membuat cupcakes bermula. Tengoklah muka seronok dan teruja anak-anak ni. Sesuatu yang baru bagi Nasih kerana mama tak pernah buat. Hihi..


Seronok kan kanak-kanak ni diberi peluang membuat sendiri. Dengan kawan-kawan lagi la teruja.


Nasih yang berbaju kuning tu. Senyum sampai telinga
Masing-masing berebut nak masukkan cupcakes ke dalam acuannya.

Ha, dah siap pun.


Dah siap

Alhamdulillah.

Tengahari semalam, saya ambil Nasih dari sekolah. Ni ayatnya:

"Mama, mama kena buat cupcake. Nasih ajar mama cara buat. Senang je."

Tengok. Nak ajar mama pulak. Hihi. Tapi saya senyum je. Mama tiada kerajinan itu Nasih. Kebetulan semalam angin teruk melanda. Hehehe.. Telan Peppermint Ginger Plus+ Garlic Complex barulah dapat bertahan sikit. Angin beransur-ansur hilang dan dapat uruskan anak-anak macam biasa. Alhamdulillah. Lega.


Nasih dan cupcakenya

Terima kasih banyak-banyak cikgu di Tadika Nasyrah Bangi. Bagi pengalaman seronok buat anak-anak umur 4,5,6 tahun ni.

Saya, Nasih dan Nafiz makan bersama-sama cupcake yang Nasih bawa balik. Sedapppp..

Hari ni, Nasih ke sekolah lagi. Ada Hari Keusahawan Cilik pula. Untuk hari ni dan esok. Saya bekalkan Nasih sedikit wang. Walaupun Nasih belum pandai baca dan kira  wang, tapi tak mengapa. Saya memang sengaja tak ajar dia nilai2 wang syiling dan kertas tu. Supaya dia tak tahu yang mana sedikit, yang mana banyak. Sampai masanya, akan diajar. Mungkin guru-guru akan ajar nanti. :)

Terima kasih semua sudi jenguk dan baca cerita ringkas ni. Jumpa lagi dalam entri akan datang.

Natrah Mohamed
Legasi Nasih Maju.
Pengedar Shaklee Bangi dan seluruh Malaysia.
011-27016822


Monday, November 23, 2015

Bebas daripada kencing manis

Semalam, sempat ke kelas Health & Wellness anjuran Shaklee Malaysia. Pertama kali buat di Bangi Gateway Hotel. Saya pun pertama kali ke hotel tu. Sebelum ni rasanya belum wujud Bangi Gateway Hotel tu. Saya pun baru perasan kewujudannya selepas lalu berkali-kali melintas Bangi Gateway.

Kelas petang semalam tajuk Bebas Dari Kencing Manis. Memang tajuk yang bagus dan sangat bermanfaat. Maklumlah, 1 daripada 5 rakyat Malaysia menghidap diabetes / kencing manis ni. Fakta yang menyeramkan kan? Haha.. Rasanya, keluarga saya antara penyumbang terbesar penyakit ni. Mak Cik dan pakcik saya kebanyakkannya penghidap diabetes ni. Ada yang telah meninggal akibat diabetes. Ada yang masih menderita dengan pelbagai komplikasi. Ma saya pun, baru disahkan menghidap diabetes. Allahuakbar. Moga ma terus tabah menghadapi dugaan dan kembali pulih.


Jumlah pesakit diabetes meningkat 40% dalam tempoh 6 tahun

Tapi, jarangkan kita dengar orang meninggal akibat diabetes? Kenapa? Sebab diabetes ni adalah penyakit pertama dihidapi. Kemudian ia menjadi komplikasi lain seperti, kegagalan jantung, kegagalan fungsi buah pinggang dan anggota badan mati.


Ini antara gejala/ simptom penyakit diabetes:
1. Selalu penat
2. Luka lambat sembuh
3. Kerap kencing
4. Berat susut dgn mendadak
5. Vagina infection
6. Rabun/ mata kabur
7. Selalu nak makan benda manis
8. Kebas2 terutama kaki
9. Kekurangan upaya seksual.


InsyaAllah saya akan sambung lagi tips untuk atasi atau cegah diabetes serta suplemen yang boleh diamalkan untuk samada mencegah atau meneruskan kelangsungan hidup bagi penghidap diabetes. InsyaAllah, ramai yang telah dapat dikurangkan masalah diabetes nya.

Boleh pm saya atau whasap di talian: 011-27016822. Natrah Mohamed.


Saya yang tudung pink berdiri kat belakang tu.


Jangan lupa promosi istimewa Vitamin C sepanjang November 2015 ni.
Hubungi saya segera untuk rebut Promosi indah dan berkhasiat ini.
:)


Monday, October 19, 2015

Menjejak Jutawan

Assalamualaikum.

Jumaat malam, kami bertolak ke Sg Petani. Balik menziarah mak yang dirawat di hospital. Kami sampai di Sg Petani jam 3 pagi. Hari Sabtu. Alhamdulillah..

Petangnya, saya ke Cinta Sayang Resort, Sg Petani. Suami hantarkan. Saya bersama Nafiz. Suami dan Nasih ke hospital besar Pulau Pinang. Ziarah maknya. Asalnya nak ikut sekali lepas program di resort tersebut. Maksudnya suami turut ikuti program. Kemudian kami sama2 ke Pulau Pinang.

Tapi, hehehehe.. Suami cakap nak balik awal dari hospital, sebab nak tengok bola. Waktu melawat habis pukul 8 sepatutnya. Sempatlah kalau kami ke sana selepas program tamat. Tapi.. Takpalah. Esok ada lagi. Kita pergi lagi. Kata encik suami. Suami suruh saya ke program Shaklee.

Eh, program apa?

Leader Development Workshop.
Ni program anjuran Shaklee kepada ahli2nya di bahagian utara.

Saya telah sertai di bahagian tengah sebenarnya. Pada September lepas. Yang utara ni sesaja gatal nak g jugak. Jumpa upline, downline dan sideline Shaklee. Cer tengok dalam gambar tu. Tu bukan semua peserta tau. Tu ahli2 Shaklee bawah empayar Surijunior. Upline saya punya empayar. Gempaks kan? Ha, memang gempakss.
2,3 daripada peserta adalah bawah empayar Surijunior. Sideline2 saya la tu.


Ni saya bersama upline saya, Master Farihah, Master Herny, kak Badrul Asiyah (kakak kepada master Farihah) serta Master Laila.

Master ni rank tertinggi dalam Shaklee la kiranya. Master coordinator.


Anggaran pendapatan tahunan pemimpin Shaklee

Bonus depa ni paling minima pun RM50 000 sebulan.


Paling maksima? Wallahualam.

Dapat la beli rumah cash atau kereta cash. Tu pun kalau mereka tiada komitmen lain. Tapi opkos la sebagai manusia biasa, mereka ada tuntutan dan keinginan2 lain yang nak dipenuhi. Makanya, pendapatan bulanan tu, diagihkan sebaiknya. Kepada ibu bapa, kepada rumah2 kebajikan, penuhi keperluan keluarga serta memberi reward kepada downline2 yang mereka sayangi.

Oh ya, saya pun biasa bagi reward kepada anak cucu Shaklee. Berdasarkan prestasi bulanan mereka. Nak merasa reward daripada saya? Cecepat daftar Shaklee bawah saya. 😃😃😃


Boleh hubungi saya jika berangan nak pendapatan seperti di atas.


Nak tahu dan dengar sendiri rahsia kejayaan mereka?

Datang dan dengarkan.
Di Sungai Petani. Cinta Sayang Resort. Minggu ni. Hari Sabtu. 24 Oktober 2015.
Jam 2-5 petang.
Terbuka kepada semua tau. Belum ahli Shaklee pun boleh.

Okey, jangan lupa roger saya. Natrah Mohamed 011-27016822.

Peluang jana pendapatan di zaman tol naik dan GST ni tak wajar dipersiakan.

Jumpa di sana ya.

Sama-sama kita jejak langkah2 mereka yang dah bergelar jutawan ni.


Sunday, October 18, 2015

Mee Udang Sungai Dua

Assalamualaikum.

Pagi ni kami bertolak ke Bangi. Dari rumah mertua di Sungai Petani. Menuju ke Hospital Pulau Pinang dulu untuk ziarah mak di sana. Kami lalu jalan lama, melalui Sungai Dua. Memang ni laluan kami kalau tak nak masuk tol. Sepatutnya nak bertolak awal lagi, tapi hampir jam 11.30 pagi baru bertolak.

Singgah isi minyak dan topup touch n go. Makanya jam 12 lebih baru melintasi Sungai Dua, Pulau Pinang. Masa tu perut lapar minta diisi. Kami terus singgah di sebuah kedai makan sebelum simpang ke tol.

Ida Mee Udang Sungai 2 namanya.


Waktu operasi jam 12.30 tengahari hingga 12 tengahmalam.

Kawasan tu ada 2,3 kedai makan Mee Udang. Terpaksalah kami makan Mee udang. Heheh. 😃😃😃


Sepinggan mee udang yang biasa (udang dari kolam biasa) RM6. Bagi mee udang yang udangnya dari laut harganya RM11 dan ke atas. Kami pilih yang biasa sajalah. 2 pinggan.

Alhamdulillah.

Kenyang juga.

Oh ya, kuahnya adalah kuah Mee Bandung. Saya pernah makan di Bukit Gantang/ Kuala Kangsar beberapa tahun lepas. Seingat saya kuahnya kari. Entahlah. Dah lupa. Kena pergi makan lagi sekali la kot. Keh keh keh.

Masuk kereta, lepas kenyang makan, cepat2 nak makan alfalfa. Maklumlah encik suami ni bacaan asid uriknya tinggi. Kena hati2 nak makan udang. Tapi alfalfa tiada. Kami lupa bawak balik kampung.

Jadinya, kami telan bawang putih. Erk. Garlic nama omputihnya. 😃😃


Garlic dan Lecithin saya telan lepas makan tengahari. 😊😊😊

Alhamdulillah.

Moga bermanfaat.



Muslimah |Jutawan | Dermawan Natrah Mohamed Pengedar Shaklee Bangi dan seluruh Malaysia. 011-27016822

Monday, October 5, 2015

GEGAR Oktober !

Assalamualaikum..

Lama sungguh saya tak update blog ni. Entri terakhir masa sebelum raya haji hari tu. Masa tu saya duk hotel dan dapat wifi hotel. Kemudian kami balik kampung di Kelantan untuk raikan raya haji. Kemudian balik ke Sungai Petani meraikan raya di rumah mertua. Hari Ahad bertolak balik ke Bangi. Isnin dan Selasa Nasih masih dalam mood bercuti. Dia tak ke sekolah. Jenuh saya pujuk. Akhirnya laptop saya dikuasai sepenuhnya oleh Nasih. Hari Rabu, Nasih mula keluar biji-biji berisi cecair di 2,3 tempat badannya. Ya, SAH. Nasih juga sudah dijangkiti campak. Betullah seperti kata kawan saya. Ia akan berjangkit. Tapi ambil masa 7,8 hari. 

Hari ni, 5 Oktober hari ke 6 Nasih naik campak. Demam hanya sehari saja. Alhamdulillah. Semuanya sudah kering dan tiada biji baru yang tumbuh. Saya setia sapukan dengan Herbal Blend Shaklee ke seluruh badan. Elakkan daripada dia gatal dan menggaru. Alhamdulillah, tiada masalah gatal-gatal. Nasih juga kami ingatkan supaya sentiasa kuat dan terima saja ujian Allah berikan.

"Nasih anak yang soleh. Bijak. Kuat. Allah bagi sakit sikit je. Nasih mesti boleh tahan punya." 

Ayat-ayat pujukan untuk elakkan dia merengek dan merungut. :)

Dia dah 5 tahun, InsyaAllah, Nasih boleh!

Ok. Saya letakkan gambar sekeping. Kami di Cameron Highland hari tu.

Kami sekeluarga di ladang teh Bharat.


:)

Nantikan entri berkaitan Cameron Highland :)

Selamat meneruskan misi dalam Oktober Natrah Mohamed! kita GEGAR OKTOBER! InsyaALLAH. DOAKAN saya dan team LEGASI NASIH MAJU terus maju jaya dan cemerlang :)

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 
Moga bermanfaat :) 

 Jutawan. Muslimah. Dermawan. Natrah Mohamed Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. SMS/ WhatsApp: 011-27016822

Tuesday, September 22, 2015

Bercuti di Cameron. Part 1

Kami merancang balik kampung untuk meraikan AidilAdha di Kelantan. Tapi kebetulan suami ada mesyuarat di Cameron Highland. Di Hotel Copthorne. Hari ni 22hb.

Jadi? Kami terus ambil keputusan, bermalam di Copthorne dan esok teruskan perjalanan ke Kelantan. Dah jimat banyak masa dah. 1/3 perjalanan dah lepas. Nanti kami akan teruskan melalui Lojing ke Gua Musang dan ke kampung saya di Kuala Krai.

Alhamdulillah, jam 12 tengahmalam tadi kami check in di hotel ni. Kami bertolak lambat sebenarnya dari Bangi. Sepatutnya selepas Zohor bertolak. Tapi suami uruskan kerja dan hujan sewaktu balik dari pejabatnya, maka lepas Asar baru kami bertolak.

Pagi ni, kami di bilik saja Sementara menunggu suami habis meeting tengahari ni. Anak-anak dah tak sabar nak ke ladang strawberi. Hihi. Sabar dulu. Lepak dalam bilik dulu.

Jom layan gambar sat.

Ada countryside tour. Nak jalan-jalan dengan van yang hotel sediakan, bermula jam 9 pagi.

Rupanya bilik ni tiada aircond. Tapi sejuk. Udara luar sangat sejuk.

Nafiz menikmati suasana pagi tadi. Hihi.. Nak juga tengok. Kita bagi kerusi.

Nasih dan Nafiz meneruskan aktiviti mereka. Main kejar-kejar. Ruang tamu yang luas. Suka la mereka. Baju sejuk beli malam tadi di Mydin Simpang Pulai.

Aktiviti biasa di rumah. Main kerusi. Kat sini pun ada kerusi sorang satu. Layan.

Nafiz ni. Tengok pemandangan

Suasana dari tingkap hotel.

InsyaAllah, saya kongsikan lagi pengalaman kami di Cameron Highland ni. Tunggu. Jangan lupa jenguk lagi blog ohsem saya ni :)

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)

 Jutawan. Muslimah. Dermawan.
Natrah Mohamed
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia.
011-27016822

Sunday, September 20, 2015

Atasi masalah ANGIN dengan cik A?

Haip, cik A mana?
Heheh.. Cik A ni adalah produk Shaklee pertama yang saya kenal. Bermulanya saya kenal Shaklee juga.

Saya ni sejak kecik sampailah ke besar dan ada anak, memang ada gastrik. Makan lambat je, badan dah berangin. Bila puasa, memang sepanjang malam melayan angin dan gastrik.

Tanda-tanda gastrik

Alhamdulillah, tahun 2012, saya diperkenalkan kepada cik A. Sebelum tu, saya makan spirulina jenama HPA. Tapi sejak spirulina HPA sukar didapati, saya mula mencari alternatif lain. Diperkenalkan dengan Cik A, saya tak tahu fungsi-fungsi lain Cik A. Saya hanya tahu ia sebagai pelega masalah angin dan gastrik saja. Rupanya banyak sungguh manfaat Cik A ni. 

Malah, Cik A juga disebut dalam al-Quran, dalam surah AnNaba, ayat 16.

Ayat 16  surah An Naba' sebut alfalfa.
Cik A adalah ALFALFA. Hihihi ;)

Alfalfa Shaklee disebut Alfalfa Complex. 

Rupanya banyak khasiat Alfalfa ni. Ada yang sebut, Alfalfa ni umpama farmasi. Lengkap untuk seluruh badan. Ya. Kerana Alfalfa membuang toksin dalam darah di seluruh badan. 

Antara khasiat Alfalfa Shaklee ialah:

1. Merawat masalah pencernaan


2. Mengawal kadar kolestrol dalam darah


3. Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh


4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok


5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah


6. Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan


7. Mengurangkan simptom menopous


8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan


9. Merawat masalah sembelit.


10. Menyahkan toksin dalam tubuh


11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi


12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh


13. Membantu masalah penghadaman


14. Membantu membanyakkan susu (milk booster)


15. Mengurangkan masalah pundi kencing


16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati


17. Meningkatkan kesihatan prostat


18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita


19. Menghangatkan hubungan suami isteri


20. Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

Alfalfa ni kaya dengan vitamin dan  mineral. Alfalfa mengandungi vitamin B, C, E dan K dalam jumlah yang seimbang. Ia juga mengandungi mineral Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak dan Antioksidan. 


Ha, sebab tu disebut farmasi. Lengkap.
Inilah produk utama yang saya cadangkan kepada pelanggan jika ada masalah kesihatan tapi mengalami masalah kekurangan bajet. Hehehe.. 

Sebotol terlalu murah. Ada dua saiz botol. 330 biji dan 700 biji. Memang wajib disimpan di rumah.

 Bila alami masalah angin, terus ngap, eh maksud saya, telan saja. InsyaAllah, angin beransur hilang. Begitu juga masalah-masalah lain. Cara pengambilan berbeza mengikut tujuan. Boleh hubungi saya untuk saya jelaskan dan berikan panduan untuk makan alfalfa ni. 

Eh, terlebih dahulu, jemput beli alfalfa dari saya, Pengedar Shaklee No 1 Malaysia. :)



Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni. 
Moga bermanfaat :) 

+++++++++++++++++++++++++++

Jutawan. Muslimah. Dermawan. Natrah Mohamed Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 011-27016822

Campak oh campak: Part 2

Jom kita sambung cerita campak.
Nafiz disahkan naik campak, selepas saya google dan pastikan gambar dan simptom di badan Nafiz sama dengan gambar yang di google.

Hari Ahad,13 September, saya sekeluarga ke program master celebration anjuran Shaklee. Masa tu badan Nafiz dah mula panas dan makin banyak biji-biji naik. Masa tu saya gigihkan juga ke program ni. Nak dengar sharing daripada orang yang sudah 20 tahun berada dalam Shaklee.

Kami bersama Master hajjah Salwa yang diraikan pada hari itu
Ok, saya akan buat entri pasal Master Celebration tersebut.
Ni nak cerita pasal Nafiz yang demam campak dan bagaimana saya hadapinya. Hihi

Isnin, suami ke tempat kerja seperti biasa. 
Telefon saya rosak. Entah apa halnya, tak dapat buka.
Sepanjang hari, saya menemani Nafiz yang demam. Makin banyak biji ruam yang naik di badannya. Ada yang telah pecah, tapi naik yang baru pula. 
Saya mandikan Nafiz. Air campur dengan beberapa titisan Basic H. Untuk hilangkan gatal-gatal nya.
Memang payah nak mandi sebenarnya. Sebab badan dia pedih bila kena air. Tapi saya sapu-sapu air bercampur basic H tersebut di seluruh badan.
Lepas mandi tak lap. Biar kering sendiri. Dan sapu krim Herbal Blend.
Seluruh badan saya sapukan. Alhamdulillah, kedua-dua ini sangat membantu untuk hilangkan gatal di badannya. Sekaligus menurunkan suhu badan Nafiz.

Komen daripada seorang kawan Facebook saya tentang demam campak.
Sepanjang demam, kami tak berikan ubat demam. Kecuali sekali. Hari ke 4, Selasa, kami ke Hospital Azzahrah. Untuk pastikan suhu dan dapatkan nasihat doktor. Waktu itu, suhu badan Nafiz 39 darjah celcius. Doktor nasihatkan untuk masukkan ubat melalui punggung. Ya. Sekali itu sajalah.

Ubat-ubat dan krim yang diberikan oleh hospital kami ambil. Tapi kami tak gunakan pun.
Setia dengan Basic H dan Herbal Blend. 

Cecair pelbagai guna rebutan ramai, Basic H



Hari ke 5, Rabu, 16 September, sukan untuk sekolah Nasih. Di Dewan Gemilang UKM. Kami terpaksa pergi juga. Berikan sokongan untuk Nasih. Nafiz setia di dalam carrier saya. Saya berada di bahagian penonton. Sesekali turun ke bawah mengambil gambar Nasih. Balik rumah petangnya, Nafiz berehat dan agak ceria. Dia sudah pulih dari demam.

Nafiz yang cukup ceria selepas tengok abangnya bersukan.

Hari ke 6, biji-biji di badan Nafiz kering dan mula berkuping. Kami berehat di rumah. Nafiz masih saya sapukan badannya dengan Basic H sewaktu mandi. Dan sapu krim Herbal Blend sebelum dipakaikan baju dan seluar.

Hari ke 8, hari ni.
Alhamdulillah, kuping semua dah luruh.  Campak nampaknya sudah naik ke seluruh badannya hingga ke kaki. InsyaAllah akan pulih sepenuhnya. Sekarang fasa menyapu herbal blend untuk hilangkan parut-parut.

Herbal Blend krim kesayangan Nafiz

Oh ya, saya dapat banyak petua dari kawan-kawan yang komen di status FB saya untuk hadapi campak ni.
Ni saya senaraikan. Untuk panduan kita semua.
1. Elakkan terkena hujan. Saya pun tak tahu sebabnya.
2. Elakkan mandi. Agaknya supaya badan tak pedih. Tapi sebab saya nak sapu Basic H, saya mandikan jugak. Masyam pulak jika tak mandikan. Hihi..
3. Minum air kelapa. Kami beli air kelapa, tapi Nafiz tak mahu minum. Hihi.. Kami anak beranak pakat habiskan.
4. Lapik tempat tidur dengan daun semambu. Atau garukan badan yang gatal dengan daun semambu. Kami memang tak sempat cari daun semambu pun. Sebab dah sapu herbal blend.
5. Jika demam, jangan makan ubat panadol. Nanti campak atau cacar air tu berhenti bertumbuh.
6. Kurangkan aktiviti luar atau kuarantin. Hihi.. Mak atau penjaga pun kena kuarantin jugak.

Ok. Itu saja laporan saya (hihi) pasal demam campak Nafiz. :)

InsyaAllah, doakan Nafiz cepat sembuh dan kami anak beranak tak berjangkit. Nak balik beraya haji ni kan.

Alhamdulillah terima kasih sudi jenguk blog ni dan baca entri ni.
Moga bermanfaat :)

-----------------------------------
Jutawan. Muslimah. Dermawan. 
Natrah Mohamed 
Pengedar Shaklee No 1 Bandar Baru Bangi dan Seluruh Malaysia. 
011-27016822
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design