Apa cerita 1 Ramadhan?

Teks: Natrah Mohamed Alhamdulillah. Sehari berlalu. Moga Allah terima amal ibadah kita. Semalam kami sekeluarga beriftar di Masjid Hasanah, Bandar Baru Bangi. Inilah niat saya. Berbuka di masjid. Apa angin entah tahun ni, membuak2 rasanya nak mengimbas kenangan berbuka di masjid…

Dia Datang

Teks: Natrah Mohamed Alhamdulillah. Ramadhan kembali menjengah. Syukur masih sempat merasainya. Berdoa dapat puasa penuh, berterawih dan beribadat sepenuhnya pada kali ini. Ramadhan lepas, tiada 1 hari pun dapat puasa. Sedang berpantang masa tu. ;) Ok, saya doakan semua gunakan pe…

Berprestasi Cemerlang Sepanjang Ramadhan

Teks: Natrah Mohamed Hampir menjelang Ramadhan, saya mahu kongsikan kisah saya ganti puasa. Tak panjang pun kisahnya, harap sudi baca :) Saya bersalin beberapa hari sebelum Ramadhan tahun lepas. Makanya tidak sempat berpuasa sebulan. Azam saya, mahu mula ganti puasa apabila anak…

Tadarus digantikan dengan tilawah?

Usrah minggu lepas, ustazah Radhiah Idris membetulkan pemahaman kami terhadap istilah yang digunakan. Kami biasa menyebut tadarus. Aktiviti kami memberikan setiap orang 2 muka surat dan membaca di tempat masing-masing walau di mana berada. Kami berhubung melalui kumpulan WhatsAp…

Cara Senang Buat Karipap. Senang macam ABC.

Ini kawan-kawan kat FB share cara buat. Jadi, hari ini saya buat. Karipap super segera namanya. Bahan-bahan: Roti keping gardenia atau jenama apa-apa yang disukai. Saya guna 2 keping saja. Untuk hero makan. Telur yang digoreng scramble. Alatan: Acuan karipap. Cara-cara: 1. Penyekka…

Yang teristimewa untuk Jun ini

1 kg benih gandum 500ml minyak safflower 8kg bayam 500g badam. Inilah yang menyamai dengan sebiji Vitamin E Shaklee iaitu 400 IU. Mana nak cari 1 kg benih gandum? 8 kg bayam? Banyak tu! 500ml minyak safflower? Hehe. Di mana mahu kutip? Baik telan vitamin E Shaklee. Ini bagi memastika…

4 tahun sudah

Alhamdulillah. Nasih mencecah 4 tahun pada 9/6 yang lepas. Saya terangkan pada dia, "hari ni hari lahir Abang tau. Abang dah masuk 4 tahun dah." Dia angguk saja. Saya tambah, " abang, yang nyanyi happy birthday tu. Macam dalam CD." "Oh. Hepi besday."…

6 Keburukan Buaian

Teks: Natrah Mohamed Tak pernah ada buaian di rumah kami, maka anak-anak kami tidak pernah tidur dalam buai. Namun, semasa saya kecil-kecil dulu, buaian adalah satu kemestian. Sampai sekarang masih ada lagi. Buaian yang digantung pada batang kayu yang dipaku pada alang rumah. Say…

Jangan silap pilih, nanti menyesal tak sudah.

Beberapa minggu lepas, saya berchat di FB dengan seorang kenalan. Saya kenal sejak belajar di UKM. Dia aktif berniaga online. Gigih sebagai suri rumah menjual pelbagai produk untuk pembelajaran anak-anak di rumah. Kawan saya ini telah menjadi ahli Shaklee. Namun katanya, mahu tuk…

Perbezaan DIdikan Anak Lelaki dan Perempuan

Teks: Natrah Mohamed Rupanya, banyak beza cara mendidik anak lelaki dan perempuan. Saya terjumpa perbezaan ini di blog Seindahmimpiku . Mari kita bincangkan. Anak lelaki 1. Anak lelaki bakal pemimpin. Jadi tanamkan dan latih sifat kepimpinan dalam diri mereka. Alhamdulillah, sudah b…

Kami diraikan oleh Shaklee

National Conference Shaklee pada 7&8 Jun 2014. Ia diadakan untuk raikan para ahli Shaklee yang berjaya dengan gilang gemilang untuk tahun kewangan 2013/2014. Alhamdulillah, saya melangkah ke pentas sebagai penerima anugerah Business Growth. Terima kasih Shaklee Malaysia! Jum…

Mega Lucky Dip dari Shaklee

Saya melangkah ke kaunter pembelian untuk membeli set promosi Phytocol-ST iaitu produk baru dilancarkan Shaklee. Sewaktu melangkah saya berdoa dan membayangkan mendapat cabutan bertuah sekotak Collagen Powder. Jika tidak dapat, saya akan membelinya. Selesai membeli, saya diberi …

Layang-layang dan Sembahyang

Semalam saya mengikut suami ke Melaka. Macam biasa, inilah nasib suri rumah, suami ada kerja, terpaksa ikut. Hahaha. ;) Kami bertolak jam 6 petang dari Bangi. Sampai di Melaka, depan dataran Pahlawan, berhampiran parking Menara Taming Sari jam 8.30 malam. Hujan lebat. Cadangnya…

Cara buat poster dengan aplikasi PhotoFunia

Saya mencari dan mencuba. Kekurangan nilai kretif untuk membuat poster dan ditambah kekurangan masa untuk menghadap laptop, menyebabkan saya mencari 1 kaedah yang senang. Semalam saya jumpa apps PhotoFunia. Habis gambar-gambar dalam simpanan saya edit guna photofunia ini. Ok, ia s…

Menjemput vs Mencari

Yang mana mudah? Cari. Tidak tahu di mana? Contoh: kita kehilangan kunci, perlu cari. Tapi di mana? Kena visualise balik apa yg dah kita lakukan sebelum ini untuk capai titik punca kunci tersebut tercicir. Rezeki adalah perkara ghaib. Tiada siapa tahu bila akan datang. Pagi atau …

Testing guna Photo Collage

Photo Collage ini apps ambil dari Play Store. Minggu lepas telefon ada masalah sikit, suami bagi guna telefon dia sementara yang saya punya dihantar servis. Terpaksa saya install banyak apps baru kerana dalam telefon suami ni tiada apps banyak. Telefon dia fokus untuk buat pang…

Peneman sepanjang musafir

Buku Travelog Kehidupan Abadi ini jadi peneman sepanjang jalan dari Sungai Petani ke Bangi. Oleh sebab perjalanan bermula jam 4 petang, tak sempat habis baca. Hari sudah gelap. Akan bersambung. Tatata.
Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...