Monday, June 30, 2014

Apa cerita 1 Ramadhan?

Teks: Natrah Mohamed

Alhamdulillah.
Sehari berlalu. Moga Allah terima amal ibadah kita.
Semalam kami sekeluarga beriftar di Masjid Hasanah, Bandar Baru Bangi. Inilah niat saya. Berbuka di masjid. Apa angin entah tahun ni, membuak2 rasanya nak mengimbas kenangan berbuka di masjid. Macam zaman belajar di UKM dulu. Ini pun puas pujuk En suami. Akhirnya dia layankan aje. Bawalah kami ke masjid jam 6.30 petang semalam.

Bagi memastikan misi tercapai, saya pastikan anak-anak siap sedia dari awal. Mandikan, sediakan barang2, bekalan air berada di masjid hingga lepas terawih. Saya bawa bekalan air ESP+koko kurma untuk berbuka. Maklumlah saya ni gastrik. Kena bersedia dengan ESP. 2 botol air yang dicampur performance drinks (PD). PD bekalan untuk saya dan suami berterawih. Roti dan biskut untuk bekalan anak-anak yang bakal di tinggalkan di nursery. Hah? Nursery mana buka malam-malam gini? He he.. Masjid Hasanah sediakan nursery untuk menjaga anak-anak kecil bagi elakkan menganggu jemaah solat.

Ok, sungguh meriah di masjid ini. Jam 7 malam dah penuh kawasan kaki lima yang telah disediakan menu berbuka. Menu dipacking siap-siap dalam bekas. Jadi selamat jika dimakan lewat pun. Kuah, lauk, sayur diasingkan dari nasi. Kuih pun dibungkus rapi untuk elak di masuk angin. Kurma juga dibungkus asing. Air mineral 1 cup seorang. Air sirap disediakan. Ambil sendiri jika mahu. Menu yang wajib di masjid ini adalah bubur lambuk terbaik. Suka sungguh kami anak beranak dengan bubur lambuk ini. Sebenarnya, sewaktu mahu balik dari solat zohor siangnya pun dah dapat 2 bekas bubur lambuk. Itu sudah dimakan separuh oleh Nasih. Yang selebihnya masih tersimpan dalam peti ais di rumah.

Alhamdulillah. Terima kasih pihak masjid Hasanah kerana menerima kehadiran kami. Tahniah buat semua petugas dan AJK. Hanya Allah sebaik-baik pemberi ganjaran.

Terima kasih sudi membaca catatan ini. Jumpa lagi.

Mama Nasih

Saturday, June 28, 2014

Dia Datang

Teks: Natrah Mohamed

Alhamdulillah. Ramadhan kembali menjengah. Syukur masih sempat merasainya.

Berdoa dapat puasa penuh, berterawih dan beribadat sepenuhnya pada kali ini. Ramadhan lepas, tiada 1 hari pun dapat puasa. Sedang berpantang masa tu. ;)

Ok, saya doakan semua gunakan peluang ramadhan ini dengan sebaiknya. Setahun sekali. Tak pasti lagi dapat jumpa lagi tahun depan. Tak pasti juga dapat sehingga ke penghujungnya atau tidak.

Salam sayang.

Friday, June 27, 2014

Doa senang diungkap untuk anak-anak

Catatan ini oleh Ustazah Nawiyah Abu, saya hanya berkongsi. 
Moga bermanfaat buat semua.
Hari Jumaat lepas saya mendengar radio IKIM dalam slot usrati membincangkan tentang kepentingan ibadah dalam keluarga.Terlalu banyak ilmu yang saya dapat walaupun tak sempat saya nak catit satu persatu. Tetapi ada satu perkara yang dibangkitkan oleh Ustazah jemputan betul-betul telah menarik perhatian saya.
Sebenarnya, waktu itu juga kalau boleh saya ingin berkongsi tentang menariknya perkongsian dari ustazah itu, tetapi kerana kerja yang banyak, lalu saya tangguhkan sahaja. Tetapi bila fikir tentang kerja yang memang tak akan pernah sudah, sampai bila mahu menangguh kan? Jadi hari ni sebelum saya terlupa, baik saya kongsikan dengan ibu bapa kat sini.
Ada satu DOA yang mudah dan cepat dan pendek, yang paling senang untuk diamalkan oleh kedua ibu bapa untuk anak-anak mereka, tetapi sering sahaja terlepas pandang.
Doa itu adalah :
ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA .... (sebutkan nama penuh anak)
Ya. Itu sahaja baris doanya. Mudah bukan? Tetapi termasuklah saya, sangatlah selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini. Ok, mari di sini kita catatkan mengapa doa ini terlalu istimewa untuk anak-anak kita :
Pertama sekali, ibu bapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak. Mengapa? Kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak. Selalu kita hanya sebut Assalamualaikum sahaja kan.. (ini saya). Selepas mendengar penjelasan ustazah itu, saya cuba kalau boleh ingin mengucapkan nya penuh kepada anak saya.

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH dengan cuba menjiwai setiap ungkapan yang diucapkan. Kenapa istimewa? Mari kita tengok maknanya (ini yang saya sempat salin. Kalau ada yang saya tertinggal, minta kawan-kawan tambah ya):

 1- ASSALAM : SEJAHTERA.
Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak kita pada hari itu. Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

2- WARAHMATULLAH : RAHMAT ALLAH.
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka. Bukankan rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan?

3- WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita mendoakan anak-anak kita diberi berkat oleh Allah, dalam setiap amalannya, perbuatannya, dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, kita mahukan keberkatan untuknya.
Lalu, memang 'terbuka' lah mata saya pada hari itu, betapa bermaknanya ungkapan doa yang cukup ringkas ini untuk anak-anak.
Kata ustazah itu, waktu paling bagus untuk mengucapkannya buat si anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur. Bayangkan sahaja lah, celik-celik matanya sahaja sudah memperoleh doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna lagi indah untuknya. Selain itu, boleh juga diamalkan mungkin waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah, atau bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak.
Jiwailah salam dan doa itu. Hayati setiap rangkai maksudnya. Tujukan dengan penuh kasih dan cinta buat si anak. Senyum penuh sayang kepada mereka, ketika kita mengucapkan.

Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera, dalam rahmat Allah dan sentiasa diberi keberkatan dalam hidup mereka oleh Allah.
Doa yang sama kita ucapkan kepada kawan-kawan kita apabila memberi salam juga insyaAllah =)
Assalammualaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Wednesday, June 25, 2014

Berprestasi Cemerlang Sepanjang Ramadhan

Teks: Natrah Mohamed


Hampir menjelang Ramadhan, saya mahu kongsikan kisah saya ganti puasa. Tak panjang pun kisahnya, harap sudi baca :)


Saya bersalin beberapa hari sebelum Ramadhan tahun lepas. Makanya tidak sempat berpuasa sebulan. Azam saya, mahu mula ganti puasa apabila anak berumur lebih 6 bulan dan sudah

diberi makanan pejal. Tup tap, tup tap, anak sudah 8 bulan lebih baru mula ganti puasa. Adess!


Saya mula puasa 3 hari berturut, Alhamdulillah, dengan mengambil ESP sewaktu berbuka dan bersahur, masalah gastrik tidak menyerang. Tapi hari ke 3 puasa, anak saya mula selsema. Saya ambil Vita C dan Nutriferon, alhamdulillah, dia pulih dengan cepat. Dia masih full BF dan tidak minum air masak sendiri. Oh ya, saya housewife. Jadinya anak saya ini DF.

Minggu berikutnya, saya puasa lagi, 3 hari. Isnin,Selasa, Rabu. Anak saya kembali selsema. Saya bertanya pendapat kawan2. Mereka nasihatkan saya banyakkan minum air masak. Kemungkinan badan saya kurang air.
Masa tu baru saya ingat, "Performance Drink kan hado. Awat tak minum Natrah Mohamed oii?!"

Saya mula campurkan PD ke dalam koko tamar + ESP dan minum sewaktu berbuka puasa. Saya juga sediakan bancuhan PD dalam peti ais. Waktu malam saya pastikan minum sebanyak mungkin. Waktu sahur juga minum. Kadang-kadang lupo. Heheh. Kadang-kadang tak sahur langsung. Walau setitik air. Aduhai!


Alhamdulillah, dengan produk2 Shaklee, saya boleh ganti puasa 30 hari walaupun tidak berturut-turut, gastrik hilang entah ke mana, anak sihat tanpa selsema, badan kekal bertenaga walaupun kadang-kadang bertukar jadi 'naga'.

Saya sarankan ibu-ibu yang menyusu badan, mengandung, dan semua! Perlu minum PD ni. Bekalan semasa berpuasa. Untuk elakkan badan kurang air. Lebih-lebih lagi sekarang ni musim panas. Bahaya wooo.
Eh, pesanan ikhlas ni.




Terima kasih sudi baca

Natrah Mohamed.

Friday, June 20, 2014

Cara menghad anak guna gajet

Artikel ini berlegar di group2 WhatsApp.

Ibu bapa dan datuk nenek yang dimuliakan,

Penggunaan gajet yang berlebihan di kalangan kanak-kanak didapati mempunyai kaitan dengan peningkatan kes-kes kecelaruan perkembangan seperti hiperaktif, autisma, lambat bercakap dan masalah motor sensori.
Sedikit peringatan mesra mengenai penggunaan gajet di kalangan anak-anak terutamanya anak yang masih bayi hingga prasekolah.

1. Kanak-kanak di bawah 4 tahun tidak perlukan gajet. Mereka perlu bergerak, berjalan, melompat, berlari, memanjat, makan dengan tangan sendiri, melukis, bermain pasir, menunggang basikal, mengutip batu dll macam yang kita buat dulu. Sekiranya mereka terjatuh, bantulah mereka untuk bangun semula dengan kasih sayang, bukan dengan kemarahan.

2. Hadkan gajet hanya maksima 30-60 minit sehari terutamanya sekiranya mereka bermain games bersendirian. Sekiranya ibu bapa yang memberi penerangan atau pendidikan dengan menggunakan tablet, lakukan dengan sela masa 30 minit misalnya.

3. Sebaik-baiknya gajet hanya diberi hujung minggu sahaja dengan total penggunaan tidak melebihi 2 jam sehari.

4. Bercakaplah dengan anak / cucu anda. Lebih lama anda meluangkan masa bercakap dengan kanak-kanak, maka mereka akan lebih percaya kepada anda. Sekiranya mereka meluangkan lebih masa dengan tablet berbanding manusia, maka mereka akan lebih percayakan tablet (Mr Google, Uncle Youtube dll) berbanding manusia.

5. Bawa anak/cucu anda bermain di luar sekurang-kurangnya 1 jam sehari setiap hari. Samada di taman permainan, bermain basikal, bolasepak atau memancing. Giatkan interaksi anak dengan alam sekitar.

6. Berikan buku dan pensil serta alatan mewarna sekiranya tiada peluang bermain di luar. Jadikan rumah anda mesra kanak-kanak dan tidak mempunyai terlalu banyak perhiasan yang mengganggu aktiviti kanak-kanak

Baca seterusnya;
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2253991/Gadgets-blamed-70-cent-leap-child-speech-problems-just-years.html
http://www.2machines.com/articles/181304.ht

Tadarus digantikan dengan tilawah?

Usrah minggu lepas, ustazah Radhiah Idris membetulkan pemahaman kami terhadap istilah yang digunakan.

Kami biasa menyebut tadarus. Aktiviti kami memberikan setiap orang 2 muka surat dan membaca di tempat masing-masing walau di mana berada. Kami berhubung melalui kumpulan WhatsApp Shaklee. Setelah berbulan-bulan menggunakan istilah tadarus, kami menukar ke istilah tilawah.

Tadarus --> baca berkumpulan. Setiap orang baca ayat masing-masing, manakala yang lain dengar dan cuba betulkan bacaan jika salah. Ini yang biasa kami buat sejak dulu.

Tilawah --> baca sendiri-sendiri. Tiada sesiapa yang dengar dan betulkan bacaan jika salah.

Ok, setelah ustazah berikan penjelasan, kami tukarkan istilah. Cuma cara masih sama. Target saya, sempat habiskan atau khatam bacaan quran sehingga akhir Ramadhan.
Sekarang kami guna konsep ODOJ. One Day One Juz. Tapi sebab bagi 2 mukasurat seorang, bacaan terlebih daripada juz sebenar. Contohnya hari ini juz ke 3. Mukasurat 42-61. Tapi semalam kami sudah baca sehingga mukasurat 44.
Tidak mengapa. Moga Allah lancarkan perjalanan kami. Perjalanan membiasakan diri dengan alQuran.

Tilawah al Quran ini saya buat dalam kumpulan WhatsApp ahli Shaklee saya.
Ya Allah, syukur sangat dikurniakan downline yang baik-baik dan suka membaca Quran ini.

Mahu sertai Tilawah kami ini?
Boleh. Hubungi 011-27016822.

Natrah aka Mama Nasih ;)

Cara Senang Buat Karipap. Senang macam ABC.

Ini kawan-kawan kat FB share cara buat. Jadi, hari ini saya buat. Karipap super segera namanya.

Bahan-bahan:
Roti keping gardenia atau jenama apa-apa yang disukai. Saya guna 2 keping saja. Untuk hero makan.
Telur yang digoreng scramble.

Alatan:
Acuan karipap.

Cara-cara:
1. Penyekkan roti yang gebu dengan sudu supaya lebih padat. Penyek bahagian tengah saja.
2. Letakkan inti iaitu telur yang digoreng scramble. Telur yang saya goreng tak sramble sangat.
3. Letakkan di acuan karipap, pastikan inti mencukupi dan tak berlebihan.
4. Bentukkan jadi karipap.
5. Siap dan boleh dimakan.

Tak perlu masak. Super segerakan? Haha.
Siap 2 biji untuk Nasih. Saya puasa. Nafiz tak boleh makan lagi. Saya bagi dia lebihan roti yang tak muat acuan.

Ok, terima kasih sudi baca entry ini. Jumpa lagi. Babai. ;)

Thursday, June 19, 2014

Yang teristimewa untuk Jun ini

  • 1 kg benih gandum
  • 500ml minyak safflower
  • 8kg bayam
  • 500g badam.

Inilah yang menyamai dengan sebiji Vitamin E Shaklee iaitu 400 IU.

Mana nak cari 1 kg benih gandum?
8 kg bayam? Banyak tu!
500ml minyak safflower? Hehe. Di mana mahu kutip?
Baik telan vitamin E Shaklee.
Ini bagi memastikan sel-sel badan sihat untuk melawan radikal bebas.
Antara manfaat utama Vitamin E:
--> Melindungi jantung. Meningkat kolestrol baik. Pendek kata, menghalang sakit jantung.
--> Meningkatkan kemampuan reproduktif. Ini penting untuk lelaki. Pengambilan 600IU-800IU sehari boleh menambah bilangan sperma lelaki.
--> Anti oksidan yang kuat.

Vita E adalah pilihan utama dalam set lelaki dan juga set kecantikan kulit yang digemari wanita. Jimat. Beli sebotol boleh kongsi suami dan isteri.


Hubungi Natrah Mohamed untuk dapatkan Vita E Complex ini dengan harga istimewa semestinya pada Jun 2014. Masih belum terlambat.

011-27016822 (SMS/WhatsApp)

Terima kasih sudi jenguk di sini :)
Jumpa lagi


Beli  6, dapat 7 botol.

Tuesday, June 17, 2014

4 tahun sudah

Alhamdulillah.

Nasih mencecah 4 tahun pada 9/6 yang lepas.
Saya terangkan pada dia, "hari ni hari lahir Abang tau. Abang dah masuk 4 tahun dah."
Dia angguk saja.
Saya tambah, " abang, yang nyanyi happy birthday tu. Macam dalam CD."

"Oh. Hepi besday." Dia jawab. Terus dia berlari ke peti ais dan mengambil cupcake yang diberikan oleh Kak Fiza Akib sehari sebelumnya. Cup cake tu kak Watie, iaitu kakak kak Fiza yang buat. Diberi semasa dinner Shaklee di Sunway Hotel. Sempena anniversary adik beradik Surijunior yang kebanyakkannya bulan 5 dan 6.
Nasih makan cupcake tersebut. Kebetulan saya berpuasa. Kalau tak dah lama saya habiskan. Hehe.

Malamnya, suami bawa balik sepotong kek. Diberikan oleh bos jabatan suami, kak Oshin, yang juga downline Shaklee saya. Rezeki Nasih. Dia minta untuk dipasang lilin. Mana ada lilin kecil tu nak oiii. Yang ada lilin putih besar saja. Hehe. Terpengaruh dengan cerita2 yang dia tengok melalui CD dan Youtube la ni.

Saya berazam belikan kek besar sikit. Untuk saya makan. Hahaha.. Tunggu habiskan misi puasa qadha Ramadhan. Yearghhh!!

Terima kasih sudi jenguk sini. Jumpa lagi dalam entry akan datang.

Salam sayang.
Natrah aka Mama Nasih.

Sunday, June 15, 2014

6 Keburukan Buaian

Teks: Natrah Mohamed

Tak pernah ada buaian di rumah kami, maka anak-anak kami tidak pernah tidur dalam buai. Namun, semasa saya kecil-kecil dulu, buaian adalah satu kemestian. Sampai sekarang masih ada lagi. Buaian yang digantung pada batang kayu yang dipaku pada alang rumah. Saya tidak pasti sejak bila buaian itu telah berbakti. Yang pasti, kakak-kakak saya, setiap kali balik kampung menggunakan buaian tersebut untuk melenakan anak massing-masing.

Sewaktu saya bekerja di tadika, buaian adalah 1 alat yang dilarang keras. Pengetua kami tegas menghalang penggunaannya. Saya ikut saja. Kesan buruknya saya baca sewaktu mengandungan Nasih, kalau tidak silap. Dalam majalah.

Di bawah saya sertakan sebab buaian dilarang/keburukannya:

1. Spring, mesin automatik, dan kain penyokong buai sangat berbahaya kerana jika salah satu daripadanya rosak, kebarangkalian bayi terjatuh atau dihempap spring/ mesin adalah sangat tinggi. 

2. Keadaan ini bertambah teruk jika bayi itu terkena kejutan elektrik.

3. Buaian ini tidak menyokong struktur tulang belakang bayi.  Ia akan mengakibatkan tulang belakang bayi mudah lentur.





4. Bagi bayi yang mula dapat memusingkan badan, bayi itu mungkin memusingkan mukanya ke bawah dan leher boleh tersepit dalam kain buaian apabila bayi itu tersedar dari tidur.

5. Risiko mendapat sindrom gegaran otak bayi adalah tinggi kerana ubun-ubun bayi yang berusia kurang dari 18 bulan masih lembut. It is known as Shaken Baby Syndrome (SBS)

6.Henjutan perlahan sememangnya tidak bahaya. Namun, dengan lantunan buai spring (pergerakan atas bawah) seolah-olah seperti menggoyang bayi dalam tangan dengan kuat. Bayi itu juga mungkin akan mendapat SBS.


ok, itu saja.
Jumpa lagi dalam entri akan datang.

Mama Nasih. :)

Roll Call Bentuk Disiplin Anak

Teks: Natrah Mohamed.


Subhanallah, saya jumpa tulisan ini di wall FB Tuan Saiful Nang. Sungguh bermanfaat, sungguh saya kelu sehingga tidak dapat berkata-kata. Anak-anak ibarat kain putih. Coraklah sejak dari kecil. Coraklah semahu kita, agar jasadnya tumbuh dengan pemikiran yang matang dan rasional.


Terima kasih Allah, temukan saya dengan insan bernama Saiful Nang ini. Banyak pengajaran dan pengalaman saya kutip dari orang ini. Teruskan menyampai untuk ummah.


Tulisannya ini bertarikh April 2013.

ROLL CALL HARIAN ANAK SAYA (Seperti dalam foto yang isteri saya ambil ini)




Zaman nabi dahulu ia dipanggil TAKRIR (ikrar dan azamkan apa nak buat seharian) & TAKLIM (maklum & lapor apa yg telah dibuat) cuma di sini saya gunakan istilah inggeris...ROLL CALL. Orked (4 tahun), Seri (2 tahun) & Lela (9 bulan) bukanlah muda lagi untuk pembelajaran bermula. Pendidikan bermula dari buaian dan bukan tunggu dah darjah 1. Seri dah mula bercerita pada umur antara 1-2 tahun apabila dia diletakkan bersama kakaknya sekali dalam roll-call. Lela masih belum pandai bercakap tetapi diwajibkan hadir roll-call saya. Untuk apa? Method ini yang diamalkan oleh keseluruhan organisasi Rumah Pengasih Warga Prihatin lalu saya lanjutkannya di unit keluarga saya sendiri.


Anak seperti Lela yang belum pandai bercakap sebenarnya sudah lengkap deria input mereka seperti pendengarannya juga penglihatannya. Jangan ingat mereka tidak mampu berkata (output) bermakna mereka tidak mampu menerima input ilmu? Rugi sangat jika anda fikir begitu kerana dari buaian sehingga mereka pandai berbicara itu adalah INPUT SEHALA yang Allah dah jadikan dalam keadaan anak TIDAK BOLEH MENJAWAB.


Ketika itu, anda perlu masukkan tentang MATLAMAT HIDUP yang anda ulang-ulanginya walaupun mereka tidak boleh respon. Tiada ruang menjawab memberi kita RUANG UNTUK BENTUK JIWA & MINDA MEREKA DARI AWAL. Semasa mereka mula pandai berbicara, ketika itu pendirian dan aspirasi kita sudah terlalu kuat dalam hati mereka untuk mereka pertikaikan dengan mulut.


Masa saya terhad dengan keluarga, biasanya roll call berlaku semasa sarapan & makan malam. Kadangkala seperti gambar ini apabila keadaan memerlukan.


Anda pasti terkejut apabila anak anda mula pandai berkata-kata sahaja, mereka dah berbicara dalam bahasa kamu dan cara fikir yang kamu (ibu bapa) mahukan mereka berfikir. Anda pasti terkejut apabila mereka mula membicarakan istilah-istilah tinggi yang anda tidak perasan bila anda ajarkannya tetapi anda gunakannya dalam perbualan bersama isteri dan didengari oleh mereka


KANDUNGAN ROLL CALL


- Laporan harian Aktiviti anak

- Laporan harian salahbuat anak (sendiri mengaku)

- Pesanan & aspirasi Ayah

- Pesanan hormati ibu (ulang-ulang)

- Pesanan taati bapa, Rasul & Allah.


Itu sahaja, biasanya row call ini saya jalankan secara santai dan anak akan bercerita. Biasanya ia berlangsung dalam 5 minit. Saya hanya bertanyakan dalam row call kepada Orked tetapi kemudiannya itu menyebabkan Seri yang berumur 2 tahun juga mampu meniru dengan cepat sekali. Sekarang Lela yang masih 9 bulan dan belum pandai bercakap juga sudah mula mumbling bila kakak-kakaknya membuat laporan. InsyaAllah very soon, Lela mampu berkata-kata dan berpendirian seperti mana saya ulang-ulangi kepada kakak-kakak mereka.


WAKTU PENTING PENDIDIKAN ANAK ADALAH DARI BUAIAN


Post ini saya kongsikan kerana banyak pertanyaan common yang orang bertanyakan kepada saya tentang kaedah pendidikan anak-anak saya khususnya dan Rumah Prihatin umumnya (yang masih kecil lagi). Memang lah, masa kecil bolehlah nak jaga begitu, nanti bila besar tak tentu lagi. Pada saya pula, jika tidak dimula dari sekarang nanti besar dah jadi liat dan bila dah jadi buluh pasti susah nak dilentur dan bentuk. Jika boleh pun dengan API & PAKSAAN (tapi siksalah).


Mengapa mereka bertanya begitu? Pasti bagi mereka yang pernah jumpa Orked, Seri dan anak-anak Rumah Pengasih Warga Prihatin akan bertanya soalan yang sama kerana bual bicara mereka tak sama dengan kanak-kanak lain (Yang ragu dan sangsi boleh datang melawat Rumah ini). Perbualan mereka lebih kepada perkara yang sudah diterapkan dalam row-call itu. Maka setiap hari ada pendirian-pendirian yang ditanam dan diulangi. Isteri saya pula merapikan dan melaksanakan pendidikan secara akademik kepada anak-anak itu untuk mengejar visi yang saya (bapa) tanamkan.


Mungkin ada yang pelik bila kanak-kanak ini bertanya kepada kakak-kakak sukarelawan dari universiti tempatan yang membuat program menceriakan anak-anak Warga Prihatin ini mendengar soalan dari anak sebesar Orked (4 tahun) yang berbunyi lebih kurang sebegini ;


Orked : Kak, apa RASIONAL gerakan ini? (bila disuruh menari)

Siswi : (Terkejut) Ohh..ini untuk kita suka-suka main bersama.

Orked : Ayah saya pesan, semua perbuatan dan permainan perlu ada FUNDAMENTAL yang kuat supaya mampu memberi PELAJARAN kepada anak-anak kecil seperti kami. Jika kurang kebaikannya, saya minta izin untuk tidak ikut aktiviti ini boleh tak kak?

Siswi : (Menoleh ke arah saya dengan senyum) Bijaknya budak ni.


(Kemudian baru siswa siswi itu mula menerangkan rasional aktiviti yang mereka mahu lakukan sebagai pelajaran kepada anak-anak kecil itu. Rasional yang melebihi sekadar suka-suka sahaja).

Satu lagi, jika yang sebesar Lela tu perlu juga ke masuk row call ?


Jawapan saya, semestinya kerana disiplin row call hanya saya terap pada Orked tetapi Seri tahu dengan CONTOH kakaknya, Lela juga nanti akan dapat melalui contoh kakak-kakaknya. Kerja saya kan jadi mudah?


Selain dari itu, row call membentuk disiplin anak yang DATANG BILA DIPANGGIL. Sedih melihat zaman ini apabila anak dipanggil sampai dikejar dan ditangkap juga masih tak mahu datang. Semasa kecil ok lah, bila dah besar nanti bila dipanggil terus lari rumah pula.


Banyak masalah BESAR anak-anak kita sekarang ini terjadi apabila kita mengabaikan banyak perkara-perkara kecil pada awal pembesaran mereka. Antaranya ialah SILATURRAHIM (yang saya buat dalam bentuk row call dan bukannya PS3, Game console, tablet, smartphone dll). Mendidik anak zaman ini memang mencabar. Mari kita bincangkan perkara ini.


SAIFUL NANG

Share & Like

Semoga bermanfaat.


Terima kasih sudi menjenguk blog ini.

Jumpa lagi dalam entri akan datang, insyaAllah :)


Friday, June 13, 2014

Jangan silap pilih, nanti menyesal tak sudah.

Beberapa minggu lepas, saya berchat di FB dengan seorang kenalan. Saya kenal sejak belajar di UKM. Dia aktif berniaga online. Gigih sebagai suri rumah menjual pelbagai produk untuk pembelajaran anak-anak di rumah.

Kawan saya ini telah menjadi ahli Shaklee. Namun katanya, mahu tukar upline. Tidak mahu uplinenya sekarang. Katanya mahu orang yang seperti saya, Master Farihah dan Presidential Master Iffah sebagai upline. Katanya lebih serasi dan suka dengan penampilan kami. Juga matlamat kami. Tiada apa yang dapat saya bantu, kerana dia telah sertai selama beberapa bulan. Tempoh bertenang selama 15 hari telah tamat. Jika mahu tukar upline, perlu hantar surat kepada Shaklee. Disertai dengan tandatangan upline yang telah daftarkan. Itu syarat dari Shaklee. Tidak boleh sesuka hati tukar upline/downline.

Ok, menyesal tak sudah kan?

Kalau nak sertai Shaklee samada untuk aktif menjual atau makan sendiri, perlu pastikan dulu siapa upline kita. 
Adakah dia aktif menjual? 
Adakah dia mempunyai support group yang kuat dan bagus?
Adakah dia sedia membantu bila-bila masa?
Adakah dia rajin menyertai program-program Shaklee dan mengikuti secara dekat perkembangan Shaklee.
Adakah dia menjual Shaklee mengikut peraturan yang digariskan oleh Shaklee. 

Ok, semua persoalan ini perlu diteliti dahulu. Sebelum menyertai Shaklee. 

Saya sedia membantu anda. Sebagai suri rumah sepenuh masa, saya dapat fokus membimbing ahli-ahli Shaklee di bawah saya. InsyaAllah saya dapat memberi bimbingan, bantuan dan NASIHAT terbaik untuk yang mahu sertai keluarga besar saya. 

Hubungi saya untuk saya bantu anda. Natrah 011-27016822.
Emel: natrah.mohamed@gmail.com

Terima kasih sudi ziarah blog ini. 

Mama Nasih :)

Thursday, June 12, 2014

Panduan untuk wanita Islam. Wajib baca!


Malam tadi saya bawa anak-anak ke usrah Nisa Serdang. Walaupun saya tahu kehadiran mereka boleh menganggu konsentradi, tapi saya mahu biasakan mereka dengan majlis ilmu, berada dalam majlis ilmu.


Nasih (baju hijau) sedang fokus main.

Alhamdulillah, Nasih bermain dengan baik bersama beberapa kawan baru. Seronok sangat nampaknya. Nafiz kerjanya mengutip sampah di lantai untuk dimasukkan dalam mulut. Jenuh saya mengutip dia yang aktif ke sana sini.
Nafiz main bersama kawan baru

.



Ok, ini saya kongsikan poin yang sempat di salin. Masa awal-awal saya tak sempat fokus, jadi tak dapat bagi penerangan dengan baik tentang darah haid dan tempoh istihadah. Yang saya sempat fokus tentang masalah keputihan dan angin keluar dari faraj semasa solat.


Ok, teruskan bacaan.

Perkongsian dari Usrah Nisa' Serdang. 11 Jun 2014.

Mandi

1. Harus. Setiap pagi yg kita biasa mandi. Tiada sebab untuk mandi. Hanya untuk kebersihan diri. Tak mandi pun takpa, tapi nanti busyuk 

2. Mandi sunat. Kerana peristiwa atau sebab tertentu seperti Sunat aidilfitri, jumaat.

3. Mandi wajib. Kerana haid, nifas, junub etc


Jenis air yang keluar dari kemaluan wanita.

1. Air mani. Tak najis. Tapi kena mandi wajib.

2. Air Wadi. Keluar kerana badan penat atau angkat2 berat. Najis. Kena dibersihkan sebelum solat tapi tak perlu mandi wajib.

3. Air Mazi. Keluar kerana perasaan seronok, syahwat. Najis. Kena dibersihkan sebelum solat. Tak perlu mandi wajib.


Rukun mandi wajib.

1. Niat

2. Air rata ke seluruh badan.


Ambil wuduk, basahkan 3 kali, mulakan dgn sebelah kanan adalah sunat. Tak buat pun mandi wajib sah. Asalkan buat yang rukun.


Masalah keputihan:

Menurut Fuqaha' : sesuatu yg pekat, brwarna putih, keluar dari faraj wanita. Ia najis dan batalkan wuduk. Kena bersihkan dan ambil wuduk balik sebelum solat.


 Masalah lembapan faraj

Lazimnya faraj akan hasilkan lelehan utk elakkan mukosa drp kering dan melekat. 

Lembap & sentiasa menghasilkan lelehan adalah tabiat faraj.

Lelehan ini boleh diibaratkan cecair dlm mulut (air liur). Sentiasa dihasilkan n perlu.

Oleh itu, lelehan itu bukan najis & tak batalkan wuduk.


Jadi, perlu kenalpasti. Samada keputihan atau lembapan yg berlaku kpd kita.



Daimul hadas

Sentiasa dalam keadaan berhadas. (Keputihan, istihadah)

✅ bila nak solat, bersihkan dulu dan pakai pad yg baru.

✅ pastikan waktu solat sudah masuk.

✅ laksanakn ibadah terus. Jangan tangguh atau pergi masak dulu lepas ambik wuduk 

✅ hanya 1 solat wajib utk 1 wuduk.

✅ jika musafir, jamak dan qasar, kena solat zohor, bersihkan. Tukar pad baru dan solat asar plak. 

Ini ijtihad mazhab shafie. Mazhab hambali boleh jamak terus. Kalau kita ada ahli ijtihad, ada ilmu, boleh nak tukar ikut hambali, tetapi kalau xdak ilmu, ikut je shafie. Kalau di Mekah, keadaan darurat takpa.


 Angin keluar dari faraj.

↪ jika hanya sesekali berlaku, batal wuduk dan solat.

↪ jika sentiasa berlaku kpd kita, tak batal.

↪ ada kemungkinan juga ia disebabkan geseran antara otot2.  tak batal wuduk.


Wallahualam.


Natrah.

Terima kasih sudi singgah

Wednesday, June 11, 2014

Perbezaan DIdikan Anak Lelaki dan Perempuan

Teks: Natrah Mohamed

Rupanya, banyak beza cara mendidik anak lelaki dan perempuan. Saya terjumpa perbezaan ini di blog Seindahmimpiku. Mari kita bincangkan.

Anak lelaki

1. Anak lelaki bakal pemimpin. Jadi tanamkan dan latih sifat kepimpinan dalam diri mereka. Alhamdulillah, sudah bermula untuk Nasih.
2. Dekatkan mereka dengan masjid dan surau. Yang ini pun kami buat. Masjid antara destinasi utama kami. Dia sangat teruja untuk ke masjid, ramai kawan dan kawasan sangat luas untuk berlari. Tapi bila papanya ke masjid untuk solat jemaah tanpa saya, memang tak boleh bawa. Tidak terkawal jadinya.
3. Lebihkan gerak kerja yang lasak, outdoor dan berpanas. Baik. Akan diamalkan.
4. Latih mereka jadi imam solat. Nasih selalu offer diri menjadi imam saya. Saya layankan aje. Dia akan jadi imam, saya ikut pergerakannya, tapi selalunya saya lebih mendahului dia dalam banyak pergerakkan. Dia membaca al-Fatihah dengan kuat gaya papanya. hihi. 
5. Ajarkan ilmu yang patut diketahui oleh lelaki.
6. Elakkan membeli alat mainan untuk budak perempuan. Nasih banyak mainan masak-masak juga. Tidak mengapa. Orang lelaki patut tahu dan minat memasaak.
7. Buat pasport antarabangsa dan cari peluang belajar ke luar negara. Erm, boleh dipertimbangkan.
8. Galakkan mereka sertai aktiviti kebajikan seperti gotong royong. InsyaAllah.


Cara Didik Anak 
Ok, itu saja, jangan segan datang lagi untuk tips lain lagi.

Monday, June 9, 2014

Kami diraikan oleh Shaklee

National Conference Shaklee pada 7&8 Jun 2014. Ia diadakan untuk raikan para ahli Shaklee yang berjaya dengan gilang gemilang untuk tahun kewangan 2013/2014.

Alhamdulillah, saya melangkah ke pentas sebagai penerima anugerah Business Growth.

Terima kasih Shaklee Malaysia!
Jumpa lagi tahun depan dengan anugerah yang berkali ganda.

Glitter Nite Dinner

Mega Lucky Dip dari Shaklee

Saya melangkah ke kaunter pembelian untuk membeli set promosi Phytocol-ST iaitu produk baru dilancarkan Shaklee.
Sewaktu melangkah saya berdoa dan membayangkan mendapat cabutan bertuah sekotak Collagen Powder. Jika tidak dapat, saya akan membelinya.

Selesai membeli, saya diberi kupon, 2 kupon layak untuk Mega Lucky Dip. 1 kupon layak untuk Lucky Dip. Saya memilih Mega. Saya mencabut dan membawa ke kaunter redeem.

Ya, sekotak Collagen Powder milik saya.
Alhamdulillah.

Friday, June 6, 2014

Layang-layang dan Sembahyang

Semalam saya mengikut suami ke Melaka. Macam biasa, inilah nasib suri rumah, suami ada kerja, terpaksa ikut. Hahaha. ;)
Kami bertolak jam 6 petang dari Bangi. Sampai di Melaka, depan dataran Pahlawan, berhampiran parking Menara Taming Sari jam 8.30 malam. Hujan lebat. Cadangnya, kalau keadaan mengizinkan mahu juga menikmati Eye on Malaysia, eh, Eye On Melaka kot. Heheh.. Tapi hujan, kami terus ke hotel. Hatten Hotel.

Sepanjang pagi khamis duduk di bilik hotel saja. Suami habis meeting jam 4 petang, kami check out. Saya pula sedang berpuasa, dalam kepala asyik fikir menu apa nak makan di Melaka. Belek-belek buku travel guide kedai atau restoran yang dicadang semua non-halal. Ada coconut shake saja yang amat menyelerakan. Jam 4.30 masih terlalu awal untuk fikir menu berbuka. Tapi saya nak menikmati makanan di Melaka. Hihi.

Lepas check out, cadangnya nak ke Menara Taming Sari, tapi pusing-pusing di situ, tiada tempat untuk parking. Kami terus ke Pantai Kelebang. Mahu menikmati angin pantai katanya. Sampai di sana hero-hero kami sudah tertidur. Nasih dikejutkan oleh papanya. Ajak minum air kelapa, terus bangun. Minuman kegemaran. Suami beli air kelapa, coconut shake dan kuew teow untuk mereka makan. Saya menikmati pemandangan dari dalam kereta. Ramai yang berselfie petang-petang gini. Guna monopod lagi. Hehehe.

Lepas makan kuew teow, saya nampak Nasih merengek-rengek datang ke kereta. Apa yang dimahunya?
Rupa-rupanya layang-layang. Oh anakku. Papanya nekad tak layan, dia datang merayu kepada saya di dalam kereta yang sedang memangku Nafiz yang lena. 10 minit juga dia merengek-rengek. Akhirnya suami bagi syarat, "Ahmad boleh beli layang-layang, tapi kena sembahyang. Ikut mama, papa sembahyang. Boleh?"

Ahmad Nasih akur. Berjanji untuk sembahyang. Dapatlah layang-layang yang dimahu.

Amboiii, main tak ingat. Walaupun pertama kali main. Papanya tertanya juga macamana Nasih boleh kenal layang-layang dan tahu main?
Hasil dari tengok cerita Upin Ipin la ni.

Ok, jam 6.45 petang kami bertolak pulang ke Bangi. Saya berbuka dalam kereta saja. Menikmati coconut shake suami brlikan tadi serta kuih yang didapat semasa meeting di TNB Melaka.

Ok, jumpa lagi. Harapnya, layang-layang yang dibeli ini boleh mengingatkan Nasih untuk sembahyang.

Wednesday, June 4, 2014

Cara buat poster dengan aplikasi PhotoFunia

Saya mencari dan mencuba.

Kekurangan nilai kretif untuk membuat poster dan ditambah kekurangan masa untuk menghadap laptop, menyebabkan saya mencari 1 kaedah yang senang.

Semalam saya jumpa apps PhotoFunia. Habis gambar-gambar dalam simpanan saya edit guna photofunia ini. Ok, ia sangat seronok. Haha. Padahal orang lain dah lama guna. Saya baru jumpa. Agak kolot kan? Biar lambat, asalkan tahu. Hehe..

Ok, bai. Nak siapkan gambar-gambar lain lagi.

Tuesday, June 3, 2014

Menjemput vs Mencari

Yang mana mudah?

Cari.
Tidak tahu di mana?

Contoh: kita kehilangan kunci, perlu cari. Tapi di mana? Kena visualise balik apa yg dah kita lakukan sebelum ini untuk capai titik punca kunci tersebut tercicir.

Rezeki adalah perkara ghaib. Tiada siapa tahu bila akan datang. Pagi atau petang. Siang atau malam.

Rezeki perlu dijemput. Bukan dicari.

Kenapa dijemput?
������

Kerana kita sudah tahu rezeki itu datang dari Allah. Tuhan yg maha pemberi. (Surah Thaha ayat 132).

Allah yang memberi rezeki.

Jadi?

Mintalah pada Allah.
Sebanyak mana, bila, di mana, apa, semuanya urusan Allah.

Kita tak perlu fikirkan urusan Allah.
Tugas kita?
2 perkara saja.

2 perkara ini yang dipesan oleh arwah ayah saya untuk masuk Syurga.

Iaitu:
1. Buat perkara baik.
2.Tinggalkan perkara jahat.

Itu saja. Mudah sangat. 

Tidak ada 1 pun mahkluk yg melata atas muka bumi ini melainkan semuanya dijamin rezekinya oleh Allah. Dia mengetahui tempat kediamannya n tempat penyimpanannya. Semua trtulis dlm kitab yg nyata (Lauh Mahfuz)

Monday, June 2, 2014

Testing guna Photo Collage

Photo Collage ini apps ambil dari Play Store. Minggu lepas telefon ada masalah sikit, suami bagi guna telefon dia sementara yang saya punya dihantar servis.
Terpaksa saya install banyak apps baru kerana dalam telefon suami ni tiada apps banyak. Telefon dia fokus untuk buat panggilan, baca emel dan whatsapp saja. Sebagai surirumah yang aktif berniaga, saya terpaksa install banyak apps untuk mudahkan urusan. Hehe.

Ok, ini hasil saya menggodek apps Photo Collage. Sebelum ini saya edit gambar untuk dijadikan poster menggunakan photogrid dan photoscape.

Sunday, June 1, 2014

Peneman sepanjang musafir

Buku Travelog Kehidupan Abadi ini jadi peneman sepanjang jalan dari Sungai Petani ke Bangi. Oleh sebab perjalanan bermula jam 4 petang, tak sempat habis baca. Hari sudah gelap.


Akan bersambung.

Tatata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KENALI SHAKLEE

 photo KENALISHAKLEE_zpsjhrkr5w4.jpg
 photo PRODUKSHAKLEE_zpslwr9bj4b.jpg
 photo CADANGANVITAMIN_zps9fostmqa.jpg
 photo SERTAIKELUARGAKAMI_zpsnwpjxnay.jpg
 photo PENGEDARSHAKLEE_zpsu3sbu1d3.jpg
 photo CAWANGAN SHAKLEE_zpsbm1dxcgx.jpg

Pengunjung

Designed by NH Design