Cara mengehad masa anak tengok TV

Teks: Natrah Mohamed

Semasa saya bujang dulu, saya pernah berangan, jika ada anak, mahu peruntukkan 1 jam saja dalam sehari untuk mereka tengok tv. 

Kenapa berangan begitu? Hahaha.
Ini kisahnya.

Saya pernah jadi guru tadika, tinggal di tadika itu. Jiran sebelah (Cina muslim + Arab) pernah meminta saya tolong jaga anak2 mereka di hujung minggu kerana mereka terpaksa keluar seharian atas urusan penting. Anak-anak mereka waktu itu darjah 4, darjah 2, 5 tahun dan 7 bulan. Saya ambil amanah itu. Hujung minggu, tiada apa yang dilakukan.


Sewaktu melangkah masuk ke rumah mereka, tiada tv yang dibuka. Baby sedang tidur, saya hanya perlu panaskan makanan yang sudah dimasak ibunya. Anak yang sulung (darjah 4) sedang menggosok baju, yang ke 2 (darjah 2) melipat baju2 yang digosok kakaknya. Pertama kali saya lihat orang menggosok baju yang baru diangkat dari jemuran. 


Saya tanya, kenapa perlu gosok semua baju? Walaupun t-shirt, seluar dan kain yang dipakai dalam rumah.
Jawab mereka, supaya cantik dan senang apabila nak pakai.


Mereka gosok dan lipat 1 bakul pakaian. Sambil diiringi dengan pergaduhan kecil.
"Kamu lipat senget tu, betulkan." Tegur sang kakak.
"Tengok ni, baju ni gosokannya tak kemas." Adik menegur si kakak.
Saya tersenyum lebar.

Siap menggosok, mereka menyiapkan kerja sekolah. Saya membantu mereka kerana saya juga mengajar tuisyen 2 kali seminggu kepada mereka,

Selepas zohor, masa untuk tengok TV. Mereka bersedia di sofa, remote control di tangan kakak. Tapi adik bongsu belum bersedia. Kakak2 menanti dengan penuh sabar. 


Apabila semua sudah berkumpul, suis tv dibuka. 15 minit menonton rancangan tersebut (saya sudah lupa apa rancangannya), adik yang berumur 5 tahun mula mendesak untuk tengok rancangan lain. Tidak sesuai dengan jiwanya kot. 


TV dimatikan dan kakak sulung telefon ummi mereka. Minta izin untuk tengok rancangan lain yang digemari si adik. Itupun selepas bergaduh dan bertarik2 rambut. Hehehe. Bahasa Melayu + Arab + Cina. Saya ternganga! 


Mereka bercakap dengan si ummi dalam bahasa Arab.
Selepas dapat keizinan, TV dibuka semula. Sambung tengok rancangan yang si adik mahukan.
Selepas sejam, TV ditutup! 


Mereka buka permainan2 Saidina (billioner), catur, Shahiba dan mula bermain. Pastinya diselangi dengan insiden pergaduhan kecil antara mereka dan tangisan adik berusia 5 tahun.

Itu kisah hampir 7 tahun lepas. tahun 2008.
Ibu bapa mereka peruntukkan 1 jam sehari untuk menonton TV. Masa lain? Bermain dan melompat. 


Saya bertanya, ummi dan abi menonton TV tak
?

"Abi sibuk dengan kerja dan urusan persatuan, NGO. Tiada masa untuk TV." (Waktu itu, abi mereka adalah Naib Pengerusi MACMA)

"Ummi tengok rancangan berbahasa Arab. Kami boleh menumpang tengok juga. Ummi suruh kami tengok supaya fasih berbahasa Arab."


InsyaAllah, anak-anak ini sudah besar sekarang. Sudah jadi anak dara yang cantik dan comel agaknya. Dan saya pasti, cantik dan comel juga akhlak mereka seperti yang dicorak oleh ibubapanya.

Bagi saya, cara untuk didik anak-anak mengikut peraturan di rumah adalah, ibu dan ayah yang sepatutnya ikut peraturan tersebut terlebih dahulu. 
Contohnya mahukan anak menonton TV 1 jam sahaja sehari. Ya, ibu ayah juga hadkan diri sendiri menonton 1 jam sahaja. Tunjuk contoh untuk anak ikuti.

Ia juga perlu bermula sejak kecil. Sejak anak masih boleh mengikut setiap arahan dan peraturan. Bermula dengan anak sulung. Anak sulung bakal mendidik adik-adiknya pula. Pemerhatian saya, jiran saya tersebut menyerahkan kepercayaan dan amanah kepada anak sulung. Jadi, anak itu bertindak sebagai ketua dan merasa tanggungjawabnya memastikan adik-adik mengikut peraturan.
Di rumah saya, tiada peti TV setakat ini. Saya akan kongsikan dalam posting yang lain mengapa kami tegar tiada TV di rumah. InsyaAllah.

Jangan lupa datang lagi ;)

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blog Archive

Legasi Nasih Maju

Legasi Nasih Maju
Pengedar dan pembekal produk kesihatan dan kecantikan Shaklee

Anak Pintar Cerdas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...